Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe milieuvervuilend is een pan hutspot?

08-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3173638.jpg
Hoeveel CO2 wordt er uitgestoten als iemand een pan met hutspot bereidt? Op de site van het Voedingscentrum is dat sinds maandag precies te berekenen via de zogeheten Klimaatweegschaal.
De digitale weegschaal is de inzet van de jongste campagne van het Voedingscentrum. Die moet mensen bewuster maken van de invloed van eten op het klimaat. De Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos gaf maandag het startsein.
Mensen gooien teveel voedsel weg, gemiddeld 20 procent, aldus het Voedingscentrum. Bovendien weet ruim 63 procent van de Nederlanders niet welk voedsel het milieu schaadt, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Het Voedingscentrum wil met de campagne vooral de weggooimentaliteit aanpakken.
,,Zo kan bijvoorbeeld blijken dat iemand te veel water in de pan doet bij het koken van aardappelen. Of zelfs te veel aardappelen, die vervolgens in de vuilnisbak belanden'', zegt Wouter Rosekrans van het centrum.
Een pan met hutspot scoort relatief laag als het gaat om klimaatimpact. Aardappelen zijn echte 'klimaatkanjers' zo blijkt uit de Klimaatweegschaal. Een pieper kost heel weinig energie in vergelijking met pasta of rijst, vooral vanwege de verbouwing en opslag.
Het Voedingscentrum geeft ook milieuvriendelijke boodschappentips. Zo voorkomt het gebruik van een boodschappenlijstje en het vooraf berekenen van de juiste porties het weggooien van eten.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!