Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe pakt minister Bruins de medicijntekorten aan?

16-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Als je leven afhangt van de juiste medicijnen, dan is het natuurlijk van groot belang dat deze op tijd beschikbaar zijn. Maar in de praktijk is het vaak heel anders.
Noortje Swart van het Amsterdam UMC: “Er zijn elke dag wel zeker 100 geneesmiddelen die op ons lijstje van niet leverbare producten staan. Er zijn veel urgente middelen waar we op dit moment te kort aan hebben. Dit zijn echt levensreddende geneesmiddelen die direct beschikbaar moeten zijn en waar we de behandeling voor de patiënt beslist niet kunnen onderbreken”.

Waarom een medicijntekort?

Zorgverzekeraars mogen zélf bepalen welke medicijnen ze inkopen. Zij kiezen dan natuurlijk voor het medicijn met de laagste prijs. Het zogenaamde generieke medicijn. Hierdoor bespaarden de verzekeraars de afgelopen jaren vele honderden miljoenen euro’s. Goed nieuws zou je zeggen, want daardoor kan de zorgpremie laag blijven. Maar de medicijnen zijn hierdoor in Nederland zó goedkoop dat fabrikanten er weinig tot niets op kunnen verdienen. Zij leggen dan ook geen grote voorraden van deze medicijnen aan. Er zijn mede daardoor de afgelopen jaren grote tekorten ontstaan. In 2019 waren er tot begin oktober al meer dan 1700 medicijnen voor langere tijd niet beschikbaar. Bekijk ook de factsheet met cijfers (pdf).
Maar er is nog een andere oorzaak. Veel medicijnen worden namelijk in China en India gemaakt. Als daar een probleem ontstaat, hebben wij daar in Nederland direct last van. Zo zijn er bijvoorbeeld al anderhalf jaar lang problemen met Parkinson medicatie omdat vorig jaar zomer bleek dat een grote partij medicijnen vervuild was. En tegelijkertijd kwam aan het licht dat de grondstof Levodopa niet meer geleverd kon worden. Daardoor ontstond schaarste en een probleem met de bevoorrading, dat tot op de dag van vandaag niet is opgelost.

Minister Bruno Bruins wil 'ijzeren voorraad'

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport komt met een plan van aanpak. Hij wil een zogenaamde ‘ijzeren voorraad’ van 5 maanden aanleggen die ervoor zorgt dat er voor alle geneesmiddelen een minimale voorraad beschikbaar is. Ook wil hij meer samenwerking met Europese landen en de productie van medicijnen moet op termijn teruggehaald worden naar Europa.

Oplossing voor het probleem?

Apotheker Evelyn Schuil constateert dat de tekorten in de door ons omringende landen minder groot zijn. Dat komt volgens haar onder andere omdat die landen meer geld betalen voor dezelfde medicijnen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan boetes opleggen aan fabrikanten voor het verwijtbaar veroorzaken van een geneesmiddeltekort. De maximale boete bedraagt € 830.000. In 2017 en 2018 is er geen boete opgelegd. Evelyn Schuil vindt dat het tijd wordt dat de minister daadwerkelijk boetes uitdeelt aan de fabrikanten. "Als ik zie hoeveel middelen niet geleverd worden die wel preferent aangewezen zijn dan denk ik hoe kan het dat die boetes nog niet uitgedeeld zijn….ik zie elke maand hoeveel tekorten er zijn en dan zucht ik drie keer diep en moet ik technisch gezien nee verkopen".

Leveringszekerheid

Ook Noortje Swart van het Amsterdam UMC is kritisch op de plannen van de minister. Zij vindt dat niet alleen de prijs van het medicijn leidend moet zijn maar ook de leveringszekerheid.

Gerard Schouw (directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen) vindt een ijzeren voorraad van vijf maanden voor alle geneesmiddelen niet dé oplossing voor tekorten. "Het is een symbolische ingreep met vergaande gevolgen, die niets verandert aan de onderliggende oorzaken." De VIG is er een voorstander van om op korte termijn te starten met alleen grotere voorraden bij essentiële geneesmiddelen. Dat zijn levensreddende medicijnen of geneesmiddelen waarvoor geen alternatief is.

Zorgverzekeraars Nederland

De productie naar Europa halen, zoals de minister voorstelde, is voor Zorgverzekaars Nederland (ZN) een 'te onderzoeken optie'. Maar, zoiets brengt kosten met zich mee. De industrie heeft fabrieken niet voor niets naar lagelonenlanden als China en India verplaatst. En dan kom je bij het dilemma of we met z’n allen die hogere kosten willen dragen, stelt ZN. Gaan we meer geld uitgeven aan medicijnen, dan blijft er minder over voor de rest van de zorg. En als er meer geld naar de zorg gaat, blijft er minder geld over voor andere belangrijke zaken als bijvoorbeeld het onderwijs. Linksom of rechtsom, we moeten als maatschappij keuzes maken, aldus ZN.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

manwijf
manwijf18 nov. 2019 - 9:09

Hoe bepalen ze ueberhaupt de hoeveelheid medicijnen die er op voorraad moet zijn? Er komen duizenden en duizenden pillenslikkers per jaar bij. Wordt die voorraad daarmee ook groter?

brakelt
brakelt17 nov. 2019 - 15:39

Ik ben zeer kritisch tav deze bewindsman. Hij belooft veel maar uit eindelijk gebeurd er weer niets.Er wordt gesproken over een tekort maar het is ook mogelijk dat de fabrikant bewust een tekort laat ontstaan waardoor ze later een hogere prijs kunnen vragen. In Nederland kijken we alleen maar naar geld en verder laat men je in de kou staan. Ik heb er geen vertrouwen in. Zelf loop ik ook tegen medicijn (te kort) die niet geleverd worden.We wachten maar weer af.Gr Theo van Brakel

Jean Festraets.
Jean Festraets.17 nov. 2019 - 13:50

Mijn gedacht,Zo lang de Europese  Politiekers NIET kunnen zorgen dat er medicatie is en de mensen daardoor "pijn" moeten leiden, moeten zij ook maar de verantwoordelijkheid op zich nemen en toestaan dat  mensen die wegens pijn "Euthanasie" willen in de plaats van pijn, dit ook maar onmiddellijk moeten toelaten  op gewone vraag van die mensen en voor mensen die het zelf niet meer kunnen vragen, op vraag van hun naaste bloed verwant of familielid. Jean.F.

RodolfoPhD
RodolfoPhD17 nov. 2019 - 13:35

Het antwoord is bevestigend. Nederland scoort met haar geneesmiddelen prijzen en het voorschrijven ervan als een van de laagste ter wereld. Kosten van geneesmiddelen incl medische hulpmiddelen bedragen slecht 7% van de totale zorgkosten. Onze overheid gebruikt de beweringen, "dat het allemaal door de dure geneesmiddelen en de "vergrijzing " komt als afleidingsmanouvre om de totale mislukking van de marktwerking te camoufleren. Onze hakkelende minister Bruins, een outsider in de zorgsector, gaat het verschil niet meer maken, en zeker niet met het lapmiddel voorstel van voorraadverhoging. Het niet (meer)  beschikbaar zijn van talloze gangbare middelen is een direct gevolg van het absurde preferentiebeleid (toppunt van gefaalde marktwerking) waarbij  de verzekeraars van de minister nog steeds een vrijbrief hebben om op de stoel van de dokter en apotheker te zitten. Nederland geeft per inwoner het meeste geld aan zorg in heel Europa maar onze bewindslieden bakken er vervolgens helemaal niets van. Andere EU landen kunnen dat tegen veel lagere kosten wel: Zonder eigen risico (uniek in de EU), geen bijbetaling voor medicatie, lage premies, vrije artsenkeuze, geen wachtlijsten en geen tekorten aan specialisten. Een beschamende gang van zaken, onder de pretenties dat we een van de rijkste landen ter wereld zijn. Daar wordt in het buitenland meewarig naar gekeken..   Een medisch  journalist

gypsyjoy
gypsyjoy17 nov. 2019 - 12:42

Zijn de medicijnen in Nederland echt zo goedkoop? Heb altijd gehoord dat in bijvoorbeeld Spanje de kosten een stuk lager liggen. Hoe zit dat echt? Heeft er iemand voorbeelden ? Graag.

2 Reacties
RodolfoPhD
RodolfoPhD17 nov. 2019 - 13:47

Het antwoord is ja. Onze overheid heeft slim bedacht de hoge kosten van zeer weinig toegepaste middelen (de zg orphan drugs) bij zeldzame ziekten te combineren met die van alle geneesmiddelen om in de publieke opinie het beeld te cre-eren dat "geneesmiddelen (te) duur" zijn. In één woord te kwalificeren als: volksverlakkerij. De overheid kan zich beter drukmaken over de geldverspilling aan overbodige shopping mall ziekenhuizen , de mislukte privatisering van behandelcentra, en de tomeloze burocratie van duizenden controle ambtenaren en zorgmanagers 

gypsyjoy
gypsyjoy18 nov. 2019 - 10:11

Dank voor de info!! Volksverlakkerij? Helemaal mee eens op velerlei gebied.

Andreke2%
Andreke2%17 nov. 2019 - 10:40

Waarom hebben ze n België geen medicijn tekort???????

2 Reacties
temmetje
temmetje17 nov. 2019 - 12:00

Artikel niet gelezen? "Apotheker Evelyn Schuil constateert dat de tekorten in de door ons omringende landen minder groot zijn. Dat komt volgens haar onder andere omdat die landen meer geld betalen voor dezelfde medicijnen."

RodolfoPhD
RodolfoPhD17 nov. 2019 - 13:50

Omdat die in tegenstelling tot Nederland wel een goed werkend zorgsysteem hebben. Hoge zorgkwaliteit en tegen lagere kosten.

riet-oma
riet-oma17 nov. 2019 - 10:24

Weer maar een plan en onderzoek en de mensen die het nodig hebben zitten in de penarie.als de ministers ze zelf nodig hebben zijn ze er wel .allemaal maar beloften en niets komt eruit .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!