Kassa

'Het zorgstelsel moet anders'

11-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg 1127
Een groep artsen pleit voor een simpelere zorg met minder bureaucratie en minder marktwerking. Ook moet de overheid strakker de leiding nemen. De groep heeft een manifest opgesteld waarin de volksvertegenwoordiging wordt opgeroepen het roer om te gooien. Ze worden naar eigen zeggen gesteund door ruim duizend collega's.
De coronacrisis heeft volgens de hoogleraren, longartsen, urologen en huisartsen de problemen waarmee de gezondheidszorg al jaren te kampen heeft nog pijnlijker zichtbaar gemaakt. Het gaat dan met name om het tekort aan personeel, een gebrek aan regie, te veel bureaucratie en het verlenen van onnodige zorg. Dat moet anders, vinden ze. 

Onduidelijke verantwoordelijkheid en regie

In het huidige zorgstelsel is vaak onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en wie wanneer de regie voert, schrijven de artsen. Volgens hen wordt er te veel overgelaten aan de markt, aan lagere overheden als gemeenten het 'veld'. Daarnaast zien zij dat de principes van marktwerking en concurrentie in de weg staan van goede zorg.
De artsen roepen volksvertegenwoordigers op zich concreet uit te spreken over hoe ze denken de schaarste in de zorg te verdelen en hoe ze de regie hierover in handen wil nemen. Ook willen ze dat de overheid niet wegloopt voor grote preventieve maatregelen zoals het stoppen van tabaksgebruik, het instellen van de suikertax, van mentale weerbaarheid- en beweegprogramma's, en het aanpakken van luchtverontreiniging.

Rondetafelgesprekken

De artsen nodigen in het manifest de Eerste en Tweede Kamerleden uit om met hen rondetafelgesprekken te voeren. Op die manier kunnen ze direct van de werkvloer horen welke problemen nu opgelost moeten en kunnen worden. ANP 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!