Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe kom je nu aan voldoende vitamine D?

18-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2858 keer bekeken
  •  
vitamine d zonlicht 1127
Vitamine D haal je voornamelijk uit zonlicht, maar het is nog winter en door de coronacrisis moeten we zoveel mogelijk binnen blijven. Hoe kom je dan aan je vitamine D?

Waarvoor heb je vitamine D nodig?

Om calcium uit je voeding op te nemen, heb je vitamine D nodig. Daarom is vitamine D zo belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Ook zorgt het voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Best belangrijk dus!
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van zonlicht kan jouw lichaam zelf vitamine D aanmaken. Wie op een balkon of in de tuin kan zitten, doet er daarom goed aan om dagelijks vijftien minuten te genieten van de zon. Maar waar zit vitamine D verder in?

Vis, vlees en eieren

Vitamine D zit met name in eten als vis en ook in vlees en eieren, meldt het Voedingscentrum. Het zit van nature alleen in dierlijke producten. Vooral vette vis bevat veel vitamine D. Zo bevat 100 gram zalm zo’n 10 microgram vitamine D.

Halvarine, margarine en bak- en braadproducten

Wist je dat veel halvarine, margarine en bak- en braadproducten vitamine D bevatten? Om ervoor te zorgen dat jij voldoende vitamine D binnenkrijgt, wordt het vaak toegevoegd aan dit soort producten. Dat vertelt ook voedingsdeskundige Martijn Katan in het artikel over boter versus olie.

Paddenstoelen

Dit is de gouden tip voor de vegetariërs onder ons. Hoewel vitamine D met name in dierlijke producten voorkomt, is het ook te vinden in paddenstoelen!

Voedingssupplementen

Er zijn allerlei voedingssupplementen op de markt waarmee je vitamine D binnen kunt krijgen. Met name 50-plussers worden geadviseerd extra vitamine D in te nemen, omdat vijftig procent van hen ongemerkt een tekort eraan heeft. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad. Door extra vitamine D zijn jaarlijks ruim tienduizend botbreuken te voorkomen, aldus de raad.
Wie van plan is voedingssupplementen te slikken, doet er goed aan om bij de aankoop ervan te kijken naar de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Je hoeft dagelijks namelijk niet meer dan 10 microgram extra binnen te krijgen. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram extra vitamine D per dag binnen krijgen. De maximale 'aanvaardbare' dosering vitamine D voor volwassenen vanaf achttien jaar is 100 microgram.
Bij een overschot aan vitamine D is er sprake van een vitamine D-vergiftiging, ook bekend als hypervitaminose D. De darm nemen dan extra calcium op, waardoor je een te hoge calciumspiegel in het bloed hebt. Dat kan tot leiden tot klachten als misselijkheid, braken, buikpijn, slaperigheid, botpijnen, hartritmestoornissen en verstopping.
Bron: Consumentenbond, Voedingscentrum

Doe online mee aan Kassa's Leefstijlprogramma

Volg Kassa’s leefstijlprogramma online! Je kunt hier het dossier raadplegen waarin artikelen en video’s staan over leefstijl, voeding, beweging en meer. Je kunt je ook hier aanmelden voor onze Facebookgroep, waarin leden elkaar kunnen helpen en ondersteunen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!