Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe duurzaam is jouw kleding?

28-09-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1505 keer bekeken
  •  
kleding mode 930
Wereldwijd kopen we steeds meer kleding, ook in Nederland. Bedrijven beweren steeds vaker 'duurzaam te produceren' en rekening te houden met de impact op het milieu.... Nu rukken er allerlei initiatieven op die mensen uitdagen en stimuleren minder kleding te kopen. Kassa duikt in de cijfers en doet mee aan een experiment. Een seizoen lang geen kleding kopen; hoe moeilijk kan dat zijn?
De afgelopen vijftien jaar steeg in Nederland de kledingverkoop met zestig procent. De kledingkast van de gemiddelde Nederlander is nu gevuld met 173 kledingstukken, blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Hiervan liggen gemiddeld vijftig stuks meer dan een jaar ongebruikt in de kast. Verder koopt de gemiddelde Nederlander jaarlijks 46 nieuwe kledingstukken – waaronder schoenen en accessoires – en doet er ook weer veertig de deur uit. 

Wegwerpcultuur

We dragen onze kleding gemiddeld nog maar zeven keer, meldt VPRO Tegenlicht in ‘Future Fashion’. Dit is niet alleen zonde, maar ook vervuilend: kleding die je kort draagt vormt een grote belasting voor het milieu, omdat weinig mensen de gebruikte kleding van een ander willen hebben. Vaak denken consumenten in de winkel niet aan de negatieve impact van een product en laten ze zich verleiden door lage prijzen en seizoentrends, waardoor het voor hen makkelijker is om het weg te doen. Maar als je alleen al naar de ecologische voetafdruk van een spijkerbroek kijkt, denk je er misschien anders over na: Aan een spijkerbroek komt volgens het journalistieke platform OneWorld namelijk 10.000 liter water, 32 kg CO2 en een grote hoeveelheid pesticiden en chemicaliën te pas.
Het is dan ook niet verbazingwekkend dat kleding één van de snelst groeiende categorieën van verspilling in de wereld is geworden. De mode-industrie is verantwoordelijk voor bijna acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De term ‘fast fashion’ is geïnitieerd om deze wegwerpcultuur te beschrijven. Niet alleen dragen consumenten bij aan deze uitstoot, de producenten doen er nog een schepje bovenop. In 2016 bracht onderzoeksbureau Conclusr de voorraden van onverkochte kleding in kaart. Wat blijkt? De Nederlandse modesector houdt jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken over. 

Enquête onder volgers

Omdat we allerlei schokkende cijfers voorbij zagen komen, vroegen we onze Instagram volgers in onze stories naar hun kledingconsumptie. Uit deze enquête, waaraan enkele honderden mensen meededen, blijkt dat 34 procent meer dan honderd kledingstukken in de kast denkt te hebben liggen. Zeventien procent zegt meer dan vijf procent van hun kleding nog nooit gedragen te hebben. Verder gooit zeven procent per jaar meer dan veertig kledingstukken weg.

Kassa zet redacteur in als proefpersoon

Om te ondervinden hoe moeilijk het is om in kleding(consumptie) te minderen, deed Kassa mee aan een experiment. Online redacteur Carmen Esselink zette zich in als proefpersoon en probeerde drie maanden geen kleding te kopen.
Toch zijn er alternatieven voor fast fashion, namelijk ‘slow fashion’: kleding van goede kwaliteit die lang meegaat. Een goed voorbeeld hiervan is tweedehands kleding. Andere alternatieven zijn kleding huren of je eigen kleding verwerken in nieuwe kleding. Om te kijken of je kleding een tweede leven kunt geven, ging onze online redacteur als proefpersoon op pad.
Onze online redacteur gaat nog even door met géén nieuwe kleding kopen. Denk jij dat je dit ook kunt? En overweeg je nu om het te doen? Laat ons hieronder weten waarom wel of niet?
Mocht je houvast willen voor het afleren van slechte gewoontes, klik dan hier . Ook kun je deelnemen aan een online actie van CollAction waarin je wordt uitgedaagd drie maanden geen kleding te kopen.

Hoe scoort jouw kleding? Kijk op Rankabrand.nl

Weten hoe duurzaam jouw kleding is geproduceerd? Kijk dan op de site van Rank a brand . Daarop zie je tevens hoe het is gesteld met de arbeidsomstandigheden waaronder de kleding is gemaakt. In de uitzending van Kassa vertelt Suzan Cornelissen van Schonekleren.nl dat de gemiddelde kledingmaker in lage lonen landen, zoals India, onder miserabele arbeidsomstandigheden werken. Seksuele intimidaties, lange werkdagen zonder pauzes en onderbetaling zijn schering en inslag. "Op dit moment is geen enkel merk honderd procent schoon. Zo beloofde H&M in 2013, om binnen vijf jaar leefbare lonen uit te betalen in haar fabrieken. Maar vijf jaar later kunnen ze dit op geen enkele manier inzichtelijk maken en hebben ze deze belofte compleet uitgewist." [update mei 2020: Rankabrand is inmiddels niet meer actief na een overname]
Lees hier de uitgebreide reactie van H&M.

Schone kledingindustrie

Volgens Schonekleren.nl is transparantie dé sleutel tot een schone kledingindustrie. Alleen als de productielocaties van een merk openbaar zijn, kunnen de claims gecontroleerd worden en kunnen organisaties in gesprek met merken gaan als zich problemen voordoen in fabrieken. Transparantie over de lonen is eveneens belangrijk. Het wettelijk minimumloon in productielanden is vaak slechts eenderde van een leefbaar loon. "Vaak zijn merken bang deze informatie publiek te maken. Maar alleen als je als merk open bent, kan je verbetering doorvoeren. Je kan stellen hoe minder een merk communiceert over problemen in de keten, hoe verdachter de situatie is", aldus Cornelissen.

Wet Zorgplicht Kinderarbeid

Een stap in de goede richting is de Wet Zorgplicht Kinderarbeid. Deze wet is deze zomer door de Eerste Kamer aangenomen. Hiermee wordt het tegengaan van kinderarbeid in productieketens serieus genomen. Schonekleren.nl pleit voor verdergaande wetgeving om Nederlandse kledingmerken ertoe aan te zetten om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden van arbeiders in landen zoals India, Cambodja, India en Bulgarije waar veel kleding wordt gemaakt. 
Consumenten kunnen een handje helpen door bijvoorbeeld via Twitter kledingmerken op te roepen om eerlijke lonen te betalen. Zie hieronder wat voorbeelden.
campagne schone kleren
Bron: Milieu Centraal, MVO Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

spikkel
spikkel1 okt. 2019 - 0:15

Die 46 kledingstukken per jaar gaat dit jaar misschien lukken maar normaal bij lange na niet. Ik heb toevallig net mijn shirtjes en hemdjes vervangen. Deze waren na 10 jaar ECHT OP !! Wekelijks gedragen en gewassen oftewel ruim 500 keer. Als de nieuwe hemdjes en shirtjes van biokatoen net zo lang meegaan ben ik meer dan tevreden voor 3 cent per draag- en wasbeurt.

xandyra
xandyra30 sep. 2019 - 15:40

Ik krijg gewoon kleding van die mensen die veel kopen en het enkele keren of vaak zelfs niet dragen. Wat ik niet mooi vind vindt iemand anders wel weer mooi, dus het circuleert gewoon. Koop relatief weinig zelf, miss 1x per jaar een paar schoenen of een enkele keer een goede winterjas. Uiteraard niet altijd de laatste mode, maar om eerlijk te zijn boeit mij dat niks. Ik draag wat ík leuk vind, en niet wat het straatbeeld voorschrijft. Ben dus én voordelig uit, en ik gooi weinig weg. De wegwerpmaatschappij waarin wij leven vind ik verwerpelijk.... niet alleen bij kleding. Maar bij alles. Complete banken worden buiten bij de container gekwakt in de regen, en het rare is dat het er vaak keurig uitziet. Geef het dan weg, of laat de kringloop het halen. Zo zonde soms.....

manwijf
manwijf30 sep. 2019 - 8:09

Als het om kleding gaat, zijn ouderen in ieder geval het minst vervuilend bezig geweest. Alles werd doorgegeven aan broertjes en zusjes of aan buurkinderen en paste het niet goed, dan werd het vernaaid. Iedere huisvrouw had immers een naaimachine. Ook voor vervuiling geldt: armoe houdt je netjes. Gooi zelf ook nooit iets weg. Zeker niet als ik het nog kan herstellen. Verder kun je het altijd nog verkopen of weggeven. Er is op MP ook genoeg heel mooie 2e-hands kleding te koop. 

Magnum007
Magnum00729 sep. 2019 - 23:52

Als je weinig geld hebt,dan doe je automatisch lang met je kleding. Ik koop wel eens een 2e hands jas op Marktplaats. Mijn ervaring is wel,dat duurdere kleding van betere kwaliteit is. Ik doe bijvoorbeeld niet lang met de kleding van Primark:maar daar is de prijs ook naar...

rebek
rebek29 sep. 2019 - 17:53

Mijn kleding is duurzaam, in die zinnen, dat ik al mijn kleding afdraag of aan een kledingwisselpunt geef waar ik weer nieuwe - wissel- kleding koop. 

bharmsen
bharmsen29 sep. 2019 - 16:57

Weet niet wie ze wat gevraagd hebben maar 46 kledingstukken kopen per jaar en deze slechts zeven keer dragen in mijn leventje nog niet voor gekomen ben net 75 jaar geworden.

1 Reactie
rebek
rebek29 sep. 2019 - 17:55

Zal alle verkochte kleding gedeeld door het aantal mensen zijn..ikzelf koop ook pas -nieuwe- kleding als het niet anders kan. Dit jaar 6 onderbroeken om precies te zijn....en de rest 2e hands

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!