Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe gezond is een kop koffie? Vijf feiten en fabels

22-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
90730 keer bekeken
  •  
koffie zetten filter 1127

Velen staan ermee op: koffie. De heerlijke drank die je als espresso, cappuccino of gewoon zwart kan drinken wordt door menig Nederlander dagelijks genuttigd. We staan in veel onderzoeken zelfs op of rond de vijfde plaats van landen die het meest koffie drinken. Wat weet jij eigenlijk van de drank? En wat is de gezondste koffie? Wij zetten in de artikel vijf feiten en fabels op een rij. 

Is het drinken koffie nu gezond, of juist niet? En kun je ervan uitdrogen? Pak er een lekker kop koffie bij en kom erachter.

Feit: Koffie is gezond

Koffie staat in de Schrijf van Vijf, als het ware een visuele voorstelling van de richtlijnen voor een gezond eetpatroon. Het is dus heel gezond om een kopje koffie te drinken.

Voor een onderzoek van de Harvard Medical School werden meer dan 200.000 participanten dertig jaar gevolgd. Later bleek dat de participanten die dagelijks zo'n twee tot vijf koppen koffie drinken vijftien procent minder kans liepen op een 'vroege' dood vergeleken met de mensen die geen koffie drinken. Mogelijk komt dat doordat mensen uit de onderzoeken een gezondere leefstijl hadden, omdat zij in plaats van frisdrank koffie zouden kunnen drinken.

Wel kan te veel koffie drinken leiden tot een averechts effect. Maar wat is 'te veel' precies? Bij te veel koffie wordt er gesproken over meer dan vijf kopjes, aldus Harvard Medical School.

Fabel: Je kan uitdrogen van koffie

Koffie stimuleert je nieren. Hierdoor verlaat vocht je lichaam eerder dan normaal. Het kan dus voelen alsof je lichaam uitdroogt, maar eigenlijk ben je eerder je vocht kwijt. Koffie voorziet je lichaam dus gewoon van vocht en je droogt niet uit.

Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie

Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.

Toch kun je gerust 400 milligram cafeïne (ongeveer vier kopjes) op een dag innemen zonder dat je negatieve effecten hoeft te verwachten. Sterker nog, het proportioneel drinken van koffie vermindert het risico op hartaandoeningen, maar ook op Parkinson, lever- en prostaatkanker, diabetes type 2 en nog meer gezondheidsproblemen, aldus de Harvard Medical School.

Drink je geen filterkoffie, maar espresso, koffie uit een mokkapot of cups? Dan is drie kopjes het advies, vanwege het hogere gehalte aan cafestol. En let op bij een cafetière of kookkoffie. Hierbij geldt respectievelijk het advies om hier één kop of het liefst helemaal geen van te drinken, aldus het Voedingscentrum.

Fabel: In decaf zit geen cafeïne

In decaf zit minder cafeïne, maar niet geen. Een kopje decaf bevat namelijk 2 tot 4 milligram cafeïne. Het wordt vaak gemaakt door water, stoom, organische oplosmiddelen of genen in de koffieplant die ervoor zorgen dat de plant geen cafeïne aanmaakt.

Feit: Cappuccino is ongezonder dan gewone koffie

Door de (meestal) volle melk, zitten er ook meer calorieën in, zegt Guido Camps (Humane Voeding en Gezondheid) van de Wageningen Universiteit & Research (WUR). "Zeker als het gaat om een frappuccino met veel suiker". Juist in gewone koffie – en hij benoemt specifiek filterkoffie – zitten bijna geen calorieën.

Bron: Het Voedingscentrum, WUR, Harvard Medical School

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!