Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Hoe duur is uw glas wijn in de horeca?

07-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1436 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Voor een goed glas wijn in een restaurant moet je vaak flink in de buidel tasten. Wijnschrijver Hubrecht Duijker wil dat hier een einde komt. Daarom is hij enkele weken geleden met het Meldpunt Miswijn ( www.hubrechtduijker.com ) gestart. Daarop kunnen restaurantbezoekers te dure wijnen aanmelden.
Hubrecht Duijker drinkt als wijnliefhebber graag een goed glas wijn. Het liefst voor een redelijke prijs. In veel restaurants moet je daar tegenwoordig echter flink voor betalen. Volgens Duijker bepalen restaurants de prijzen van wijnen door de inkoopprijzen te vermenigvuldigen. Niet drie of vier keer, maar soms wel zes keer of meer. Vooral de prijzen van de wat betere wijnen rijzen de pan uit.
 
Voorbeeld
Côtes du Viverais     € 30,50
Domaine de Belvezet
Inkoop:       €  4,17
(Slenaker Vallei in Slenaken)
Sauvignon Blanc     € 67
Weingut Neumeister
Inkoop:       € 17,95
(De Hoefslag in Bosch en Duin)
Ook tussen restaurants onderling blijken grote verschillen te zitten. Dat is het goed te vergelijken met champagne.
Voorbeeld
Moet & Chandon, Imperial Brut
De Leest (Vaassen)   €  62,50
Slenaker Vallei (Slenaken)   €  65
De Bokkedoorns (Overveen) €  67,50
Opduin (Texel)    €  104,75
La Rive (Amsterdam)  €  125
De gemoederen over het Meldpunt lopen hoog op. Veel restaurateurs reageren woest op de actie van Hubrecht Duijker. In de studio reageert Cees Vos, voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Volgens hem speelt de diversiteit van de restaurants een belangrijke rol bij het bepalen van de prijzen. Zo kun je een restaurant in Amsterdam niet vergelijken met een restaurant in de provincie. Daarnaast speelt het soort restaurant een belangrijke rol. Veel restaurants bieden veel wijnen aan, dat kost geld.
Volgens Hubrecht Duijker heeft dat er niets mee te maken. Natuurlijk moet een restaurant winst maken, maar waarom moet een iets duurdere wijn in verhouding veel meer kosten dan een eenvoudige wijn? Als je de prijs verlaagt verkopen de wijnen sneller, dan liggen ze dus minder lang in de opslag.
Cees Vos zegt dat daarnaast ook mensen zelf bepalen of ze wijn willen drinken. En of dat wel of niet een dure wijn is. De wijnschrijver vreest echter dat de prijzen alleen maar stijgen als de restaurantbezoeker dit soort prijzen stilzwijgend accepteert. Want wie zwijgt, stemt toe, aldus Hubrecht Duijker.
Hubrecht Duijker pleit daarom voor afschaffing van het systeem waarbij het calculeren van wijnprijzen door x-maal de inkoopprijs te doen. Hij wil dat horecaondernemers werken met een vaste opslag per fles. In elk geval wat betreft de betere wijnen. Die blijven dan redelijk geprijsd en bereikbaar voor de gast.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor