Kassa

Hoe eerlijk is jouw chocoladeletter?

15-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
chocolade.jpg
Het is tijd voor chocoladeletters! Hoe eerlijk is jouw letter? Is er tropisch regenwoud gekapt voor de cacaoproductie? Is de cacaoboon geplukt door kinderhanden? Questionmark gaat dit onderzoeken en roept je op om mee te doen.
Questionmark onderzoekt de duurzaamheid van duizenden consumentenproducten. De thema's volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn krijgen een score en het gemiddelde bepaalt het cijfer. Via de gratis app van Questionmark kun je de score van producten zoals eieren, toetjes, vlees en broodbeleg bekijken. Ook kun je producten toevoegen als je meer wilt weten over de duurzaamheid.
Slavenarbeid
Eerder onderzocht Questionmark de chocoladerepen die verkrijgbaar zijn in supermarkten. Uit dat onderzoek bleek dat op 99% van de chocolade-etiketten niet vermeld staat waar de cacao vandaan komt. Ook bij navraag kunnen fabrikanten meestal niks vertellen over de herkomst van de cacao.
"Een reep uit Ghana kan door slavenarbeid zijn geproduceerd", zegt Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark. In de cacaoteelt is slaven en kinderarbeid een groot probleem. Veel boeren leven ver onder de armoedegrens. Vrouwen, kinderen, iedereen moet bijspringen op de plantage. De boeren maken extreem lange werkdagen en kinderen gaan nauwelijks naar school. Bovendien wordt cacao, maar ook palmolie en suiker vaak geteeld op grond waar vroeger regenwoud was. Linnebank: "Voor chocolade wordt op grote schaal tropisch regenwoud gekapt. Zulke boskap heeft flinke impact op het milieu." Kleine boeren kunnen geen dure kunstmest en bestrijdingsmiddelen kopen. Schadelijke stoffen zijn daardoor veel minder milieuprobleem bij de cacaoteelt.
Wat te doen?
Melkchocoladeletters zijn nog niet onderzocht door Questionmark. Daarom roept het bedrijf consumenten op om hun chocoladeletter in te sturen en te laten onderzoeken. Dat werkt als volgt:
- Download de gratis app van Questionmark in de App Store van Apple of de Google Play van Android.
- Scan de streepjescode van je chocoladeletter. Als je dan de melding krijgt 'Oh, die hebben we nog niet onderzocht' dan wil Questionmark graag meer weten.
- Fotografeer dan de verpakking (waaronder de ingrediëntenlijst en eventuele keurmerken).
- Kies de supermarkt waar je de chocoladeletter hebt gekocht.
- Verstuur je informatie!
Questionmark gaat de herkomst van de ingestuurde chocoladeletters onderzoeken op duurzaamheid. Op 29 november hoor je de uitslag bij Kassa.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!