Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Hoe (on)betrouwbaar zijn 0900-paragnosten?
02-12-2006
•
leestijd 3 minuten
•
921 keer bekeken
•
Er is meer tussen hemel en aarde. Althans als we veel paragnosten, mediums, helderzienden en tarotkaartleggers moeten geloven. En met bijvoorbeeld de tv-programma’s van Char of van het medium Robbert van den Broeke krijgt Nederland steeds vaker een kijkje in de schimmige wereld van het paranormale.
Maar nu is het zelfs nog makkelijker om de hulp in te roepen van een paragnost. Simpel, via dure 0900-telefoonnummers. Advertenties van deze zogenaamde ‘paranormale hulptelefoonlijnen’ duiken steeds vaker op in de krant. Met namen als ‘Parablik’, ‘Heavenscent’ en ‘Paramentalcoach’ wordt de lezer gelokt met de belofte dat ‘al je vragen worden beantwoord’. Je belt een speciaal 0900-nummer en je krijgt een privé-gesprek met een paragnost of tarotkaartlegger. Kosten 80 eurocent per minuut.
Maar de vraag is: wat kunnen deze paragnosten? Welke mensen zitten erachter? En hoe betrouwbaar zijn ze met hun adviezen en voorspellingen?
Wij vroegen twee deskundigen om hun oordeel. Jan Willen Nienhuys van de stichting Skepsis en Anton van der Meeren van de Beroepsorganisatie voor Paranormaal Therapeuten. Zij hebben grote bedenkingen over de paranormale hulplijnen. Zij vinden dat deze lijnen vooral zijn opgezet om geld te verdienen en misbruik maken van kwetsbare personen die de paragnosten bellen voor raad en advies.
Tijd om zelf eens te kijken hoe goed deze 0900-parahulplijnen zijn. De voorspellingen en uitspraken van de paragnosten en kaartleggers willen wij checken. Daarom lieten wij een vrouwelijke redacteur van Kassa bellen met een dilemma. Zij wilde weten of ze zwanger is. Natuurlijk deed zij voor de zekerheid eerst een betrouwbare zwangerschapstest. En de uitslag is: niet zwanger.
Verschillende paragnosten kijken in hun tarotkaarten of maken contact met hun ‘gids’. Volgens een aantal is onze redacteur weldegelijk zwanger.
Verder blijkt dat de paragnosten ook proberen om het gesprek zo lang mogelijk te laten duren. En dat gebeurt volgens de deskundigen met een reden. Hoe langer het gesprek, hoe meer belminuten, dus hoe meer inkomsten.
En de inkomsten van zo’n 0900-paralijn kunnen aardig oplopen. Dat blijkt als wij contact opnemen met een provider van 0900-nummers. Dit bedrijf heeft een aantal paragnosten als klant en regelt voor hen de uitbetaling en technische afwikkeling van de 0900-lijnen.
Een simpel rekensommetje leert ons dus dat de gemiddelde opbrengsten van zo’n lijn per persoon tussen de 1680 en 3000 euro per maand kunnen liggen. De populairste lijnen leveren zo’n 6000 euro op. Een aardige bijverdienste.
De tweede test. Onze verslaggever legde zijn portemonnee neer in de studio. En vervolgens belt hij de 0900-paragnosten met de vraag of zij weten waar zijn portemonnee gebleven is. Bij de portemonnee liggen een aantal specifieke voorwerpen zodat de paragnosten de omgeving duidelijk kunnen herkennen. En ook nu krijgen wij heel veel antwoorden, behalve de goede…
De paragnosten en kaartleggers blijken er keer op keer naast te zitten. De ene denkt dat de portemonnee in de auto ligt, volgens de andere ligt ie onder het bed. Dat de paragnosten er telkens naast zitten is niet verwonderlijk want iedereen kan een paragnostenlijn beginnen. Er is geen controle. Niks.
Dus ook wij hebben getracht een 0900-nummer te openen. Dat bleek geen enkel probleem te zijn. Via bijvoorbeeld een website vraag je een gratis 0900-nummer aan. Je vult je gegevens in. En voila. Vervolgens spreek je een welkomstboodschap in en geef je aan naar welke privé-telefoonnummer moet worden doorgeschakeld. Zo kan je gewoon thuis vanuit je luie stoel de bellers te woord staan. Je zet een advertentie in de krant en klaar.