Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe maak je je smartphone schoon?

01-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4431 keer bekeken
  •  
telefoon smartphone bellen 930 520
Op het oog ziet jouw telefoon (of je tablet) er misschien brandschoon uit, maar op elke vierkante centimeter van je smartphone zitten duizenden schadelijke en onschadelijke bacteriën. Het gaat vooral om huidbacteriën en bacteriën uit je mond of luchtwegen, waarvan je meestal niet ziek wordt. Toch is het verstandig je smartphone regelmatig schoon te maken, zonder daarbij krasjes achter te laten. Hoe doe je dat? 
Wist je dat jouw smartphone veel meer bacteriën bevat dan andere gebruiksvoorwerpen? Dat heeft ermee te maken dat je het vaak oppakt nadat je oppervlakten of voorwerpen zoals een deurklink of toetsenbord hebt aangeraakt en vaak contact met je huid maakt. Ook gebruiken veel mensen hun telefoon op de wc, waardoor er bacteriën op het apparaat achterblijven.

1. Maak schoon met een zacht doekje

Als je jouw mobiele telefoon bekijkt, zie je waarschijnlijk wat vingerafdrukken of andere kleine vlekjes. Als je daar met een zachte doek overheen poetst, zijn deze vlekken niet meer zichtbaar. Een microvezeldoekje leent zich hier uitstekend voor. Je kunt deze licht vochtig maken met water en goed uitknijpen, voor je voorzichtig gaat boenen.
Gebruik geen vochtige doekjes, zoals allesreinigersdoekjes. Deze kunnen namelijk jouw telefoon beschadigen. 

2. Gebruik reinigingsspray

Er bestaan allerlei speciale bacteriedodende sprays voor intensievere reiniging van je smartphone. Het is belangrijk dat je dergelijke producten de verpakking controleert om te kijken of ze geschikt zijn voor het reinigen van mobiele apparaten. De spray spuit je op een doekje, zoals het eerdergenoemde microvezeldoekje, om er vervolgens het apparaat mee te poetsen. Ook brillendoekjes kunnen gebruikt worden.
Kijk bij het reinigen goed uit met vocht nabij de openingen van jouw smartphone. Je wilt namelijk geen water of schoonmaakmiddelen in je toestel krijgen, omdat je toestel hierdoor waterschade kan oplopen.
Wees ook voorzichtig met agressieve schoonmaakmiddelen. Veel mobiele telefoons hebben over het scherm een speciaal olieafstotend laagje die beschermt tegen vingerafdrukken. Deze laag beschadig je wanneer je daar agressieve schoonmaakmiddelen op gebruikt. En zo kun je krassen krijgen op je scherm.

3. Reinig met parfum

Schoonmaakdeskundige Zamarra liet al eens eerder een reinigingstip voor je smartphone zien. Zij maakte gebruik van een oude parfum, want daar zit alcohol in en dat is bacteriedodend. Het parfum spuit je op een doek, zoals een microvezeldoek, en daarna kun je ermee poetsen. Zo simpel kan het zijn!

4. Schaf een spuitbus met geperste lucht aan

Om de ingangen van je telefoon, zoals de oplaadpoort of de hoofdtelefooningang, schoon te maken, kun je gebruik maken van geperste lucht. Hiermee blaas je stof en vuil uit de uitgangen.
Mocht je dit een te dure tip vinden, is er een goedkoper alternatief: plakband en een paperclip. Buig de paperclip recht en rol hier het plakband, met de plakkende kant naar buiten, omheen. En schoonmaken maar! Wees hiermee wel voorzichtig, want je kunt op deze manier wel gemakkelijker iets in het toestel beschadigen.

Een stappenplan

Wil je nu aan het reinigen slaan? Dan is het handig om eerst met de ingangen te beginnen en daarna de behuizing (dus de zijkanten en achterkant) aan te pakken. Als je dat helemaal schoon hebt, ga je verder met het scherm. Maak je gebruik van een telefoonhoesje? Deze haal je er voor het schoonmaken af en reinig je als laatst. Je doet namelijk geen vies hoesje om een net schoongemaakte telefoon.
Hoe vaak moet je nou je toestel schoonmaken? Een keer per week een schoonmaakbeurt houden, is voldoende. Wat je vooral kunt doen, is voortaan nooit (meer) je smartphone meenemen naar het toilet.
Bron: nu.nl, Libelle, Seniorweb, RTL Nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!