Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe gezond en milieuvriendelijk is plantaardige yoghurt?

15-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
21927 keer bekeken
  •  

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten plantaardige yoghurts op de markt. Zo heb je bijvoorbeeld sojayoghurt, amandelyoghurt, kokosyoghurt en haveryoghurt. Maar hoe gezond en milieuvriendelijk is het eigenlijk? Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell legt uit hoe het precies zit en welke plantaardige yoghurt het dichtst in de buurt komt van de ‘echte’ yoghurt.

Plantaardige yoghurt is yoghurt wat niet van koeien-, schapen- of geitenmelk is gemaakt. Plantaardige yoghurt is lactosevrij en is dus een alternatief voor zuivel, geschikt voor mensen die lactose-intolerant of veganist zijn. Plantaardige yoghurt wordt gemaakt op basis van sojabonen, amandelen, kokos of haver.

Noodzakelijk

Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, is het noodzakelijk dat we allemaal plantaardiger gaan eten. Hij geeft dan ook adviezen aan de overheid om de transitie van dierlijk naar plantaardig mogelijk te maken. Door een goed prijsbeleid en door alternatieven op de yoghurt van zuivel probeert hij dat mogelijk te maken.

Hoe gezond is plantaardige yoghurt?

Om te kunnen kijken of de plantaardige yoghurt ook daadwerkelijk zo gezond is, is het volgens Seidell belangrijk om te kijken naar het product wat zo dicht mogelijk in de buurt komt van gewone yoghurt. “Dat betekent dat je dan vooral naar het eiwitgehalte kijkt”, aldus Seidell. “We weten dat yoghurt 4,5 gram eiwit bevat per 100 gram. Vervolgens kijk je naar welke plantaardige yoghurt daar het dichtste erbij zit.” Sojaproducten komen daar in de buurt omdat ze heel veel eiwitten bevatten, veel meer dan bijvoorbeeld de kokosyoghurt.

Op straat lieten we mensen de plantaardige yoghurts proeven en vroegen we of deze yoghurts ook gezonder zijn. “Als ik de verpakking zie, zou ik wel denken dat het gezonder is, maar het is wel iets zoeter dan normale yoghurt. Dus volgens mij is plantaardige yoghurt niet per sé gezonder”, zegt een voorbijganger.

Niet altijd gezonder

Bij sommige plantaardige yoghurts kan suiker toegevoegd zijn en bij sommige producten, zoals de kokosyoghurt, kan er veel vet in zitten. “Deze producten bevatten heel veel calorieën en heel veel verzadigd vet. We willen met die eiwit transitie dat mensen eigenlijk gezondere producten eten met evenveel eiwit. Natuurlijk niet met meer vet en suiker dan het oorspronkelijke product, zoals kokosyoghurt dat bijvoorbeeld wel heeft”, aldus Seidell. Daarom moet je volgens hem goed naar de ingrediëntenlijst kijken, omdat veel producten lekkerder zijn gemaakt door smaken en suiker. Daardoor is de kans groot dat er veel vet in zit en veel minder eiwitten. Niet alle plantaardige yoghurts zijn dus gezonder.

Oerwoud

Op straat vroegen we of plantaardige yoghurt duurzamer is. “Dat denk ik wel. Ik denk dat zuivel wat van het vee komt, een veel te grote belasting is op het milieu.” Iemand anders zegt: “Ik heb wel eens gelezen dat als het op basis is van sojabonen, dat er dan heel veel oerwouden worden gekapt en dat dat ook niet helemaal de bedoeling is.” Volgens Seidell klopt dit niet, want de soja die gebruikt voor plantaardige yoghurt worden geen oerwouden voor gekapt. Wel toonde onderzoeksprogramma Zembla aan dat er ‘foute’ soja zit in duurzaam veevoer.

Niet altijd milieuvriendelijk

Voor sojayoghurt worden er dus geen bossen gekapt, maar dat niet wil zeggen dat de andere plantaardige yoghurts wel milieuvriendelijk zijn. “Er is heel veel water nodig voor dierlijk zuivel en er is heel weinig water nodig voor soja, maar er is wel heel veel water nodig voor het produceren van amandelen”, aldus Seidell. “Er wordt soms zelfs meer dan 1000 liter water gebruikt voor 1 liter amandelmelk.”

Diervriendelijk

Als het gaat om diervriendelijkheid zou je de yoghurt op basis van zuivel ook kunnen laten staan. “De zuivelindustrie is over het algemeen niet diervriendelijk”, aldus Seidell. “Het is vaak intensieve veehouderij, waar koeien steeds zwanger worden gemaakt om kalfjes te produceren en dus ook melk. Van die melk maak je dan weer yoghurt en dat is dus niet diervriendelijk.” Volgens Seidell is het belangrijk om af te stappen van de intensieve veehouderij. Dat zou betekenen dat we dus meer plantaardige yoghurts gaan eten. “De soja variant natuurlijk, want deze is dus het gezondst en het meest duurzaam.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Huian
Huian17 jan. 2022 - 10:20

Een mens is van nature een goedaardig zoogdier en houdt niet van bloed, ingewanden en het doden van dieren zoals bijvoorbeeld uw kat de vleeseter. De mens houdt van kleuren (fruit) en is daar ook voor gemaakt. Ook ons lichaam/ darmen zijn niet gemaakt dierlijk voedsel te verwerken. Moedermelk van een koe bevat veel te veel verzadigd vet, eiwit en hormonen. Mensen moedermelk bevat veel water, 8 gram suiker, 0.8 gram vet en 1 gram eiwit. Bovendien is het raar dat een volwassen zoogdier (mens) moedermelk drinkt van een ander zoogdier. Fruit, bladgroenten, peulvruchten en zeewier zorgt voor een fijn gezond mensen leven. ❤

1 Reactie
Corrud17
Corrud1717 jan. 2022 - 22:47

Volledig eens Huian!❤

miennaamishaaz
miennaamishaaz16 jan. 2022 - 13:06

"Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, is het noodzakelijk dat we allemaal plantaardiger gaan eten." Laat me raden Hij is ook altijd aanwezig bij de Vega-protesten waarbij ze inbreken in dierenstallen? --------- Daarnaast is plantaardig eten veel slechter voor her millieu, omdat je meer grond nodig hebt voor "Soja" dan voor koeien, die toch Melk produceren, zelfs op een kleinere lap grond.

2 Reacties
Huian
Huian17 jan. 2022 - 10:22

1 Koe eet 70 kilo plantjes per dag waaronder o.a. soja. Voor het verbouwen van die 70 kilo plantjes is ontzettend veel landbouwgrond nodig. Grasland (raaigras) is ook (bemest) landbouwgrond.

JannieBoe
JannieBoe17 jan. 2022 - 12:25

Elke minuut verdwijnt op aarde een woud met een grootte van 40 voetbalvelden. Elke minuut! Voor een heel groot deel om soja te produceren voor een bizar grote veestapel, waaronder die van Nederland. En dan nog de hoeveelheid methaangas en ammoniak die van de pies en poep van die koeien komt. Om nog maat te zwijgen over het aangerichte dierenleed. De overproductie van vlees en zuivel is een ramp voor het milieu en klimaat.

M. Borgwit
M. Borgwit16 jan. 2022 - 11:45

Het artikel gaat over onderzoek en vergelijking van dierlijke en plantaardige yoghurt. (Met kefirkorrels kan zelf ook yoghurt worden gemaakt. Naar mijn mening zijn de vergelijkingen en is het onderzoek geen concreet en objectieve resultaten. In mijn omgeving wordt immers beweerd dat melkkefir gezonder zou zijn. Het zou fijn zijn geweest indien de "gezond" -heidskenmerken van melkkefir in het onderzoek waren meegenomen.

Jogre
Jogre16 jan. 2022 - 10:37

Het lijkt er wel heel sterk op dat deze beste man gesponsord word door de makers van soja yoghurt. Want ja, er worden wel zeker oerwouden gekapt voor het maken van soja producten en de rest producten daarvan, de soja schroot word gevoerd aan vee. Niet andersom! Ik hoor graag het eerlijke verhaal, we worden als consument al genoeg voorgelogen door overheid en media.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!