Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hilversum mag gewoon knallen met oudjaar

19-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuurwerk2_22.jpg
Hilversum mag tijdens de komende jaarwisseling gewoon vuurwerk afsteken. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter vrijdag. Die veegde het Hilversumse vuurwerkverbod voor het centrum van tafel omdat de gemeente een procedurele fout had gemaakt.
Gemeentewet
Het voltallige college besloot tot een vuurwerkverbod, maar zo'n besluit komt alleen de burgemeester toe op grond van de Gemeentewet, aldus de rechter. De burgemeester is namelijk de enige die over handhaving van de openbare orde gaat.
Volgend jaar
Hilversum ziet geen kans om de fout nog op tijd te herstellen. Daarvoor moet de gemeenteraad bijeen komen en dat gaat niet meer lukken, nu vrijdag de kerstvakantie begint. Maar volgend jaar gaat dat zeker wel gebeuren, aldus burgemeester Pieter Broertjes, die het liefst wil dat heel Hilversum vuurwerkvrij zou worden.
'Uiteraard tevreden'
De vuurwerkhandelaren, die de gemeente voor de rechter sleepten, zijn ,,uiteraard tevreden'' over de uitspraak. Zij vinden dat het niet kan dat één burgemeester die een hekel aan vuurwerk heeft, de hele branche kapot zou maken. Mensen die wel van vuurwerk houden, moeten zich eenmaal per jaar tijdens de jaarwisseling kunnen uitleven, stellen zij.
Meepraten
De handelaren willen volgend jaar wel meepraten over voorwaarden aan het afsteken van vuurwerk in Hilversum, maar Broertjes heeft hen dit jaar ondanks een toezegging ook genegeerd. Gebrek aan overleg over het vuurwerkverbod zat ook een deel van de gemeenteraad dwars. ,,Er moet nu gepraat worden, anders zien we elkaar volgend jaar weer voor de rechter'', aldus vuurwerkhandelaar Johan Witbaard. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!