Kassa

Hoe hard stijgen de prijzen in de supermarkt?

22-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
15620 keer bekeken
  •  

Het afgelopen jaar is de inhoud van onze boodschappenkar fors duurder geworden. De prijzen stijgen ondertussen nog steeds. Supermarktexpert en marketingdeskundige Paul Moers verwacht dat we aan het eind van dit jaar ruim 5 procent meer kwijt zijn voor onze dagelijkse boodschappen. 

De stijging geldt voor producten uit alle supermarkten en voor zowel A-merken als huismerken. We lopen met Paul Moers langs verschillende schappen en vragen hem waar die inflatie vandaan komt:

Koffie: 15 à 20 procent duurder

"De belangrijkste oorzaak van de stijgende koffieprijs is klimaatverandering. In Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, mislukte de oogst twee keer achterelkaar. De eerste oogst mislukte door een onverwachte vorstperiode waardoor de bloesem van de plant bevroor. Ook de volgende oogst werd slachtoffer van het veranderende klimaat; extreme regens en overstromingen. Brazilië levert 35 procent van de koffiebonen aan Nederland. Door de magere oogst steeg de prijs."

En dan zijn er nog problemen om de koffie naar Europa te krijgen. Het transport gebeurt per container. Zeecontainers zijn momenteel heel moeilijk te krijgen. Dat komt omdat veel containerhavens met een personeelstekort kampen

"De havenmedewerkers zijn ziek geworden tijdens corona of naar huis gestuurd tijdens de lockdown. Daarna hebben medewerkers ander werk gevonden. Sindsdien kampen de havens met personeelstekorten. Een container die voorheen 1.000 euro kostte, kost nu met gemak drie keer zo veel. En dat wordt doorgerekend in de koffie."

Tomaten: 25 à 30 procent duurder

"De tomaten en paprika’s die nu in de winkel liggen, komen uit Spanje en Italië. Vanwege de gestegen brandstofprijzen, ligt de prijs nu al veel hoger dan een jaar geleden. Maar waarschijnlijk gaan de prijzen vanaf maart nog harder stijgen. Dan liggen de paprika’s, tomaten en komkommers van eigen bodem in het schap. Tuinders die een flexibel energiecontract hebben, verkeren in grote problemen. Sommige telers doen hun kassen dicht omdat de opbrengst te laag is om de kosten te dekken. Een forse prijsverhoging is niet te vermijden."

Brood: 10 à 20 procent duurder

"Zowel graan als tarwe zijn allebei met ongeveer 16 procent gestegen. Maar de bakker moet ook zijn oven verwarmen, want brood moet gebakken worden. De hogere energiekosten berekent hij door in ons brood."

Franse wijn 15 à 20 procent duurder

"Ook de wijn uit Frankrijk is behoorlijk in prijs gestegen vanwege totaal mislukte oogsten. Wijnboeren beleefden de slechtste opbrengst in 42 jaar. Voor een Franse wijn betaal je tien tot vijftien procent meer. Gelukkig kunnen we uitwijken naar wijn uit Oostenrijk, Zuid-Afrika en Chili."

Kattenvoer 10 à 20 procent duurder

"Eigenlijk is alle diervoeding in prijs gestegen. Vlees is flink duurder geworden maar ook de verpakkingsmaterialen zijn steeds duurder."

Niet in prijs gestegen

Gelukkig vindt Paul Moers ook nog boodschappen die níet in prijs zijn gestegen. Voor thee, appels, friet, ijsbergsla en vruchtendranken betaalt de consument dezelfde prijs als vorig jaar.

Onderzoek supermarktprijzen

Om te zien met hoeveel procent de prijzen gestegen zijn, gebruikt Paul Moers het onderzoek van supermarktaanbiedingen.com. Die hebben alle producten op een rij gezet en de stijging in procenten uitgedrukt. De peildata zijn januari 2021 en januari 2022. 

Reactie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)

Het CBL behartigt de belangen van de supermarkten in ons land en noemt de stijgende prijzen een complex probleem, maar voegt daaraan toe: "Voeding is een eerste levensbehoefte waar niemand een tekort aan mag hebben en moet voor iedereen en elke portemonnee beschikbaar zijn en blijven."

De volledige reactie van het CBL lees je hier:

Tips om geld te besparen in de super

Paul Moers heeft tot besluit nog een paar adviezen om voordeliger uit te zijn in de supermarkt:

-Stap over van A-merken naar de huismerken. 

-Koop groente van het seizoen want die blijven betaalbaar. Dit zijn in de winter bijvoorbeeld rode kool, spitskool en spruiten. 

-Koop meerdere pakken koffie als ze in de aanbieding zijn. Niet te veel want ook koffie wordt oud.

-Probeer minder te eten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

JannaCornelia
JannaCornelia1 mrt. 2023 - 11:26

Het gewicht van veel artikelen is nu niet meer een rond getal, maar iets van 225 gram, of 185. Hoofdrekenen om de kiloprijs te vergelijken is er dus niet meer bij. Voor ouderen en andere minder zienden is de kiloprijs op het prijskaartje moeilijk te lezen, zo niet onmogelijk als het artikel op de laagste plank staat. Daar kan ik echt boos om worden, het hoort te lezen te zijn voor iedereen. Potjes groente zijn vaak ook niet te vergelijken, omdat de prijs per kilo soms gebaseerd is op het uitlekgewicht en soms op het totaalgewicht, dus met opgiet. Pick & mix is ook al zo bedrieglijk. Om te zien of het echt voordeel oplevert om 2 of 3 artikelen tegelijk te kopen, moet je eerst het heel rek langs om de verschillende artikelen daar te zoeken met hopelijk ook de prijs per stuk erbij.

wim koelewijn
wim koelewijn30 jan. 2022 - 7:50

Handiger is,makkelijker dus, om te schrijven dat bijna alles 10/20% duurder is geworden ...

anthony87
anthony8729 jan. 2022 - 19:39

Paul Moers zijn laatste advies: minder eten. Maar als je dan minder eet, laat dan vooral dat snoepgoed staan... maar dat is in verhouding nog spotgoedkoop!Juist het gezonde(re) is duurder, zoals tomaten, brocolli, bloemkool, witlof, banaan, graansoorten, toiletartikelen, verzorgingsproducten....

Bertus28
Bertus2823 jan. 2022 - 19:31

Zware prijsafspraken Jumbo AH oplichters 1ste klas. Duitsland of België kost potje hak groente 0.80€ goedkoper of 1,5l. fles coca cola 1€ goedkoper als bij ons. En dat is met alle producten zo. Jumbo 10 miljard omzet.Complete tourploeg en schaatsploeg sponsoren en ook F1 en meerdere raceploegen.Zelfde met gas uit eigen bodem de Duitser betaalt minder voor ons gas dan de Nederlander.Boycotten die supermarkten!

Hans2804
Hans280423 jan. 2022 - 15:54

Groot verschil of je uitgaat van de gezinssamenstelling. 1 persoons huishouden of meerpersoonshuishoudens. Ik kom veel artikelen tegen die tussen de 10% en 20% gestegen. Enkele zelfs nog meer. Dan komt er nog bij of je je van iedere aanbieding volledig kan profiteren ivm de te besteden budget. En dan krijgen we straks nog met een suikertax te maken ook. Hoeveel artikelen zijn suikervrij.

miennaamishaaz
miennaamishaaz23 jan. 2022 - 13:25

Vlees moet je vooral in de aanbieding kopen.BV beenham. als het met 50% korting isdus 500 gram voor 3.50 euro.dan flink inslaan 6+ kilo, en invriezen [als je een grote vriezer hebt].

PIET STALS
PIET STALS23 jan. 2022 - 11:48

ik heb bij de jumbo drie weken terug een brood gekocht die koste 1 euro een week later 1.34euro weer een week later 1,39 euro voor het zelfde brood dat is toch niet normaal meer

riet de groot
riet de groot23 jan. 2022 - 10:32

Ik hoor alleen maar dat alles 10 tot 20% omhoog is gegaan hoe ken het dat ik in het filmpje hoor dat de boodschappen totaal met 4%omhoog gaan dit ken ik niet rijmen ken iemand me dat uitleggen???

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe23 jan. 2022 - 11:06

Hallo Riet, ja dat lijkt inderdaad een beetje verwarrend. Die 4% is een gemiddelde van een pakket aan boodschappen waar van alles in zit. Die prijzen van koffie, tomaten en wijn zitten daar ver boven maar dat zijn de uitschieters. In een gemiddelde boodschappenkar ligt ook thee, appels wasmiddel en andere dingen natuurlijk.

vrijmark
vrijmark23 jan. 2022 - 9:56

Deze Heer van Moers en zijn medecollega's behartigen de belangen van de grootgrutters en zijn nooit objectief want wat hij klopt totaal niet alles is duurder geworden

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe23 jan. 2022 - 11:01

Paul Moers zegt juist dat (bijna) alles duurder is geworden. Hij heeft overigens niks met grootgrutters te doen, het is een onafhankelijk marketingdeskundige. Hij heeft slechts een paar dingen gevonden die niet duurder zijn geworden zoals thee, appels, friet, ijsbergsla en vruchtendranken. Als er volgens u een objectief onderzoek is dat op het tegendeel wijst dan staat het u natuurlijk vrij om hier een link te plaatsen.

Wetende
Wetende23 jan. 2022 - 9:37

Allemaal flauwekul,de bedrijven met hun aandeelhouders maken onder het mom van " er is overal tekort aan" misbruik van de coronacrisis alleen om hun rendementen/ dividenten op te schroeven nu alles en iedereen nog in verwarring is door alle coronamaatregelen. Het lijkt mij toch heel sterk als nu in één keer overal tekort aan is,en dat mocht dat wel zo zijn het als alles voorbij is alles weer in oude orde hersteld wordt. Maar gelet op de voorspellingen gebeurt dat waarschijnlijk niet, dus rijk wordt nog rijker en arm nog armer.

Helen 66
Helen 6623 jan. 2022 - 9:11

Wat een idiote tip": probeer minder te eten". Natuurlijk, zo ken ik er nog wel een paar; ga minder drinken, doe de verwarming uit, douche niet meer, ga lopend naar je werk, etc. Maar dat maakt de prijzen niet lager en je inkomen niet hoger.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!