Kassa
theme-icon
Natuur

Hoe hoog moet het waterpeil? Er is wat te kiezen tijdens de Waterschapsverkiezingen

04-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2527 keer bekeken
  •  

15 maart mogen we weer naar de stembus. Niet alleen voor de Provinciale Statenverkiezingen, we mogen óók stemmen voor het waterschap. Of zoals in Munnekeburen stemmen voor Wetterskip Fryslân. En er is wat te kiezen. De ene partij wil het grondwaterpeil op hetzelfde niveau houden, de andere wil het juist omhoog. Wat zijn daarvan de gevolgen?

De hoogte van het grondwaterpeil heeft gevolgen voor onder meer de funderingen van woningen. Als het te laag staat raken funderingen van huizen beschadigd. En dat kan flink in de papieren lopen. De schade kan tot in de tonnen lopen.

Maar als het waterpeil omhoog gaat dan kunnen boeren niet meer goed van hun land gebruik maken. Machines en koeien van melkveehouders zijn niet geschikt voor drassig land.

Die verschillende belangen worden in Friesland vertegenwoordigd door de BBB en Water Natuurlijk.

Vandaag aflevering 3 in onze serie over consumentenproblemen waar de provinciale staten of waterschappen over gaan: Hoe hoog moet het grondwaterpeil?

Thema's:

theme-icon
Natuur
   theme-icon
Wonen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

tjaart
tjaart5 mrt. 2023 - 12:22

De boeren zijn tot nu toe oververtegenwoordigd geweest en betalen heel weinig aan het Waterschap vergeleken met burgers . Een kromme en oneerlijke situatie met oa als gevolg dat ze verlaging van het grondwater konden doordrukken waardoor nu miljoenen huizen paalrot in de funderingen hebben . Wie gaat dat betalen ??? De eigenaren en niet de boeren . Belachelijk !! De belangen van boeren had nooit ten koste van miljoenen huiseigenaren mogen gaan .

C. Koot
C. Koot5 mrt. 2023 - 11:18

Op wie moet je kiezen als je het niveau omhoog wilt, of juist gelijk blijft ?? Staan er namen of waterschappen op het kies-formulier?

2 Reacties
kraanjan
kraanjan6 mrt. 2023 - 8:22

Stem op een partij die GROEN denkt!

JannyBoe
JannyBoe6 mrt. 2023 - 8:54

Kijk eens op https://www.waterschappen.nl/verkiezingen/ Daar staat info op basis waarvan u uw keuzes kunt maken.

Ton Voorn
Ton Voorn5 mrt. 2023 - 11:12

Dit probleem moet nu eens door deskundige boeren en architecten opgelost worden. Zonder politieke inmenging. Daarna kan het naar de 2e kamer, met een spreekverbod voor mensen die daar geen kennis en ervaring mee hebben.