NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Hittegolf oorzaak van 400 extra sterftegevallen

9 aug 2019
  •  
leestijd 2 minuten
overlijden sterfte dood graf 930
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat tijdens de hittegolf van 22 tot 27 juli bijna 400 mensen meer overleden dan in een gemiddelde zomerweek in Nederland.
In totaal overleden in die periode bijna 3000 mensen. Dat is een stijging van ruim 15 procent, becijfert het CBS. Veruit de meeste gestorvenen waren boven de 80 jaar. Het was tijdens deze korte maar hevige hittegolf dat de hoogste temperatuur ooit in Nederland werd gemeten. Het record werd gemeten in het Brabantse Gilze-Rijen en staat op 40,7 graden.

Verband temperatuur en sterfte

Volgens het CBS lijkt het verband tussen hogere temperaturen en hogere sterfte wel minder sterk te worden. "Er is meer besef van wat te doen bij een hittegolf. Zo hebben de hittegolven in juli en augustus van 2018 nauwelijks geleid tot extra sterfte." Dat er nu wel meer mensen zijn overleden, zou kunnen samenhangen met het relatief lage aantal doden in het vorige jaar. 
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wijst op het eigen Nationaal Hitteplan. Hiermee roept het instituut zorginstellingen en verzorgers op extra te letten op onder andere ouderen en baby's. "De afgelopen jaren is er meer bewustwording over de risico’s van warm weer en aandacht voor de kwetsbare groepen", stelt het instituut.

Gezondheidsrisico's door erge hitte

Ouderen en chronisch zieken lopen gezondheidsrisico's door erge hitte. Dit heeft te maken met het feit dat hun organen minder goed werken, de dorstprikkel is afgenomen en de zweetproductie afneemt, schetst het RIVM. "Daarbij was er ook sprake van ernstige smog tijdens de hittegolf. De combinatie van een slechte luchtkwaliteit en hitte veroorzaakte een extra belasting op de gezondheid voor deze kwetsbare mensen", verklaart het instituut. ANP

Meer over:

, , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!