Velen staan ermee op: koffie. De heerlijke drank die je als espresso, cappuccino of gewoon zwart kan drinken wordt door menig Nederlander dagelijks genuttigd. We staan in veel onderzoeken zelfs op of rond de vijfde plaats van landen die het meest koffie drinken. Wat weet jij eigenlijk van de drank? En wat is de gezondste koffie? Wij zetten in de artikel vijf feiten en fabels op een rij.
Is het drinken koffie nu gezond, of juist niet? En kun je ervan uitdrogen? Pak er een lekker kop koffie bij en kom erachter.
Koffie staat in de Schrijf van Vijf, als het ware een visuele voorstelling van de richtlijnen voor een gezond eetpatroon. Het is dus heel gezond om een kopje koffie te drinken.
Voor een onderzoek van de Harvard Medical School werden meer dan 200.000 participanten dertig jaar gevolgd. Later bleek dat de participanten die dagelijks zo'n twee tot vijf koppen koffie drinken vijftien procent minder kans liepen op een 'vroege' dood vergeleken met de mensen die geen koffie drinken. Mogelijk komt dat doordat mensen uit de onderzoeken een gezondere leefstijl hadden, omdat zij in plaats van frisdrank koffie zouden kunnen drinken.
Wel kan te veel koffie drinken leiden tot een averechts effect. Maar wat is 'te veel' precies? Bij te veel koffie wordt er gesproken over meer dan vijf kopjes, aldus Harvard Medical School.
Koffie stimuleert je nieren. Hierdoor verlaat vocht je lichaam eerder dan normaal. Het kan dus voelen alsof je lichaam uitdroogt, maar eigenlijk ben je eerder je vocht kwijt. Koffie voorziet je lichaam dus gewoon van vocht en je droogt niet uit.
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Toch kun je gerust 400 milligram cafeïne (ongeveer vier kopjes) op een dag innemen zonder dat je negatieve effecten hoeft te verwachten. Sterker nog, het proportioneel drinken van koffie vermindert het risico op hartaandoeningen, maar ook op Parkinson, lever- en prostaatkanker, diabetes type 2 en nog meer gezondheidsproblemen, aldus de Harvard Medical School.
Drink je geen filterkoffie, maar espresso, koffie uit een mokkapot of cups? Dan is drie kopjes het advies, vanwege het hogere gehalte aan cafestol. En let op bij een cafetière of kookkoffie. Hierbij geldt respectievelijk het advies om hier één kop of het liefst helemaal geen van te drinken, aldus het Voedingscentrum.
In decaf zit minder cafeïne, maar niet geen. Een kopje decaf bevat namelijk 2 tot 4 milligram cafeïne. Het wordt vaak gemaakt door water, stoom, organische oplosmiddelen of genen in de koffieplant die ervoor zorgen dat de plant geen cafeïne aanmaakt.
Door de (meestal) volle melk, zitten er ook meer calorieën in, zegt Guido Camps (Humane Voeding en Gezondheid) van de Wageningen Universiteit & Research (WUR). "Zeker als het gaat om een frappuccino met veel suiker". Juist in gewone koffie – en hij benoemt specifiek filterkoffie – zitten bijna geen calorieën.
Bron: Het Voedingscentrum, WUR, Harvard Medical School
Drink mijn hele leven al filterkoffie en zwarte thee. Al die andere aftreksels hoef ik dus niet, gewoon niet te drinken.
Hoe zit het dan met Douwe Egberts oplos koffie Aroma Rood ? Of gold ?
Waarom altijd in restaurants koffiecups en suiker erbij gedaan wordt, dit is zo’n verspilling, drink je zwart zeg je het ligt er nog alles bij. Kan op kaart toch gewoon koffie zwart. Koffie met suiker, of koffie melk en suiker, koffie met melk. Wordt vaak ook nog weggegooid omdat het op tafel heeft gestaan.
Nou ik had een collega, die het bestond om tussen de 40 en 70 koppenkoffie per dag te drinken. Hij is nu harpspeler bij Petrus en hij is zeker niet oud geworden, want het was volslagen onzin dat zoveel koffie slecht voor hem was. Zonde he.
Hij is niet(!) oud geworden, want ... Dat is niet een logische conclusie, het zou juist wel slecht voor hem geweest kunnen zijn, zie hierboven: meer dan 4 kopjes per dag. Hoewel een individueel geval geen bewijs is voor een algemene stelling.
Geldt voor veel dranken en voedsel: te veel is altijd slecht. Helaas voor jouw collega dus ook.
En let op bij een cafetière of kookkoffie. Helemaal mee eens... als je dat potje door filter giet zie je zwarte drab achter blijven. De oplossing is van kokende hete koffie niets te drinken maar tenminste 1 minuut te wachten zodat de zwarte prut die ik voorheen in kopje zag op bodem nu in potje bleef na rustig schenken en niet alles tappen maar bodempje achter laten. Mijn pruttelpot is nu gore bodem maar kopjes vrijwel schoon en dat zonder filter... Lopen zonder schudden en zeer rustig tappen en niet teveel heen en weer halen. Het is oefenen maar als ik deze nu in gootsteen giet na afloop bleef de prut daar keurig achter voor grootste deel... Niet sneller tappen, het gekookte water is zoals je ook in waterkoker met helder water kunt zien flink in beweging en pas na 1 minuut voldoende tot rust gekomen. Zo simpel en geen koffie filters nodig voor mijn manier!
Een bittere smaak is moeder natuur's manier om je te vertellen dat je het niet in je mond moet stoppen. Dus... Dit is trouwens ok een fabel, de cholesterol fabel: "Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete."
Drink zelf weinig koffie, om precies te zijn 1 kleine mok. Cortado. Is alleen lekker voor me als ik wakker word. Heel soms krijg ik rond 2 uur nog wel eens trek in een bakje. En, eerlijk gezegd, houd ik me er niet mee bezig of het al dan niet gezond is.
Uit een mokapot is ongezonder. Vreemd, want in bv Italië drinken ze dat heel veel, espresso ook, en dat is dan wel het mediterrane dieet waar momenteel zo'n enthousiasme voor is omdat het zo vreselijk gezond is.......
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!