Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe kun je terugleverkosten beperken als bezitter van zonnepanelen?

  •  
12-06-2024
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
170391 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_geld_20231019

Bijna alle energieleveranciers brengen hun klanten inmiddels terugleverkosten in rekening als deze klanten méér stroom opwekken met hun zonnepanelen dan ze zelf verbruiken. De overtollige stroom wordt teruggeleverd aan het net, en daarvoor maken energieleveranciers kosten, is het argument van de leveranciers. Hoe kun je als eigenaar van zonnepanelen deze terugleverkosten zo laag mogelijk houden?

Veel bezitters van zonnepanelen zijn niet te spreken over de terugleverkosten die praktisch alle energieleveranciers de laatste maanden hebben ingevoerd. En dat is ergens wel begrijpelijk. Zij hebben immers geïnvesteerd in zonnepanelen, en hoewel financiële motieven ongetwijfeld een belangrijke overweging waren, dachten velen bovendien op deze manier wellicht óók hun steentje bij te dragen aan de energietransitie. Kortom, twee vliegen in een klap.

Netcongestie

Aan de andere kant maken energieleveranciers hoge kosten om de aan het net teruggeleverde stroom te verwerken, een probleem dat zich nadrukkelijker aandient naarmate er meer huishoudens zijn met zonnepanelen. Zij wekken immers op hetzelfde moment stroom op, namelijk overdag. Op dat moment is de vraag naar stroom relatief laag. De overtollige stroom wordt in grote hoeveelheden teruggeleverd aan het net en draagt zodoende bij aan netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet.

Zonder terugleverkosten zien energieleveranciers zich bovendien genoodzaakt om de kosten uit te smeren over alle klanten. Zo betalen ook huishoudens zónder panelen via verhoogde tarieven indirect mee. Het invoeren van terugleverkosten wordt dan ook als een meer eerlijke methode beschouwd om de kosten te verdelen, omdat alléén degenen die daadwerkelijk terugleveren ervoor moeten betalen.

Netcongestie komt overigens voor bij zowel afname als teruglevering. In Nederland wordt steeds meer energie opgewekt én teruggeleverd, maar de vraag neemt ook toe door de toename van bijvoorbeeld elektrische auto's, het verwarmen van de woning met een warmtepomp en elektrisch koken.

Om netcongestie te verminderen, moet het elektriciteitsnet worden uitgebreid en verzwaard, maar dat is niet van de ene op de andere dag geregeld en is een behoorlijke logistieke uitdaging.

Langere terugverdientijd, maar nog altijd rendabel

Is het nemen van zonnepanelen eigenlijk nog wel zo'n goed idee? Wie het nieuws de laatste tijd heeft gevolgd, kan het niet zijn ontgaan dat de vraag naar zonnepanelen de laatste tijd op een behoorlijk laag pitje staat.

Branchevereniging Techniek Nederland stelde onlangs nog tegenover RTL Nieuws dat installateurs van zonnepanelen momenteel "weinig tot niets te doen hebben" omdat consumenten "het niet meer aandurven om te investeren in zonnepanelen vanwege onzekerheid over de kosten die dat met zich meebrengt".

Ook werd gesproken over een afname van maar liefst 95% wat betreft het aantal verleende opdrachten, gemeten over een periode van tien maanden.

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel

Veel mensen krabben zich nog eens achter de oren als het gaat om zonnepanelen. Loont het eigenlijk nog wel de moeite, nu praktisch alle energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen?

Het goede nieuws is dat zonnepanelen steeds goedkoper én efficiënter worden. Wel wordt de terugverdientijd door de terugleverkosten wat langer. Maar zonnepanelen gaan gemiddeld zo'n 25 jaar mee en de terugverdientijd is momenteel ongeveer 7 tot 8 jaar.

Ook blijft de salderingsregeling voorlopig nog bestaan. Het huidige, demissionaire kabinet-Rutte IV wilde deze regeling tussen 2025 en 2031 stapsgewijs afbouwen naar 0 procent. Maar omdat de Eerste Kamer tegen het voorstel heeft gestemd, is het plan vooralsnog van tafel.

Het aanstaande kabinet-Schoof I is echter óók van plan om de salderingsregeling geheel af te schaffen. Dat zou zelfs moeten gebeuren per 1 januari 2027, dus een stuk sneller dan het demissionaire kabinet-Rutte IV voor ogen had. Ook dan zullen zowel de Eerste als Tweede Kamer het plan goed moeten keuren. De tijd zal dan ook moeten uitwijzen of het uiteindelijk wél doorgaat.

Wat kun jij doen om terugleverkosten te beperken?

Er zijn gelukkig best een paar dingen die je zélf kunt doen om de terugleverkosten te beperken. We bespreken een aantal opties.

Tip 1: Gebruik zo veel mogelijk zonnestroom zélf

Het is gunstig om zo veel mogelijk stroom die je opwekt direct te gebruiken. Daar zitten wel wat haken en ogen aan: niet iedereen is continu in de gelegenheid om hier rekening mee te houden.

Met name apparaten die relatief veel stroom verbruiken, kun je het beste gebruiken op het moment dat de zon schijnt en jouw panelen hun werk doen.

Niet ieder huishouden zal beschikken over alle apparaten uit de opsomming die volgt, maar denk bijvoorbeeld aan de wasmachine, de wasdroger en de vaatwasser. Maar ook de airconditioning, de elektrische boiler of de warmtepomp.

Sommige apparaten uit deze opsomming gebruiken aan het begin van hun cyclus meer stroom dan later. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vaatwasser, de wasmachine en de wasdroger. Het is dan ook aan te raden om ze niet alle drie tegelijkertijd aan te zetten, maar ze afwisselend in te schakelen.

Tip 2: Maak gebruik van slimme stopcontacten

In het verlengde van de eerste tip: het kan de moeite waard zijn om eens te kijken naar slimme stopcontacten. Bepaalde apparaten kun je namelijk inschakelen via een mobiele app, dus óók als je niet thuis bent. Je zet gewoon de timerfunctie aan en schakelt je stopcontact uit. Als je het stopcontact later op afstand inschakelt via de app, gaat de timer lopen en doet de vaatwasser of de wasmachine zijn werk.

Daarvoor is het echter wél zaak dat je weet of jouw apparaten hiervoor geschikt zijn. Sommige huishoudelijke apparaten stoppen namelijk volledig in het geval van een stroomonderbreking, waardoor ook de timerfunctie wordt gereset. Dan werkt deze tip niet.

Tip 3: Houd rekening met de ligging van jouw zonnepanelen

Bij de installatie van de zonnepanelen is vast rekening gehouden met de ligging van de woning.

  • Zonnepanelen die in de richting van het oosten geplaatst zijn, wekken 's morgens de meeste zonnestroom op.
  • Zonnepanelen die in de richting van het zuiden geplaatst zijn, wekken 's middags de meeste zonnestroom op.
  • Zonnepanelen die in de richting van het westen geplaatst zijn, wekken 's avonds de meeste zonnestroom op

Zo kun je inschatten op welk moment van de dag de verwachte opbrengst van zonnestroom het hoogst is. Daar kun je je gebruik vervolgens op afstemmen.

Tip 4: Schijnt de zon? Laad de elektrische auto op!

Niet iedereen heeft een elektrische auto. Maar heb jij er wel een én beschik je over een eigen laadpaal? Dan kun je deze het beste laden op de zonnige momenten wanneer jouw zonnepanelen veel stroom opwekken.

Een elektrische auto opladen kost namelijk héél veel stroom, en het laden van de elektrische auto is dan ook een goede manier om te veel opgewekte stroom direct te verbruiken in plaats van deze stroom terug te leveren.

Daarvoor hoeft de accu overigens niet leeg te zijn. Aangeraden wordt om het laadpercentage tussen de 20 en 80 procent te houden.

Tip 5: Heb je een elektrische boiler of warmtepomp? Verwarm het water met zonnestroom

Huishoudens met een elektrische boiler of een warmtepomp weten wel dat het verwarmen van het water in het waterreservoir veel energie kost. Ook hiervoor geldt dat het kan lonen om dit te doen op het moment dat jouw zonnepanelen volop stroom opwekken.

In veel gevallen kan dat overigens ook op afstand met een app. Onderzoek vooral de mogelijkheden van jouw type warmtepomp.

Tip 6: Onderzoek of een dynamisch energiecontract iets voor jou is

Een dynamisch energiecontract kenmerkt zich door wisselende uurprijzen voor elektriciteit en gas. Deze tarieven zijn afhankelijk van vraag en aanbod. De elektriciteitsprijs verschilt per uur, de gasprijs verschilt per dag.

Bij een hoge vraag (denk aan koud winterweer of piekmomenten qua stroomverbruik, wanneer veel mensen thuis komen van hun werk) zullen de prijzen stijgen.

Bij een lagere vraag (zoals wanneer de zon uitbundig schijnt en er veel stroom wordt opgewekt met zonnepanelen) is het aanbod hoog en zullen de prijzen dalen.

Deze tip heeft voornamelijk zin als je vaak thuis bent of als je anderzijds flexibel bent door te werken met slimme stopcontacten en de timerfunctie van bepaalde apparaten. Je kan in principe exact zien op welk moment je welk tarief betaalt en je kunt je gebruik er zo slim op afstemmen. De vraag is alleen of jij het ziet zitten om in deze mate bezig te zijn met je eigen energiegebruik.

Bron: Duurzamerhand.nl, Energiekiezer, Energievergelijk, Independer, Rijksoverheid, RTL Nieuws, Solar Magazine, Vereniging Eigen Huis

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

thieu
thieu
9 aug. 2024 - 11:44
De terugleverkosten werden eerst omgeslagen over álle klanten en da's oneerlijk. Dus als alleen bezitters van zonnepanelen terugleverkosten moeten betalen betekent dat dat mensen zonder zonnepanelen een lager tarief zouden moeten krijgen. Daar heb ik echter nog niemand over gehoord.
Thomas Zeferer
Thomas Zeferer
2 aug. 2024 - 9:02
Het bevreemd mij dat de energiebedrijven verrast zijn door hun eigen succes, zelfs dermate dat investeringen in opslagsystemen nog op gang moeten komen. Niet dat ze niet al bestaan, ze hebben echter onvoldoende capaciteit en bij een brand (thermal runaway) is blussen nog niet mogelijk. Om vervolgens alle kosten op de investeerders in duurzame energie af te wentelen is mijns inziens onjuist - helaas is de klantgerichtheid van de energiebedrijven tot onder het nulpunt gedaald. Klachten worden afgewimpeld, met een nietszeggend protocol afgedaan en uiteraard heeft de klant geen keus. Of je zou airconditioning moeten aanschaffen, meer energie verbruiken - ofwel maak het op anders is het weg - ook niet een echt duurzame gedachte. Maar voila, de BMW X6 (Hybride uiteraard) van de directieleden moet natuurlijk ook ergens van betaald worden!
H.Schmidt
H.Schmidt
23 jun. 2024 - 9:48
Hoe kun je de Gateway van enphase veranderen, zodat de stroom alleen voor eigen huis is
larryfox278
larryfox278
19 jun. 2024 - 17:39
Deze reactie is verwijderd
spoekie999
spoekie999
17 jun. 2024 - 8:40
Als je zonnepanelen uitschakelt en daarna weer in, kan er een piekspanning ontstaan, waardoor gevoelige elektronische apparatuur stuk gaat zoals TV, versterker, CV ketel, voedingsapparaatjes, enz. Vóórdat je de zonnepanelen inschakelt moet je eerst de stekkers van die apparatuur er uit trekken en als de panelen ingeschakeld zijn, kun je de stekkers er weer in stoppen.
Peter Boos
Peter Boos
16 jun. 2024 - 17:22
De energie leveranciers maken geen kosten. Zij verkopen door en doen niets aan net congestie. Zij eten van 2 walletjes, zij verkopen stroom door. En verdienen aan stroom dat ze niet opwekken schande.
spoekie999
spoekie999
15 jun. 2024 - 6:16
Gebruiker 2024 stelt voor om tijdens de piekuren de zonnepanelen uit te schakelen zodat je dan geen terugleverkosten hoeft te betalen. Men heeft toch geen dure investering gedaan om daar dan geen gebruik van te maken? Als er in de zomer te veel stroom word opgewekt, maak daar dan waterstofgas van, dat dan in de winter weer gebruikt kan worden om groene energie op te wekken.
Rodge
Rodge
14 jun. 2024 - 9:08
Ongelooflijk. Men wordt dadelijk gedwongen om in de zomer in de tuin elektrische kacheltjes aan te zetten , zodat er geen stroom teruggaat op het net. 0kwh terugleveren is 0euro terugleverkosten. Top geregeld, lekker duurzaam.............
Rodge
Rodge
14 jun. 2024 - 9:08
Ongelooflijk. Men wordt dadelijk gedwongen om in de zomer in de tuin elektrische kacheltjes aan te zetten , zodat er geen stroom teruggaat op het net. 0kwh terugleveren is 0euro terugleverkosten. Top geregeld, lekker duurzaam.............
1 Reactie
Gebruiker2024
Gebruiker202414 jun. 2024 - 13:08
Je kan de zonnepanelen uitschakelen tijdens piekuren, nergens voor nodig dit.
chrisdelahaye
chrisdelahaye
14 jun. 2024 - 8:34
Ook hier blijkt maar weer, de grootverdieners ( energieleveranciers + overheid) lachen ons uit!!!! En wij maar begaan zijn met het milieu.
chrisdelahaye
chrisdelahaye
14 jun. 2024 - 8:34
Ook hier blijkt maar weer, de grootverdieners ( energieleveranciers + overheid) lachen ons uit!!!! En wij maar begaan zijn met het milieu.
jewee
jewee
14 jun. 2024 - 8:31
Begrijpen doe ik hier helemaal niets van....wij als huizen eigenaar zorgen bij teruglevering van knelpunten in de centrale......kan iemand me dan uitleggen waarom er dan wel voetbalvelden vol zonnepanelen worden aangelegd en windmolenparken???? Zorgt dat dan niet tot problemen??? Vlgs mij worden particulieren in de maling genomen.
spoekie999
spoekie999
13 jun. 2024 - 16:11
Ik heb in juni 2022 10 zonnepanelen op mijn dak laten leggen voor 4570 euro inclusief uitbreiding meterkast, vogelwering, 95 euro aan kosten om de btw terug te krijgen en 80 euro aan extra forfaitbelasting. Ik heb geen subsidie gehad. Ik wek jaarlijks ongeveer 3500 KWh op en bespaar uiteindelijk 600 euro aan stroom. Als ik dan rekening houd met het renteverlies van 135euro per jaar en en een abonnement van 50 euro per jaar om de zonnepanelen om de 5 jaar schoon te laten maken, is de besparing 415 euro en dan moeten er geen storingen nog plaats vinden. Ook moet ik nu terugleveringskosten gaan betalen van 133 euro. De totale jaarlijkse besparing is dan dus 282 euro. De terugverdientijd is dan uiteindelijk 16 jaar! Een investering in zonnepanelen is dus een een DES-INVESTERING!
1 Reactie
kieskeurig
kieskeurig17 jun. 2024 - 4:09
Begin dan maar om het abonnement op te zeggen voor het schoonmaken om de 5 jaar van de zonnepanelen, scheelt je 250 euro. het schoonmaken is de grootste onzin daar zorgt de regen wel voor. Zelf heb ik al 8 jaar zonnepanelen die nooit zijn schoongemaakt en zie geen verslechtering van de opbrengst, het is geld uit de zak kloppen, alleen lucratief voor de schoonmaker.
Lambert vos
Lambert vos
13 jun. 2024 - 15:42
Ik heb in maart een 3jarig kontract gehad en betaal geen teruglever kosten dus het juiste moment wel meer geluk dan wijsheid verder is het komplete waanzin je bent zuinig met energie alleen de bedrijven zijn er niet op voorbereid dit zat er jaren geleden al aan te komen toch
W3il
W3il
13 jun. 2024 - 14:47
En wat vergeten de energiemaatschappijen even voor hun voordeel? Teruggeleverde stroom kost héél weinig en die wordt voor de volle prijs verkocht. Dat is dus dikke winst!!
wilnaleerdam
wilnaleerdam
13 jun. 2024 - 14:03
Hoe gaat het nu, ik heb een contract voor 3 jaar en daar in is opgenomen de teruglevring vergoeding. Mag dat dan door de leverancier open gebroken worden ?
1 Reactie
Rene74
Rene7413 jun. 2024 - 14:31
Nee, Inprincipe niet, wel afhankelijk vd kleine lettertjes
bluemarlindive
bluemarlindive
13 jun. 2024 - 11:25
Is er al een app waarop je per moment kan zien of je wel of niets van het net stroom gebruikt?
1 Reactie
Rene74
Rene7413 jun. 2024 - 14:37
Via zogenaamde p1 meter kan je zie wat je verbruik is realtime maar ook over de gehele dag je totale verbruik/opgewekt met extra abonnement van €1 per maand kan je per dag zien wat je rechtstreeks van je zonnepanelen verbruikt. Heb dit vorig jaar genomen en de realiteit valt tegen wat je nu daadwerkelijk rechtstreeks verbruikt, tijdens zomer dagen is dit verhoudings gewijsde het meeste, maar dat is logisch, juist in de winter omdat we electrisch moeten gaan verwarmen verbruik je juis heel veel stroom rechtstreeks van het net. Ik zit zelf op rechtstreeks verbruik van 24% met dank aan de airco's die zomer mijn huis koel houden. Zonder de airco zou dit percentage stuk lager zijn
Hh1174
Hh1174
13 jun. 2024 - 9:05
Zodra we aan de portemonnee komen worden we boos. Kijk naar voren, we hebben de panelen al liggen, heeft geld gekost en brengen nog elke dag nog geld op. Dat de regels tussentijds veranderden is idd zuur, maar we besparen gemiddeld nog steeds een 600 euro per jaar. De panelen (in mei nog 6 extra) is de investering met alle "boetes" in max 8 jaar gehaald, daarna wordt er juist een hoger rendement gehaald. Voor de forumleden die het er niet mee eens zijn, kijk op YouTube naar de jongens van green guys, waarin het heel helder wordt uitgelegd
3 Reacties
Rene74
Rene7413 jun. 2024 - 11:15
Heb de jaar rekening erbij gepakt, kosten van de installatie en via p1 meter gecontroleerd (met abbo) wat ik daad werkelijk rechtstreeks gebruik, teruglever en van het net gebruik, dat is mijn realiteit geen YouTube filmpjes of algemene onderzoeken, er is geen situatie het zelfde, er spelen heel veel factoren mee. Met salderen geen enkel probleem, zonder salderen kom ik niet in de buurt van €600 besparing, zou inhouden dat ik 60% van mijn eigen opgewekte stroom rechtstreeks zou moeten gebruiken. Overheid gaat uit van 25-30% die €600 zou dan ongeveer 2000kwh betekenen, terwijl een gemiddeld huishouden op 3600 kwh zit.
Rene74
Rene7413 jun. 2024 - 11:15
Heb de jaar rekening erbij gepakt, kosten van de installatie en via p1 meter gecontroleerd (met abbo) wat ik daad werkelijk rechtstreeks gebruik, teruglever en van het net gebruik, dat is mijn realiteit geen YouTube filmpjes of algemene onderzoeken, er is geen situatie het zelfde, er spelen heel veel factoren mee. Met salderen geen enkel probleem, zonder salderen kom ik niet in de buurt van €600 besparing, zou inhouden dat ik 60% van mijn eigen opgewekte stroom rechtstreeks zou moeten gebruiken. Overheid gaat uit van 25-30% die €600 zou dan ongeveer 2000kwh betekenen, terwijl een gemiddeld huishouden op 3600 kwh zit.
Gebruiker2024
Gebruiker202414 jun. 2024 - 13:11
Sinds 2018 is al bekend dat saldering afgebouwd wordt, doordat het kabinet steeds op laatste moment ging uitstellen nemen energieleveranciers nu zelf actie,s. Huidige vorm van saldering klopt ook niet meer, je kan ze binnen 2-3 jaar terugverdienen.
Tteus
Tteus
13 jun. 2024 - 7:19
Op zich geen probleem om wat te betalen voor terugleveren, maar wil wel gecompenseerd worden( ivm inverstering in zonnepanelen, warmtepomp) dmv verlaagde milieubelasting. Kan niet zo zijn dat je investeert in de toekomst en afhankelijk bent wie er regeert( een beheersbare lange termijn visie, politiek heeft hierin al te kort geschoten) zodat het onduidelijk wordt wat mijn energiekosten zijn.
Verveellap
Verveellap
13 jun. 2024 - 4:34
Ongelofelijk dat de overheid niet ingrijpt bij deze vorm van kartelvorming.
Squirrel255
Squirrel255
12 jun. 2024 - 21:07
Misschien snap ik het niet, maar de salderingsregeling is het wegstrepen van het verbruik van electrische energie tegen de opwek ervan OVER EEN JAAR. Zolang de saldering actief is, moet je ervoor zorgen dat je de balans over een jaar goed hebt. Wat je aan overschot hebt qua opwek OVER EEN JAAR, betaal je gedeeltelijk in terugleverkosten. Ik zou zeggen; (tot de saldering eraf gaat) verwarm je huis in de winter electrisch. Als de saldering er in 2027(!) Af gaat, moet je inderdaad gaan denken aan momentaan verbruiken van de momentane opwek, OF de opslag van energie voor verbruik tijdens donkere uren. Opwek in de zomer gebruiken voor het gat in de winter is een ander vraagstuk waar nu nog geen makkelijk antwoord op is.
2 Reacties
Igorbeer
Igorbeer13 jun. 2024 - 13:34
Zonder saldering wordt dat overdag de elektrische kachel heel warm laten stoken, zo'n 26 graden als de zon schijnt, daarna uit en teren op de warmte! Someren dagen en erge kou, houtkachel weer aan met bruinkoolbriketten en wat hout.
Sander V
Sander V13 jun. 2024 - 17:02
Terugleverkosten is wat anders dan salderen, ik zal het uitleggen. Als ik de hele dag naar het werk ben, en de zonnepanelen hebben 23 Kw opgewekt, en er staan wat apparaten aan voor 1 Kw, dan moet ik over het verschil, 22 Kw terugleverkosten betalen. En dat elke dag weer. Op deze manier moet ik voor 4300kw terugleverkosten per jaar gaan betalen. Dus voor mij betekent dat, dat ik de zonnestroom die ik overdag op het net parkeer, ikzelf voor 8 a10 cent per Kw meer s avonds en in de winter mag terug kopen. Hopelijk zo goed uitgelegd
hanspy
hanspy
12 jun. 2024 - 20:53
Niets van het net afnemen dan wat je zelf eventueel nodig hebt. Investeer een 2000 euro aan accuus en omvormer en gebruik je eigen stroom zelf voor 100% . En je hoeft echt niet zuinig te zijn.
3 Reacties
Loempia
Loempia13 jun. 2024 - 6:29
Daar ben ik wel nieuwsgierig naar voor €2000
Rene74
Rene7413 jun. 2024 - 6:59
€2000 voor een accu, zou geweldig zijn, maar die bestaan nog niet met een redelijke capaciteit
Igorbeer
Igorbeer13 jun. 2024 - 13:37
In een accu sla je 10 kwh op, kost rond de 5 duizend euro, en je verbruikt in de winter zo'n 15 met elektrisch verwarmen. Nee aan batterijen ga ik geen geld uitgeven. Dan liever panelen weg, dan is je contract ook 12 ct per kwh goedkoper en lagere transportkosten ook nog.
anduril
anduril
12 jun. 2024 - 19:55
Als ik stroom geleverd krijg moet ik betalen; dat is logisch. Als de energieboer (nagenoeg gratis!) stroom geleverd krijgt, dan zal de energieboer moeten betalen en niet ik. Zo zit de wereld in elkaar, wie levert wordt betaald.
cis.keizer
cis.keizer
12 jun. 2024 - 18:39
Omdat de meeste apparaten van de laatste 25 jaar niet meer met een simpele schakelklok aangezet kunnen worden, er bij vervanging op gelet dat er een timer/inschakelvertrager op zit. Liet ze vroeger 's nachts werken, sinds wij zonnepanelen hebben juist midden op de dag (wintertijd rondom 12:40 en zomertijd rondom 13:40. Helaas hadden de warmtepompinstallateurs van aannemer én van de fabrikant de tapwaterverwarming op continu-standby gezet en de periodieke anti-legionella verhoging op 's nachts, ondanks dat mijn zonnepanelen bij hen bekend waren. Beiden door mij gewijzigd naar eenmalig midden op de dag en de rest van het etmaal uit.
1 Reactie
Igorbeer
Igorbeer13 jun. 2024 - 13:40
Ik snap niet hoe dat werkt, je kunt ook de stekker eruit halen en alleen bij zo'n erin doen toch.
Rene74
Rene74
12 jun. 2024 - 17:23
Slimme stekkers werken alleen bij oude apparaten, huidige(lees zonder wifi) gaat dat niet werken want moet toch echt fysiek op de touchknop aan drukken, en een vaatwasser/wasmachinedroger op wifi wordt behoorlijk kostbaar in aanschaf. Warmtepomp wordt gebruikt van okt/mrt maar dan schijnt de zon nauwelijks. In jan 80 kwh opgewekt vorig jaar juni 880kwh. Terug verdien tijd nog steeds 7/8 jaar zonder salderen.... hoe dan kwh prijs is minder als 10 cent gestegen ivm 2020. Dat is mijn realiteit maar ook bij de mensen om mij heen
DennisBe
DennisBe
12 jun. 2024 - 17:22
Ik ben er zo klaar mee met de terugleverkosten. Er worden nog steeds zonnepaneelparken aangelegd. En uiteraard zonder terugleverkosten. De energiemaatschappijen willen geld verdienen. Het argument dat zij verhoogde netwerkosten hebben in onwaar. De overheid heeft afspraken gemaakt met de energiemaatschappijen die weliswaar de winsten drukken. Maar er wordt nog steeds veel winst gemaakt. Straks met de 2 of 3 kerncentrales zal de stroom nog goedkoper worden. Die centrales stampen non-stop het netwerk vol met elektrisiteit waar het netwerk nu bij lange na niet op is ingericht. Tegen die tijd wordt de piekspanningen in de windturbines gebracht om de wieken af te remmen of terug te draaien. Het is een kollosale magneet die 2 richtingen op kan draaien / werken. De zonnepanelen moeten minimaal 70% van het verkoop energietarief opleveren. Als het tarief in de min gaat dan hoeven de paneelhouders daarvoor niet op te draaien. De saldering blijft ook al is het netwerk geen baterij. Maar 's winters waait het ook vaker. En straks met die kerncentrales erbij. Het stroomverbruik blijft stijgen, mede door de bevolkingsgroei en het elektrische vervoer. Verleden jaar werd ik door een notabene door een energiemaatschappij verleid om het maximaal aantal panelen op mijn dak te leggen met het argument: hoe meer panelen des te hoger het rendement en dus de terugverdientijd. En de micro-omvormers erbij zorgen voor nog langere en meer opbrengsten van zonne-energie. Ik zie nu de aap in de mouw!
Jacques van Harten
Jacques van Harten
12 jun. 2024 - 16:44
Jammer dat alleen het vervangen van de zonnepanelen wordt genoemd na circa 25 jaar. De omvormer (kosten afhankelijk van grootte aangesloten panelen) zal na ongeveer 10 jaar vervangen moeten worden is mij verteld.
8 Reacties
Rene74
Rene7412 jun. 2024 - 17:32
Helemaal correct, en die is ook nog eens het duurste in aanschaf
cis.keizer
cis.keizer12 jun. 2024 - 18:22
Mijn omvormer was na iets meer dan 7 jaar kapot. Kon een gereviseerd identiek exemplaar kopen voor ruim 200 euro, kreeg daarbij een retourlabel om mijn kapotte terug te sturen, heb de oorspronkelijke vervangen door de gereviseerde en de kapotte in dezelfde doos met verpakkingsmateriaal terug sturen. Was in 3 dagen geregeld. De omvormer is dus niet het duurste en je kunt er ook nog eens veel makkelijker en comfortabeler bij.
Rene74
Rene7413 jun. 2024 - 7:02
2de hands is inderdaad nooit duurder, wat een conclusie, na 7 jaar een nieuwe al kapot... hoelang gaat de gereviseerde mee... in nieuwe aan schaf is de omvormer wel het duurste
Rene74
Rene7413 jun. 2024 - 7:06
Voor de aardigheid even gekeken, gereviseerd zit er niet in ivm soort systeem
harrie roos
harrie roos13 jun. 2024 - 11:05
2010 augustus 20 panelen laten instaleren met omvormer, de omvormer werkt nog prima!
harrie roos
harrie roos13 jun. 2024 - 11:10
2010 augustus 20 zonnepanelen geïnstalleerd met omvormer, alles werkt nog prima en met alle subsidies toen was mijn zonnepark in een paar jaar terug verdiend, rendement ongeveer 8% welke bank geeft dit percentage.
Igorbeer
Igorbeer13 jun. 2024 - 13:43
Bij mij gingen 2 omvormers kapot in 12 jaar, garantie wad 5 jaar dus betalen!
Gebruiker2024
Gebruiker202414 jun. 2024 - 13:15
Omvormers kosten tussen 100-200 euro, die verdien je makkelijk terug.
Suikerlozesuikerspin
Suikerlozesuikerspin
12 jun. 2024 - 16:09
Eerst stimuleren en subsidiëren en nu beboeten. Wat een smerig spelletje! Ik heb Enphase en daar ga ik een andere gateway op laten plaatsen zodat er straks, als het salderen verdwijnt, geen enkele KW terug het net op gaat. Niemand, behalve ikzelf, gaat nog gebruik maken van mijn zonnestroom!
1 Reactie
Frank1965
Frank196513 jun. 2024 - 14:39
Dit lijkt mij ook een van de weinig zinnige oplossingen. Ik heb ook Enphase. Eigenlijk te zot voor woorden om nu alles eraan te doen om de panelen zo te knijpen dat er zo min mogelijk (extra) stroom opgewekt wordt omdat we dan in het boetegebied geraken. Dan het argument dat panelen nog steeds rendabel zijn, maar dan wat minder. Wat een K* argument. Waarom moet ik zomaar een deel van mijn winst afstaan? Als ik geld overhoud om te sparen zou ik dit ook gewoon aan de bealsting oid kunnen sturen?
sijbe
sijbe
12 jun. 2024 - 15:58
Ik begrijp niet waarom het teveel aan ongebruikte stroom niet gratis naar de netbeheerder kan gaan , maar er tevens ook een boete geld moet worden betaald. Immers, gaat de opgewekte stroom niet de grond in maar word wel gebruit door de net-beheerder. Gratis ! . En wat heeft een , bijvoorbeeld Essent te maken met deze toestand. Zij verkopen stroom en maken geen energie om te verkopen !!!
1 Reactie
Igorbeer
Igorbeer13 jun. 2024 - 13:46
Als mensen straks de panelen uitzetten dan moeten de maatschappijen elders duur inkopen , kan toch niet de bedoeling zijn, duurdere ene4gie en weer slecht voor het milieu.
Spaansje
Spaansje
12 jun. 2024 - 15:54
Hoezo langere terugverdientijd, elke dag extra dat ik mijn zonnepanelen op het dak heb liggen kost mij geld ipv dat het wat opleverd, omdat ik niet meer over kan stappen naar het goedkoopste kontrakt.
1 Reactie
Gebruiker2024
Gebruiker202414 jun. 2024 - 13:18
Met zonnepanelen levert altijd meer voordeel op, bovendien 30% blijft achter de meter wat de energieleverancier niet ziet. Mijn maandelijkse lasten zijn daardoor fors lager dan steeds hoppen tussen contracten.
Dreko
Dreko
12 jun. 2024 - 15:17
Waarom wordt op dit soort sites met tips om terugleverkosten te beperken/voorkomen nooit gemeld dat er een modelcontract bestaat dat iedere leverancier verplicht aan moet bieden en waar GEEN terugleverkosten zijn toegestaan? Voor vrijwel iedereen die meer opwekt dan hij levert is dat de makkelijkste oplossing zonder noemenswaardige gevolgen (je terugleververgoeding voor wat je meer aanmaakt dan gebruikt is iets lager en het kan handig zijn een andere leverancier voor gas te nemen ivm de hogere tarieven daarvoor).
2 Reacties
bakkersjors
bakkersjors12 jun. 2024 - 15:58
En waar vind ik zo`n modelcontact dan? En is dat voor iedere leverancier of maar 1?
Rene74
Rene7412 jun. 2024 - 17:45
@bakkersjors, model contracten zal je niet makkelijk vinden maar die zijn bij iedereen verplicht, alleen wat Dreko al aangaf zal je terugleververgoeding lager zijn en de stroom die je afneemt een stuk hoger, met daaraan ook je gasprijs gekoppeld die ook hoger is, dan is het een kwestie van rekenen, qua teruglevering, afnemen en boete
hereistom
hereistom
12 jun. 2024 - 15:09
Het is natuurlijk een flauwekul verhaal dat die paar particuliere zonnepanelen problemen veroorzaken met al die velden vol zonnepanelen van energiebedrijven. Alleen maken de energiebedrijven minder winst op klanten met zonnepanelen en dat kan natuurlijk niet! :-( Met de teruglever boetes en afschaffen salderingsregeling is de terugverdientijd niet 7 jaar meer, maar minstens 15 jaar als er in die tussentijd niks stuk gaat. Zelf de stroom direct verbruiken werkt ook niet als je de hele dag aan het werk bent en dus niet thuis. De particulieren mogen flink betalen voor de energietransitie en de bedrijven maken er mega winsten mee!
2 Reacties
HarmenJanW
HarmenJanW13 jun. 2024 - 10:59
1/3 van alle mensen in Nederland heeft zonnepanelen. Dat is niet een paar paneeltjes. Daarnaast is een zonneveld dat aangesloten zit op de middenspanning wel wat anders dan huisjes die gezamelijk op een transformator zitten en die dus beperkt is in vermogen waardoor het zo kan zijn dat de spanning oploopt en je omvormer uit gaat volgens netcode.
Gebruiker2024
Gebruiker202414 jun. 2024 - 13:20
Het gaat om de particulieren die flink overcapaciteit hebben, die maken misbruik, energieleverancier kost dat juist geld omdat stroom op dat moment negatief prijs is voor ze. In de zomer tijdens piekuren heeft niemand wat aan die stroom en een kolencentrale "even" uitzetten kan niet.
Efjeo
Efjeo
12 jun. 2024 - 14:58
quote " zien energieleveranciers zich bovendien genoodzaakt om de kosten uit te smeren over alle klanten." unquote Het gehele systeem in Nederland is gebaseerd op alle klanten. Kijk naar b.v. de zorg, we betalen allemaal mee aan de tegemoet koming die de lager betaalde krijgt uitgekeerd. Verder: zoek eens uit wat de eigenaars van windmolens aan subsidie krijgen uitgekeerd. Dat zijn echt leuke bedragen en ook deze leveren op niet gunstige tijdstippen veel energie.
1 Reactie
Spaansje
Spaansje12 jun. 2024 - 16:26
En dan heb je ook nog de mensen zonder auto die de subsidie op de Tesla van de buurman betalen.
tremegv
tremegv
12 jun. 2024 - 14:37
Zonnepanelen gaan 25 jaar mee, maar er is ook nog een omvormer nodig en de tijd dat die meegaat is aanmerkelijk korter, 10 tot 12 jaar en is ook een grote kostenpost, dat wordt er niet vermeld.
1 Reactie
cis.keizer
cis.keizer12 jun. 2024 - 18:29
Mijn omvormer vervangen door een identiek gereviseerd exemplaar kostte me ruim 200 euro mits ik de oude terug stuurde (kon per omgaande in dezelfde doos met een bij de gereviseerde gratis meegeleverd retourlabel), was in 3 dagen geregeld. Kreeg op die gereviseerde 3 jaar volledige garantie. Ik heb de omwisseling zelf gedaan, zonder installateur.
Evert56
Evert56
12 jun. 2024 - 14:30
Wat een sociaal verhaal weer. Op veel sociale huurwoningen liggen inmiddels ook zonnepanelen. Deze bewoners betalen dus ook mee. Het verhaal is volgens mij dat de winsten van de energie bedrijven afneemt en deze met name op pijl gehouden dienen te worden. Het verhaal van solidariteit vind ik dan ook onzin
1 Reactie
XiLion
XiLion12 jun. 2024 - 15:51
Klopt, ook wij hebben tegen een huurverhoging 2 zonnepanelen gekregen. Het zou uiteindelijk iets van 7€ per maand opleveren. Maar geen idee of het nu geld gaat kosten ? Hoeveel ? Als dat veel is heb ik het gewoon niet. Kan ik ze niet beter uitschakelen ? Hoe ? We horen er niets over, ik ga maar eens informeren maar vrees een vaag antwoord.
borg queen
borg queen
12 jun. 2024 - 14:29
Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met huurders die zonnepanelen op het dak hebben liggen die eigendom zijn van de verhuurder en waar we ook huur voor betalen? De verhuurder haalt zijn investeringskosten er dubbel en dwars uit en wij krijgen dan een extra kostenpost door deze terugleverkosten.
1 Reactie
XiLion
XiLion12 jun. 2024 - 15:55
Dit dus, zie mijn reactie op Evert 56 hierboven. Ik heb er 2 tegen huurverhoging gekregen. Het zou ca.€7 per maand opleveren. Maar gaat het ons nu geld kosten wat we niet hebben ? Kan ik ze niet beter uitzetten ? Hoe ? Zou zo jammer zijn, was er zo blij mee.
René Dttr
René Dttr
12 jun. 2024 - 13:42
b.t.w. ander contract werkt nu even niet, heb getekend voor 3 jaar.
1 Reactie
HarmenJanW
HarmenJanW13 jun. 2024 - 11:01
Dan zit je juist goed.
René Dttr
René Dttr
12 jun. 2024 - 13:41
Ik heb nu een contract ( nog 2½ jaar ) bij energiedirect 1:1. We hebben een warmtepomp ( werken allen thuis ) en gebruiken wel veel stroom : 8.500 kWh. onze 16 panelen brengen op 6.250 kWh. per jaar, dus over om te betalen 2.250 kWh. per jaar ( x 32 cent = 720 € + wat kosten = € 1.200 € per jaar - € 25 per week :-) ) maar na die 2½ jaar, wat is dan slim, de warmtepomp ( boiler bijvoorbeeld en opwarmsysteem ) andere stekker erin en alleen aan als de zon schijnt ? Mijn zoon werkt, heeft een e-Golf, dan maar een batterij kopen en als hij in de avond thuis komt, vanuit de accu -tanken-, misschien het verdere verloop van het huishouden, televisie et cetera, ook via die batterij laten lopen, of denk ik nu verkeerd ? Ik zit overigens nog steeds te wachten, en ik denk dat die gewoon eerdaags een keertje binnen valt, nieuwe blauwe brief van de belasting: "Precariorechten, 16 x € 25 zonnepanelen à € 10.- per jaar o.i.d. ) " Ze zijn er gek genoeg voor ! Als het dan uiteindelijk zover zou komen, dan koop ik op mijn oude dag waarschijnlijk ( geen auto) meer, maar wel een TESLA -batterij-, of ben ik een echte doemdenker? graag advies.
Langetheo
Langetheo
12 jun. 2024 - 9:33
Heeft het zin om de zonnepanelen tijdens vakantie uit te schakelen zodat je geen stroom meer aan het net afgeeft?
2 Reacties
René Dttr
René Dttr12 jun. 2024 - 13:53
Ik weet niet of zoiets echt zin zou hebben. Volgens mij zijn de grootste sluipers de vriezer / koelkast, televisie, koelkast et cetera. Misschien is het beter om de vriezer -leeg- te eten, de koelkast idem dito, ( of iets bij je ouders . vrienden buren stallen, dan van de televisie de stekker eruit en misschien is het dan wel mogelijk om de programma's die je op wilt nemen, zoals KASSA :-) via je telefoon kan doen ( maar ik weet niet of dat kan) en dan kan de rest, zoals lampjes, die op ongeregelde tijd aan/uit gaan, gewoon aan blijven en kost dat je allemaal niet, toch ?
Rene74
Rene7412 jun. 2024 - 17:29
@ Rene Dttr onze koelvries combinatie van een goedkoop merk trek 50 watt gemiddeld per uur, die zijn echt geen groot verbruikers, dat zijn wel de andere huishoudelijke apparaten. Zoals de inductie kookplaat wasmachine droger stofzuiger ect, en dan de warmtepomp voor de gene die deze hebben, die heb je nodig wanneer de zon niet schijnt :)
BNNVARA LogoWij zijn voor