Kassa

Hoe kun je veilig internetten op openbare wifi-netwerken?

  •  
06-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4162 keer bekeken
  •  
wifi netwerk openbaar

Openbare wifi-netwerken zijn een uitkomst als je geen onbeperkte databundel hebt. Tegenwoordig heb je overal gratis hotspots; in het restaurant, in de winkel, in de trein en op het vliegveld. Hartstikke handig, maar het kan ook riskant zijn. Hoe veilig is het om te internetten via zo’n netwerk?

Thuis is je draadloze verbinding beveiligd met een wachtwoord. Onbekende mensen kunnen dus niet zomaar gebruikmaken van jouw internetverbinding. Bij openbare wifi-netwerken, ook wel hotspots genoemd, is dat anders; iedereen kan erop zonder dat er een wachtwoord voor nodig is. Je verstuurt bepaalde gegevens als je verbonden bent met zo’n onbeveiligde hotspot. Kwaadwillenden kunnen vervolgens via trucjes jouw gegevens achterhalen, zoals je bankgegevens, wachtwoorden, inloggegevens en e-mails. De eigenaar van het netwerk kan, als hij een beetje handig is, ook de data bekijken die je smartphone of laptop heeft verstuurd.

Sommige wifi-netwerken zijn nep

Criminelen spelen handig in op de behoefte van mensen om overal maar online te moeten zijn. Zo kunnen hackers zelf een openbaar wifi-netwerk aanmaken waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Vaak heeft zo’n netwerk dan een bekende naam van providers, zoals 'Vodafone', 'Tele2 free wifi' en 'T-Mobile'. Je denkt dus via een betrouwbaar netwerk verbonden te zijn, terwijl criminelen via deze toegang krijgen tot jouw dataverkeer. Er is een kans dat een hacker toegang krijgt jouw persoonsgegevens, die weer gebruikt kunnen worden voor identiteitsfraude.

Jij bent niet de enige die gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken. Tussen mei 2011 en februari 2016 is er sprake van een verdubbeling in het aantal mensen dat zo'n netwerk gebruikt, namelijk van 22 procent naar 41 procent. Dat blijkt uit cijfers van Telecom Consumer Panel.

Er zijn gelukkig een paar trucjes om je gegevens op openbare netwerken beter te beveiligen. Een laptop, tablet of smartphone kan zo ingesteld zijn, dat het automatisch verbinding maakt met beschikbare openbare wifi-netwerken. Het is aan te raden om deze optie uit te zetten via je instellingen.

Gebruik een VPN-verbinding

Met een zogeheten virtueel privénetwerk (VPN) kun je een beveiligde verbinding maken tussen jouw apparaat en het internet. Je internetverkeer wordt via een externe server omgeleid en versleuteld. Daardoor maak je verbinding met een ander IP-adres en blijft je eigen IP-adres verbogen. Een crimineel kan dan niet meer zomaar bij de informatie die je verstuurt en ontvangt. Je kunt daarnaast ook Facebook en Twitter gebruiken in landen waar die website geblokkeerd zijn. Hoe zo’n VPN-verbinding precies werkt en hoe je het moet gebruiken, lees je in dit artikel.

Gebruik je eigen databundel (3G/4G)

Het is een inkopper, maar desalniettemin belangrijk om te benoemen: maak gebruik van je eigen databundel. Via 3G of 4G heb je ook toegang tot het internet. Het is weliswaar wat langzamer dan wifi, maar je omzeilt wel onveilige openbare wifi-netwerken. Het kost meer geld, maar het is gegarandeerd veiliger.

Toch internetten op een openbaar wifi-netwerk zonder VPN?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je VPN hebt en dat je databundel op is, maar dat je wel even snel gebruik moet maken van het internet. Als je in dat geval een openbaar wifi-netwerk gebruikt, zorg er dan voor dat je niet gaat internetbankieren. Ook is het niet verstandig om dingen te openen waarbij je persoonsgegevens zichtbaar zijn of waarbij je inloggegevens moet gebruiken. Heb je dat gedaan? Dan kun je het beste je cookies en browsergeschiedenis wissen.

Bronnen: VPNGids, Telecom Consumer Panel, Veiliginternetten

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Jan_Koll
Jan_Koll9 dec. 2019 - 13:58

Het is wellicht handig om voor "digibeten" ook nog even uit te leggen hoe je cookies en browsergeschiedenis wist.... In mijn tijd als docent bij Seniorweb heb ik dit vaak extra moeten uitleggen want veel cursisten vonden dat maar erg lastig.  Overigens ben ik vele jaren actief geweest bij SeniorWeb op het gebied van computerveiligheid en op grond van de kennis, welke ik in die jaren opdeed waak ik er voor ooit op een openbaar WiFi-netwerk in te loggen, mij te gevaarlijk en bij de huidige prijzen voor mobiel internet echt onzin.  Overigens dat VPN-verhaal is op zich juist, maar ook dat kost - voor zover mij bekend - ook elke maand een aardige duit en dan is de afweging van mobiel internet meestal voordeliger. Let wel idit geldt voor particulieren die niet al te vel data consumeren

januitgroningen
januitgroningen6 dec. 2019 - 16:01

Men weet nog steeds niet hoe de spierziekte ALS ontstaat. Het vermoeden bestaat, dat dit komt door een elektromagnetische straling en dus ook WIFI. Maar dat is alleen een statistisch gegeven, maar nooit wetenschappelijk onderbouwd Graag het zekere voor het onzekere. Ook doordat het 5G netwerk zich straks aandient. En dit geeft een nog sterkere straling, dan dat wij gewend waren.  

1 Reactie
Boesta
Boesta9 dec. 2019 - 16:49

En van melk krijg je kanker...    pppffffff

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!