Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hiv-wachtlijsten lopen op door bezuinigingen

28-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_bed_62.jpg
De wachtlijsten voor mensen die zich willen laten testen op hiv, lopen op tot onacceptabele hoogten. Daarvoor waarschuwt GGD Amsterdam, met de grootste soa-poli van Nederland, in een verslag.
Bezuinigingen
Oorzaak van de oplopende wachtlijsten zijn de bezuinigingen op tests op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Daardoor moeten GGD-artsen cliënten steeds vaker weigeren. De overheid wil in de hoofdstad dit jaar nog maar 40.000 consulten vergoeden. Dat zijn echter 6000 minder tests dan in 2014 zijn uitgevoerd.
Onacceptabel
,,De wachttijd tot een afspraak is momenteel onacceptabel lang. Dit is nu ruim meer dan waar de professionele richtlijnen naar streven, te weten een consult binnen 48 uur'', stelt de gezondheidsdienst.
Weigeren
Volgens GGD kunnen de wachtlijsten alleen worden teruggedrongen door mensen die niet bij de grootste risicogroepen behoren te weigeren. Dat zijn jongeren tussen de 20 en 24 jaar. ,,Zij worden geadviseerd om voor hun soa test naar de huisarts of andere zorginstelling te gaan'', staat in het verslag.
GGD Amsterdam vermoedt dat het probleem van te lange wachtlijsten bij alle GGD's in de grote steden speelt. ANP

Meer over:

hiv, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!