Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veilig je reis boeken: hier moet je op letten

27-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
hiken koffer reis 1127
Een annuleringsverzekering waarbij niet wordt uitgekeerd of een bus naar Parijs die niet komt opdagen: soms gaan er bij online reisaanbieders dingen mis. Om dit zo veel mogelijk voor te zijn, kun je al bij het boeken rekening houden met verschillende aspecten. Kassa zet het op een rijtje.

Controleer het KVK-nummer

Elke webshop is verplicht het KVK-nummer te vermelden op de website. Als je dit niet kunt vinden, zou er al een belletje moeten gaan rinkelen. Als het nummer wél op de website staat, is het altijd handig om dit te controleren. Dat kan via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daar kun je zien of het nummer correspondeert met de website en of het bedrijf nog actief is.

Check de keurmerken SGR en ANVR

Verschillende reiswebsites zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgeld (SGR). Hoewel het boeken bij een bij SGR aangesloten reisorganisatie enige financiële zekerheid biedt, is dat niet altijd helemaal het geval. Zo bleek dat de SGR in sommige gevallen niet meteen garant staat voor consumenten, bijvoorbeeld toen Travelbird failliet ging. De afhandeling van een claim kan maanden duren.
Sommige websites melden ten onrechte te zijn aangesloten bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR). Als een website wel is aangesloten, geeft dit de consument een zekere kwaliteitsgarantie die ook door de ANVR wordt gecontroleerd. De reisvoorwaarden voor bij de ANVR-aangesloten reisorganisaties zijn allemaal hetzelfde. Controleer via de ANVR-website of de reisaanbieders die zeggen lid te zijn, ook daadwerkelijk zijn aangesloten.

Zoek de contactinformatie op

Als het op de website al op voorhand onduidelijk is op welke manieren er moet worden gecommuniceerd met de aanbieder, is het verstandig om het boeken te heroverwegen. Communicatie is belangrijk, vooral bij calamiteiten. Een telefoonnummer mag daarbij niet ontbreken.

Betaal veilig

Zorg er bij het betalen voor dat je dit in een beveiligde omgeving doet en bijvoorbeeld niet op een openbaar netwerk. De betalingsmogelijkheden zijn vaak divers. In sommige gevallen biedt betalen met een creditcard extra zekerheid zoals een reis- en/of betaalverzekering. Informeer bij de bank welke voorwaarden van toepassing zijn.

Bekijk de algemene voorwaarden

Aan elke reis zitten voorwaarden verbonden, bijvoorbeeld wanneer je recht hebt op een claim. Bekijk altijd of de voorwaarden redelijk en duidelijk zijn en of je bereid bent ermee akkoord te gaan. Als de reis eenmaal is geboekt, is er geen weg meer terug. Je kunt dan alleen nog de reis annuleren. Welke consequenties daar weer aan vastzitten, is te vinden in de algemene voorwaarden. Die moeten overigens makkelijk te vinden zijn op de desbetreffende website. Is de website bij de ANVR aangesloten, zijn diens voorwaarden altijd van toepassing.
Bronnen: Consumentenbond, Consuwijzer

Meer over:

boeken, online, reis, veilig
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!