Kassa

Het valt wel mee met druk, druk, druk

14-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lezen_02.jpg
Nederlanders besteden ongeveer 6 uur per dag aan verplichtingen als werk, school en huishouden. Dat is gemiddeld 50 minuten minder dan in andere Europese landen. Daarentegen hebben Nederlanders ongeveer 5,5 uur vrije tijd per dag en dat is gemiddeld een half uur meer dan in 15 andere landen. Het valt dus wel mee met druk, druk, druk, constateert het Sociaal Cultureel Planbureau SCP in het rapport Nederland in een dag, tijdsbesteding in Nederland vergeleken met die in 15 andere Europese landen, dat vrijdag verschijnt.
Verplaatsingen
De tijdsbesteding van Nederlanders tussen de 20 en 74 jaar is vergeleken met die van andere Europeanen. Het blijkt dat Nederlanders van iedereen het meeste tijd kwijt zijn aan verplaatsingen: ze zijn per dag anderhalf uur onderweg. Dat is een kwartier langer dan gemiddeld. Per dag zitten de Nederlanders een kwartier op de fiets en dat haalt geen enkele andere Europeaan. Belgen en Duitsers fietsen zo'n 5 minuten per dag en in de andere landen is dat zelfs nog minder.
Dagelijkse vrije tijd
Nederlanders besteden een kleine anderhalf uur van hun dagelijkse vrije tijd aan zaken als vrijwilligerswerk en mantelzorg. In andere landen wordt daar meer tijd voor vrijgemaakt. Per dag blijft er 4 uur over voor televisiekijken, lezen, sporten en uitrusten. Dingen met de kinderen doen rekent het SCP niet onder vrije tijd. Nederlandse vaders spenderen daar gemiddeld 15 minuten meer tijd aan dan in alle andere onderzochte landen, inclusief de Scandinavische. Maar moeders zijn er in alle landen veel meer tijd aan kwijt.
Huishouden
Het huishouden kost gemiddeld genomen met 2 uur en 3 kwartier per dag iets meer tijd dan betaald werk. Vrouwen werken wat minder dan mannen en allemaal samen werken de Nederlanders minder uren dan andere Europeanen. Aan het huishouden besteedt de Nederlander vergeleken met de andere landen het minste tijd. Vrouwen in Spanje en Italië spannen de kroon: ze zijn er 5 uur per dag druk mee. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!