Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Hoe kom je nu aan voldoende vitamine D?

18 feb 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1695 keer bekeken
vitamine d zonlicht 1127
Vitamine D haal je voornamelijk uit zonlicht, maar het is nog winter en door de coronacrisis moeten we zoveel mogelijk binnen blijven. Hoe kom je dan aan je vitamine D?

Waarvoor heb je vitamine D nodig?

Om calcium uit je voeding op te nemen, heb je vitamine D nodig. Daarom is vitamine D zo belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Ook zorgt het voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Best belangrijk dus!
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van zonlicht kan jouw lichaam zelf vitamine D aanmaken. Wie op een balkon of in de tuin kan zitten, doet er daarom goed aan om dagelijks vijftien minuten te genieten van de zon. Maar waar zit vitamine D verder in?

Vis, vlees en eieren

Vitamine D zit met name in eten als vis en ook in vlees en eieren, meldt het Voedingscentrum. Het zit van nature alleen in dierlijke producten. Vooral vette vis bevat veel vitamine D. Zo bevat 100 gram zalm zo’n 10 microgram vitamine D.

Halvarine, margarine en bak- en braadproducten

Wist je dat veel halvarine, margarine en bak- en braadproducten vitamine D bevatten? Om ervoor te zorgen dat jij voldoende vitamine D binnenkrijgt, wordt het vaak toegevoegd aan dit soort producten. Dat vertelt ook voedingsdeskundige Martijn Katan in het artikel over boter versus olie.

Paddenstoelen

Dit is de gouden tip voor de vegetariërs onder ons. Hoewel vitamine D met name in dierlijke producten voorkomt, is het ook te vinden in paddenstoelen!

Voedingssupplementen

Er zijn allerlei voedingssupplementen op de markt waarmee je vitamine D binnen kunt krijgen. Met name 50-plussers worden geadviseerd extra vitamine D in te nemen, omdat vijftig procent van hen ongemerkt een tekort eraan heeft. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad. Door extra vitamine D zijn jaarlijks ruim tienduizend botbreuken te voorkomen, aldus de raad.
Wie van plan is voedingssupplementen te slikken, doet er goed aan om bij de aankoop ervan te kijken naar de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Je hoeft dagelijks namelijk niet meer dan 10 microgram extra binnen te krijgen. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram extra vitamine D per dag binnen krijgen. De maximale 'aanvaardbare' dosering vitamine D voor volwassenen vanaf achttien jaar is 100 microgram.
Bij een overschot aan vitamine D is er sprake van een vitamine D-vergiftiging, ook bekend als hypervitaminose D. De darm nemen dan extra calcium op, waardoor je een te hoge calciumspiegel in het bloed hebt. Dat kan tot leiden tot klachten als misselijkheid, braken, buikpijn, slaperigheid, botpijnen, hartritmestoornissen en verstopping.
Bron: Consumentenbond, Voedingscentrum

Doe online mee aan Kassa's Leefstijlprogramma

Volg Kassa’s leefstijlprogramma online! Je kunt hier het dossier raadplegen waarin artikelen en video’s staan over leefstijl, voeding, beweging en meer. Je kunt je ook hier aanmelden voor onze Facebookgroep, waarin leden elkaar kunnen helpen en ondersteunen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

o.n.tevreden
o.n.tevreden3 mrt 2021 - 15:40

Onderwerp: SupraD capsules inhoud vitamine D

Aan Bayer (producent van vitamine capsules met de merknaam SupraD) heb ik recent een mail gestuurd met (ongeveer) de volgende inhoud: quote"

Sinds enkele jaren slikken mijn vrouw en ik SupraD capsules.
Mijn vrouw slikte 1 capsule van 10 mcg per dag en ik de forte uitvoering van 20 mcg.

Toen de voorraad van mijn vrouw op was, haalde zij een nieuwe voorraad, maar zag na nauwkeurige bestudering dat het flesje nog maar capsules van 5 mcg bevatte en er dus 2x zoveel capsules moesten worden ingenomen.

Het kan zijn, dat dat altijd al moest en wij de eerdere gebruiksaanwijzing niet goed hadden gelezen. Nu staat er (verborgen in de tekst) dat er een tweetal capsules moeten worden ingenomen om aan de dagelijkse referentie inname van 10 mcg te komen.

Maar.....mocht Bayer het productieproces hebben veranderd om alleen nog maar capsules van 5 mcg te produceren en daarmee de consument te dwingen een dubbele hoeveelheid te slikken, dan riekt dit naar een goedkope marketing truc, waar één partij van profiteert: Bayer. Bij gelijkblijvende prijs is de prijs/kwaliteit verhouding voor de consument namelijk met 50% achteruitgegaan!
Want waarom produceert Bayer anders niet een capsule met 10 mcg? In de forte uitvoering levert Bayer toch ook een identieke capsule 20 mcg?

Vragen waarop ik graag een antwoord wil hebben:
1) Is het waar dat SupraD capsules eerder in een 10 mcg uitvoering beschikbaar waren?
2) Zo ja, waarom heeft Bayer deze productie gestaakt en biedt Bayer alleen nog 5 mcg capsules aan?
3) Is Bayer voornemens (bij voldoende klachten/vraag) 10 mcg capsules in hoeveelheden van 100 per potje opnieuw te gaan marketen?

Hoogachtend,
"Unquote

Bayer beantwoordde direct dat SupraD potjes altijd slechts 5 mcg capsules bevatte en dat ik voor het ongemak één potje gratis kreeg toegestuurd.

Vraag: Kunnen lezers of de redactie van Kassa bevestigen dat de reactie van Bayer aangaande de inhoud van SupraD capsules altijd 5 mcg is geweest? Dank!

harmsen
harmsen24 feb 2021 - 10:51

Als vegetariër eet ik wel zuivel en eieren. Paddestoelen bevatten plantaardige vitamines.

Tessa R
Tessa R24 feb 2021 - 10:31

Jammer dat er nog altijd zo weinig aandacht is voor Vitamine K2, want inderdaad: bij hogere doses Vitamine D3 komt er veel calcium het lichaam binnen. Je kan last krijgen van hypercalcemie (overigens ook van een magnesiumtekort, zie iets verder).
Maar Vitamine K2 haalt calcium die extra in het bloed komt door de Vitamine D3 weer uit het bloed en stopt die calcium netjes in je botten en tanden stopt, in plaats van dat de calcium neerslaat in gewrichten en vaatwanden (denk maar aan aderverKALKing).
Ook raad ik aan om (extra) magnesium in een goede vorm te nemen (kies niet voor Mg-oxide of Mg-hydroxide bv, maar organische vormen van Mg). Want magnesium helpt om D3 op te nemen, en D3 gebruikt magnesium om zich om te zetten in de Actieve D die door het lichaam gebruikt wordt.
Dus bij hoog D3 suppleren kan ook verlaagd magnesium ontstaan (dat kan je echter niet meten in het bloed...!)
---
Let op met Vit. K2 bij het gebruik van *bepaalde* ouderwetse antistolling (bloedverdunners) in de categorie van cumarinederivaten. Dan is een maximum van 45-50 mcg K2 per dag geadviseerd. Het gelijktijdig gebruik bij bv "het kinderaspirientje" (acetylsalicylzuur) is geen probleem, dan kan men de normale hoeveelheid van 90-200 mcg K2 per dag nemen als volwassene.

Mariet22
Mariet2219 feb 2021 - 12:59

Veel verpakkingen zorgen voor problemen. Maar nog erger is de wisseling van medicijnen. Steeds weer andere merken wat voor veel verwarring zorgt.

cjgk
cjgk7 apr 2020 - 12:38

Orgonise nederland Lees die nieuwsbrief eens dan zie het verband met 5G en Corona (Covid-19)  Er is veel documentatie materiaal aanwezig maar dan moet je niet blijven wegkijken Spikkel!  Je antwoord button is verwijderd zie ik.....Kijk bijv. ook eens op FB Chemtrails Benelux of Stop geoengineering, weather manipulation/ en 5G .  

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr 2020 - 0:29

Deze opmerking is verwijderd

2 Reacties
Boesta
Boesta4 apr 2020 - 18:30

@spikkel

Ik raad iedereen af om iets te kopen bij de webwinkel die u aanbeveelt!

Als iemand vitamines wilt kopen kunnen ze dat beter doen bij een Nederlandse webwinkel en niet zoals hier een Amerikaanse. Deze webshop is nergens bij aangesloten. Als er niet geleverd wordt e/o er is is mis met de bestelling ben je je geld kwijt.  Bestellen bij deze webshop is vragen om problemen.
Er zijn honderden Nederlandse webwinkels waar je vitamines kunt bestellen.

spikkel
spikkel5 apr 2020 - 21:02

Oefff ...... in het buitenland bestellen mag niet ? Sinds internet bestaat doen we niet anders.Half Nederland bestelt hier al 10 jaar. Bij mij is er nog nooit iets fout gegaan of zoekgeraakt. Laat jij je lekker oplichten voor een potje Vitamine D van 25 euro. Dan bestel ik 2 van die potjes voor 10 euro plus 2,50 verzendkosten. Deze webshop heeft, net als veel Nederlandse webwinkels, ook een klantenservice. Alsof je in Nederland geen risico loopt. Zeker in deze tijd word je opgelicht waar je bij staat. 

marleenvanh
marleenvanh3 apr 2020 - 12:26

Gewoon ff wandelen met de hond elke dag 2x een kwartiertje en lekker plantaardige (!!) melk drinken/boter eten waar de vitaminen D2, B12 en B2 aan toegvoegd zijn. Kom je in de zomer voldoende in de zon dan heb je al voor 3 à 4 maanden extra vitamine D in je lever opgeslagen,

3 Reacties
deexpert
deexpert3 apr 2020 - 14:02

Is niet voldoende. Buiten doe helemaal geen Vit D3 op. Kijk maar op de site van de RIVM. En de voorraad, dat geldt voor jonge mensen. Waarom denk je dat ouderen zoveel last van hun spieren hebben.

cjgk
cjgk4 apr 2020 - 10:35

Zou daar nog wel aan toevoegen dat we dan de ECHTE boter moeten eten, want die gehydroliseerde nepboter  daar moet je het zeker niet van hebben als je je immuunsysteem wil versterken. En ook kokosvet is goed. Past uitstekend in een Ketogeen dieet. Dit is vooral belangrijk voor mensen, die meestal onwetend, al insuline-resistent zijn. En dus hard op weg zijn naar Diabetes Mellitus II 

Boesta
Boesta4 apr 2020 - 18:35

Het artikel gaat over vitamine D. In echte boter (roomboter) is geen vitamine D aan toegevoegd 

Kokosolie (of vet zoals u het noemt)  is niet gezond voor iedereen!  Zomaar aanbevelen als gezond is onjuist! Het is juist  NIET gezond voor iedereen!

cjgk
cjgk3 apr 2020 - 12:19

Maar de zon moet dan wel schijnen en ongefilterd zichtbaar zijn!  Chemtrails echter dimmen ons het broodnodige zonlicht.  We wie nog denkt dat dit een fabel is: www.geoengineeringwatch.org   google op Kristen Meghan, Fred Teunissen boek (Hemel onder Vuur)  Willem Felderhof e.v.a. zoals Dane Wigington, Rosalind Peterson, David Icke

15 Reacties
Driver56
Driver563 apr 2020 - 12:25

Jongen, zeur niet.Of geloof wat jij wilt geloven maar val anderen er niet mee lastig.

Darkness78
Darkness783 apr 2020 - 13:54

Geloof jij zo'n broodje aap verhaal?

cjgk
cjgk3 apr 2020 - 16:23

Als je in sprookjes wil geloven ga dan naar de Efteling!  Laat je zelf lekker drogeren door vadertje Staat de puppet van de elite met hun opgeklopte covid-19 virus!  Man doe zelf je ogen open en zie dat er in week 11 vorig jaar meer griepvirus doden waren dan nu in week 11  Ga bij DE Jensen Show je licht maar opsteken. Maar een ding is zeker artificial cloudseeding is al jaren bezig en die zgn. nep wolken! 

Driver56
Driver563 apr 2020 - 19:08

Ja, het is mooi hè in De Efteling, kan ik van genieten. Moet je ook eens doen, genieten zonder in allerlei complottheorieën te denken. En Vadertje Staat drogeert mij niet hoor, doet niemand bij mij. Die "nep-wolken" zijn wel vervelend; schelen mij in de opbrengst van mijn zonnepanelen...Geniet dus maar houdt afstand, niet voor dat corona-virus. Wel voor het complottheorieën-virus. Is 'n ontzettend gevaarlijk virus...

cjgk
cjgk3 apr 2020 - 20:48

Als het eens mooi weer is vraag jezelf dan eens af wat je ziet, als er een witte waas hoog in de lucht hangt! Of laat jij je verhaaltjes ophangen door dat fake nos weerjournaal over ``sluierbewolking`` zo van ``ja mensen dit is alleen maar condens van vliegtuigen...``veel gehoorde quote van Herman, het rooie liegbeest Hiemstra van het knmi een even leugenachtige overheidsinstantie.  Man, condens hoe lang blijft dat in de lucht hangen? Juist op zeer grote hoogte is de rel. luchtvochtigheid zeer laag en kan er onmogelijk sprake zijn van condens!! Dus op een gemiddelde vlieghoogte van 8 km bij een minimale omgevingstemperatuur van - 40 C*, moet dan de rel. luchtvochtigheid meer dan 67% zijn, wil jij überhaupt persistent contrails kunnen zien die urenlang blijven hangen....En laat dit nu net nooit het geval zijn op die hoogte onder die omstandigheden!  ijle lucht is nl. zeer droog en kan zich daarom niet binden met vochtige 0² moleculen!  Maar ondertussen heb je nog nooit gegoogled naar de website van Dane Wigington.  Weet je hoe ik dit gedrag noem:  Zombie gedrag!  Dwz iem. die jou van achter in de schoenen pist, en jij vraagt je doodgemoedereerd af hoe jij nou aan die zweetvoeten komt....Dus dat is de reden dat jouw zonnepanelen nutteloos zijn op dagen waarop er fors gegeoengineerd wordt . Solar radiation management (chemtrails= neurotoxische en carcinogenen nano particles. Dus als jij al die rasters aan de lucht ziet hangen ``geniet`` er dan van...want ze zijn bedoeld om jouw immuunsysteem te verzwakken...Daarom hebben teveel mensen een tekort aan Vit D³  .Die hufterige elite die bepaalt voor jou wel even of jij de zon nog te zien krijgt!  Daarom NEXIT!!  Steek je licht eens op bij De Jensen Show dan weet je hoe vadertje Staat jouw vrijheid afneemt...Omwille van dit oh zo grote covid-19 virus kolder moet jij gedwongen thuis blijven!!! Man denk na voor zover je hersens al niet zijn aangetast door chemtrails!! Als jij je wilt laten drogeren val mij daar niet mee lastig!  O ja laat je je dan ook gelijk even vaccineren tegen dit ``verschrikkelijke`` ``angstaanjagende`` virus!  Bill Gates zal je zeer dankbaar zijn!  Weer eentje die zich zelf op wil ruimen....

spikkel
spikkel4 apr 2020 - 0:22

Er zijn nu al zoveel mensen 'wakker geworden' .... Blijven zeuren over van alles en nog wat helpt niet. DOE ER WAT AAN. Trek die monteur uit die G5 mast, blokkeer de start- en landingsbanen, gooi je smartphone bij het grof vuil enz. En blijf vooral op je eigen fora. Alles is allang in gang gezet. Als jullie de weg terug zouden weten was je allang op de terugweg ;-) Het feit dat je op social media zit met een (binnenkort) G5 verbinding zegt meeeeeeeeeer dan genoeg. G5 maakt iedereen ziek maar ...... we blijven het wel gebruiken. Jullie berichten over complotten zijn inmiddels irritanter dan alle complotten in de hele wereld. 

Driver56
Driver564 apr 2020 - 0:25

Geloof dat je meer pilletjes nodig hebt dan alleen wat vitaminen...Succes met jouw ideeën, ik vind ze te idioot om serieus aandacht aan te besteden.  

cjgk
cjgk4 apr 2020 - 10:42

Steek je kop lekker ver onder het zand, want de waarheid is voor jullie te hard om aan te horen...Gelukkig zijn er steeds meer mensen die toch onder die steen zijn weggekropen!!  True Awakening ---David Icke  ``Blind belief in authority is the greatest enemy of truth`` quote: Albert Einstein

Boesta
Boesta4 apr 2020 - 18:40

@cjgk,

Gaat het wel goed met u...?
Ik maak me zorgen om uw geestelijke welzijn.

Misschien is het verstandig als u contact opneemt met uw huisarts (per telefoon of via internet) om te vragen of u hulp kunt krijgen om uw geestelijke welzijn weer enigszins op een aanvaardbaar (lees: leefbaar)  niveau te brengen...
Ik wens u heel erg veel sterkte toe in deze voor u vast heel erg moeilijke tijd..

spikkel
spikkel5 apr 2020 - 21:06

Vertel nou eens wat jullie met die waarheid doen behalve ieder fora te vervuilen. Ik krijg daar maar geen antwoord op. Volgens mij zit jouw kop verder in het zand dan de mijne. 

cjgk
cjgk6 apr 2020 - 19:36

Dat laat al meteen zien dat je er niet gerust op bent, omdat je al jarenlang door die fake stream media bent gedrogeerd en belazerd, dat je niet eens meer de dingen ziet die je zou moeten zien! Nou heb jij veel namen en een site die je nog steeds niet hebt bekeken, dat betekent dat je de waarheid niet eens onder ogen durft te zien...Ik ben met een uitleg gekomen en zelfs dat leg je naast je neer...vervolgens begin je steeds onrustiger onder die steen te woelen waar jij al die tijd je dacht veilig te wanen...omdat in sprookjes geloven nog altijd zo veel prettiger leven is dan de waarheid te onderkennen!  `Blind belief in authority is the greatest enemy of truth` --- Albert Einstein (Je weet wel die man van E=M x C² misschien wil je iets van hem aannemen....)  

spikkel
spikkel7 apr 2020 - 10:07

Jij weet nu ook al dat ik het nieuws volg. Nogmaals .... WAT DOEN JULLIE MET DE WAARHEID behalve blijven roeptoeteren op allerlei fora !! Met welke uitleg ben je dan gekomen ? Jouw waarheid is geen uitleg. Dat neem jij aan van andere mensen. Vergelijkbaar met het nieuws op TV. Dat is allemaal fake maar wat jij weet is echt. Wat let jullie om een aanslag te plegen op de elite. Probleem opgelost ! Je weet dat G5 je ziek maakt maar gaat er gewoon mee door. Hoe verklaar je dat ?

ErikMH
ErikMH25 feb 2021 - 2:08

Man, man, wat zitten die cjgk en die spikkel diep in de fabeltjesfuik! Ga je messias-neigingen alsjeblieft ergens anders uitventen, je verspilt je energie! Of zoek een psychiater...

spikkel
spikkel25 feb 2021 - 8:50

IK in de fabeltjesfuik ? Dan moet je toch even beter lezen hoor !!

Ik stel cjgk zeer kritische vragen waar ik geen antwoord op krijg. Ook vraag ik me af waarom hij/zij en consorten niets doen aan alles wat ze menen te weten. Hij/zij verwijt ons dat we alles maar aannemen van de media. Hij/zij neemt alles aan van zijn alternatieve media.

Redacteur
Redacteur25 feb 2021 - 12:50

Hallo allemaal,

Vriendelijk doch dringend verzoek om het netjes te houden in de reacties. Een andere opvatting is prima, maar elkaar persoonlijk aanvallen is niet de bedoeling.

Dank en groet,
Danny

Engelse drop
Engelse drop3 apr 2020 - 11:13

Als er zon is zit ik op het balkon

2 Reacties
deexpert
deexpert3 apr 2020 - 14:03

Levert nu NIETS op!

Tessa R
Tessa R24 feb 2021 - 10:35

D3 ontstaat in de huid onder invloed van UV-B straling. In de maanden van ca september t/m half maart staat de zon nog niet hoog genoeg om voldoende UV-B naar de aarde op jouw huid te krijgen. De straling moet te ver onderweg zijn naar de aarde om de UV-B ver genoeg door te laten dringen in de atmosfeer.

Dus nee: het praatje van de artsen dat je maar eventjes naar buiten moet in de winter voor je portie D3 is kletskoek ;-)
En uiteraard niet alleen je hoofd, maar ook armen en benen onbedekt (en zonder zonnebrandmiddel) laten zodat er elke dag voldoende aangemaakt wordt.

En dan nóg is elke suppleren met D3 niet eens een gek idee en veilig. Bovendien levert het gezondheidsvoordelen op.