Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe maak je een budget kerstmaaltijd?

21-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
956 keer bekeken
  •  
Speciaal voor Kassa zijn sterrenkok Erik van Loo en zijn zoon Juliën van restaurant Parkheuvel de uitdaging aangegaan en hebben ze een budget kerstmaaltijd samengesteld. En jij kunt dat ook!
Restaurant Parkheuvel heeft onder de bezielende leiding van de patron-cuisinier maar liefst 2 Michelinsterren. Zoon Julien van Loo is keukenchef en ontwikkelt als creatief chef ook gerechten.

Het budget

Koken op hoog niveau is als het bedrijven van topsport. Maar voor één keer proberen Erik en Julien het wat eenvoudiger te houden. Met een budget van ongeveer 10 euro per persoon* hebben ze een driegangen kerstmenu voor vier personen bedacht en bereid. Dat doen ze met producten uit de supermarkt, die Kassa voor ze heeft aangeschaft.
* Het budget van 10 euro per persoon is exclusief drank. We zijn er verder vanuit gegaan dat je zaken als kruiden, olie, mosterd, mayonaise, likeur en dergelijk al in huis hebt.

Driegangen kerstmenu

Het vegetarische voorgerecht is gemarineerde knolselderij in mosterddressing, die op verschillende manieren is klaargemaakt. Met onder andere een Waldorfsalade waar een eigen twist aan is gegeven, met garnituur op basis van parelgort en walnoot.
Het hoofdgerecht is zacht gegaard draadjesvlees met diverse groente, krokante aardappel en gesmoorde prei.
Het nagerecht is een tiramisu op een zelfbedachte basis van stroopwafel.
De recepten van deze kerstmaaltijd met tips voor de bereiding kan je hieronder downloaden.

Tips voor een budget kerstmaaltijd

  • Maak voor kerst niet iets nieuws dat je nog nooit hebt bereid en zeker niet als dat ingewikkeld is. Als je wil experimenteren in de keuken, doe dat dan niet met kerst.
  • Bereid het kerstmenu zoveel mogelijk een dag van tevoren voor. Dan weet je zeker dat je alles op tijd afkrijgt, je hoeft niet de hele dag in de keuken te staan en als iets niet goed is gegaan, heb je tijd om het te herstellen.
  • Als je met kerst roodvlees wil eten, dan kan je heel goed voor runderriblappen of sukade kiezen. Dat is minder duur dan ander roodvlees, je kan er een heerlijke feestelijke stoofschotel van maken en het is zeer geschikt om en dag van tevoren vast te maken.
  • Kies voor groente van het seizoen. Met knolselderij en prei bijvoorbeeld kan je ontzettend veel kanten uit en ze zijn niet duur.
  • Gooi zo min mogelijk weg. Van veel overgebleven resten kan je een heerlijke bouillon of soep maken.
  • Smaak is het allerbelangrijkst, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Besteed dus zorg aan de opmaak van de gerechten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!