Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Hoe positief is CO2-positief?
07-06-2010
•
leestijd 4 minuten
•
257 keer bekeken
•
Het milieu is hot en veel bedrijven spelen daar handig op in. Wie bijvoorbeeld zijn eigen CO2-uitstoot wil compenseren, kan sinds kort een abonnement afsluiten bij “CO2-positief.nl”. Maar, wie zit daar achter en waar gaat je geld naartoe?
Dat wilde een Kassa-kijker die graag zijn eigen auto-kilometers wilde gaan compenseren. We namen een kijkje op de site. Je kunt lid worden voor € 9,95 en voor dat geld worden dan bomen geplant, lazen we. En die bomen nemen dan weer de CO2 op die jij in het dagelijkse leven in de atmosfeer brengt.
Maar we zagen geen telefoonnummer, geen fysiek adres en geen Kamer van Koophandelnummer. Wel stond er een reeks namen van bekende Nederlanders op de site. Wie goed las, zag dat het niet ging om steunbetuigingen aan C02-positief, maar dan het om mensen ging die zich hadden aangesloten bij een heel ander initiatief, Cool Climate. Dus maar even gebeld met Cool Climate. Daar waren ze erg boos dat hun naam en hun lijst met bekende Nederlanders misbruikt werd. Cool Climate had nog nooit van CO2-positief gehoord – en dat gold ook voor de Stichting Natuur en Milieu.
Daarmee wisten we nog steeds niet wie er achter deze site zat. Maar toen we gingen kijken waar die bomen eigenlijk zouden worden aangeplant, kwamen een stapje verder. De site beschrijft een projekt in Borneo en toen we dat
googelden
kwamen we uit bij Trees for Travel, een Nederlandse organisatie die reiskilometers compenseert door de aanplant van bomen. Daar kende men de oprichter van CO2-positief en even later hadden we hem aan de telefoon: Björn Huiskes.
Hij blijkt ook de man achter
de Vakantiekaart
te zijn –
een initiatief waar we in Kassa een kleine twee jaar geleden aandacht aan hebben besteed
. Er waren toen veel klachten over de telefonische colportage voor dit produkt.
Voor alle reizen via de Vakantiekaart worden compensatie-bomen geplant en zo kwam Huiskes op het idee om mensen de gelegenheid te geven ook te compenseren voor hun dagelijke CO2-uitstoot. En dat kan dus via CO2-positief.
"Op uw site staat dat je lid kan worden…Bent u een vereniging?"
"
Nee, hoor
."
"Een stichting met een bestuur dat toezicht houdt?"
"
Ook niet. We zijn gewoon een bedrijf, dat is de beste garantie dat zoiets efficient wordt aangepakt en echt wat oplevert
."
" Maar wie controleert u dan?"
"Ee
n accountant gaat straks alle boeken controleren en dat zetten we dan op onze site."
"Waarom staat er geen telefoonnummer op de site?"
"
Vergeten, maar dat gaan we direct doen
."
"En een KvK-inschrijving ontbreekt."
"
Stom zeg, komt er meteen op. Heeft u nog meer suggesties?"
We wezen Huiskes ook nog op de lijst met bekende Nederlanders. Ook dat zou hij veranderen. Inmiddels is de site aangepast. En Huiskes laat nog weten dat hij vooralsnog het initiatief niet via de telefoon aan de man gaat brengen. Wel kom je CO2-positief onmiddellijk tegen als je “CO2 compensatie” googlet – via een gesponsorde link.
Hoe zinvol?
Maar hoe zinvol is het eigenlijk om CO2-uitstoot te compenseren door de aanplant van bomen? Het Wereld Natuur Fonds vindt boomaanplant sympathiek, maar veel beter is het om te investeren in duurzame energie en technologie, zegt Donald Pols, hoofd Klimaat van het WNF. Eveline Trines, deskundige op het gebied van klimaatbossen, vindt natuurlijk ook dat je beter kunt voorkomen dan genezen, maar volgens haar zitten we in een overgangsperiode waarin er onvoldoende mogelijkheden zijn om in duurzame energie te investeren. Daarom is het voorlopig wel degelijk zinvol om bomen aan te planten. Vooral benadrukt ze het belang van het voorkomen van ontbossing door verantwoorde bosbouw.
Met dat laatste is Pols het eens, maar dan moet je wel zeker weten dat er niet geld wordt gestoken in iets dat op een andere manier al geld ontvangt. Kortom: hoe weet je zeker dat je bomengeld goed besteed wordt? Dat is volgens Trines inderdaad een probleem – er zou een wereldwijde waakhond moeten komen die controleert dat er ook echt een vermindering van de CO2 plaats vindt door bosbouw. Voorlopig moeten we het doen met certificering (zeg maar: het afgeven van een keurmerk) door particuliere organisaties.
Bestaat datzelfde probleem ook niet voor de duurzame energie-projecten waar het WNF op mikt? Ja, zegt Pols, maar WNF heeft samen met o.m. Greenpeace een eigen keurmerk opgericht – de Gold Standard. En die moet bedrijven en particulieren houvast geven wanneer ze willen investeren in vermindering van de CO2-uitstoot. Binnenkort komen er een aantal initiatieven naar buiten die aan die Gold Standard voldoen. Tot die tijd kunnen mensen terecht op de site
www.cdmgoldstandard.org
.
Wie door bosprojecten de CO2-uitstoot wil verminderen kan volgens Trines beter niet zijn geld besteden via tussenpersonen als CO2-positief – die voegen niets toe en moeten er zelf ook nog aan verdienen. Ga liever rechtstreeks in zee met organisaties die ook zelf projecten opzetten en begeleiden, zoals Trees for Travel (
www.treesfortravel.nl
)of de stichting Face (
www.stichtingface.nl
).