Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Het stookseizoen is weer begonnen! Wat kun je doen tegen rookoverlast?

16 okt 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1956 keer bekeken
  •  
schoorsteen rook co2 uitstoot 1127
Het stookseizoen is weer begonnen. In menig buurt hangt 's avonds weer de rook van open haarden en houtkachels in de straat. Wat zijn de regels omtrent het stoken van hout en wat kun je doen als je er last van hebt? We zetten het voor je op een rij.
Bij houtverbranding komen fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s) benzeen en koolmonoxide vrij. Rook uit kachels en open haarden is voor iedereen ongezond. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen zijn er gevoelig voor. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook. Volgens het Longfonds, dat strijdt voor gezonde lucht en longen, zijn er in Nederland 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Daarvan geven er 750.000 aan regelmatig benauwd te zijn door houtrook.

Overheid tegen rookoverlast

Welke maatregelen neemt de overheid tegen rookoverlast? Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) liet vorig jaar weten dat ze een volledig verbod op houtkachels niet ziet zitten. Wel gelden in ons land, twee jaar eerder dan in de rest van de EU, strengere regels voor nieuwe kachels. De zogeheten Ecodesign richtlijn is namelijk sinds januari 2020 van kracht. Hiermee worden aangescherpte emissie-eisen aan kachels gesteld. De subsidie op pelletkachels is door de staatssecretaris geschrapt.
Kijk ook: 'Honderden' woningbranden door gesubsidieerde pelletkachels

tekst loopt door onder video

Nieuw: het stookalert

Staatssecretaris Van Veldhoven vindt in de strijd tegen rookoverlast betere voorlichting voor kachel- en haardeigenaren belangrijk. In dat kader geeft, het is je wellicht ontgaan, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds een jaar het ‘stookalert’ uit. Hiervoor wordt samengewerkt met het KNMI. Ziet het weerinstituut uit De Bilt ongunstige weersomstandigheden of is de lucht van slechte kwaliteit? Dan blijft rook langer hangen. Via het stookalert roept het RIVM mensen op om dan géén hout te stoken in kachels of open haarden.
Ben jij een thuisstoker? Op deze pagina zie je altijd de actuele stand van zaken omtrent het stookalert. Alles gebeurt op basis van vrijwilligheid. Steek je tijdens een alert toch een vuurtje aan? Dan wacht je geen straf.

Wat als je echt last hebt

Wordt er bij jou in de buurt door één of meer buren gestookt en heb je serieus last van de rook? Dan is de eerste stap die je kunt nemen aankloppen bij je buur. Verreweg de meeste eigenaren van een houtkachel of open haard zullen best openstaan voor overleg. Je kunt ze wijzen op het bestaan van het stookalert, zodat ze beter weten wanneer ze wel of niet moet stoken.

Overlast? Taak van gemeenten

Kom je er niet uit met je buurman of -vrouw? Staatssecretaris Van Veldhoven vindt de aanpak van overlast een taak van gemeenten. Die kunnen iemand een stookverbod opleggen. In de praktijk is het echter moeilijk om te uit te maken óf er echt sprake is van hinderlijke en normoverschrijdende rook. Dwingende stookverboden worden daardoor nauwelijks opgelegd.
De staatssecretaris ontwikkelt daarom nu, met onderzoekers van TNO, een systeem dat uitsluitsel moet geven in disputen over rook. Gemeenten kunnen dat gebruiken om metingen uit te voeren in de rook uit een schoorsteen.

Bouwtechnisch probleem?

Overlast kan ook komen door een bouwtechnisch probleem. Te denken valt aan een verkeerd aangelegd rookkanaal, waardoor er rook- of stankoverlast is. Vermoed je dat hier sprake van is bij een buurtgenoot? In een gemeente kan de afdeling Bouw- en Woningtoezicht bij een woning nagaan of hier sprake is en optreden.
De hinderbepaling die in het Bouwbesluit 2012 staat geeft de gemeente houvast om op te treden. In artikel 7.22 van het Bouwbesluit staat dat het verboden is hinderlijke rook, roet, walm of stank te verspreiden. Je kunt je gemeente (schriftelijk) verzoeken om handhavend op te treden.

Overlast uit huurhuis?

Als je weet dat degene die rookoverlast geeft in een huurwoning woont, klop dan aan bij de verhuurder. Die kan onderzoek doen en de verhuurder aanspreken op overlast.

Stooktips

Wil je gezellig een vuurtje stoken én rekening houden met je eigen buren? Milieu Centraal heeft 10 tips voor houtkachel en open haard om minder ongezond te stoken.  
Bronnen: RIVM, Longfonds, Eigen Huis, Rijksoverheid

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Hans Brouwer
Hans Brouwer20 okt 2020 - 7:43

In onze straat zijn twee bewoners met een openhaard. Overlast? Nee. Beide kachels gaan in de winter na 17:00 uur aan, dat weet iedereen hier. Niemand die dan nog z'n ramen open heeft staan, dan haal je alleen maar vocht naar binnen. Beide buren stoken alleen schoon hout, wat 3 jaar heeft liggen drogen voordat het in de kachel verdwijnt. Niemand die er last van heeft.

1 Reactie
LegendaryCarlos
LegendaryCarlos7 dec 2020 - 23:22

Nou, gaat u de hond na 17:30 maar eens uitlaten, horen we graag of u nog steeds geen last heeft.

Ruud L
Ruud L20 okt 2020 - 1:52

Overleg met buren helpt niet!
Het is “ikke ikke en de rest kan stikke”.
Het plezier van één is last voor zijn directe omgeving.
Zeer slecht voor de mens, milieu en klimaat.
Regering moet houtstook verbieden in steden!

socned
socned19 okt 2020 - 18:43

Bij ons in de buurt worden allesbranders gebruikt voor het verbranden van het huisvuil, er gaat letterlijk alles op. Pijp van de oude CV ketel is gebruikt als afvoer, ze hebben er een extra buis op geplaatst van 50 cm en denken zo aan alle regels te voldoen. Als je buiten komt denk je dat je naast een vuilverbrander woont.

goofert
goofert19 okt 2020 - 15:49

In mijn buurt komen er steeds meer openhaarden etc. bij. Het ergste is het nog, als er geen wind is. De penetrante stank slaat je dan op je strot, ik vind het alleen maar stinken, maar mijn vrouw die astma heeft krijgt het erg benauwd. Tot diep in de nacht blijft je het ruiken, het komt via de ventilatieroosters het huis binnen. Het kabinet heeft het erover dat we CO2 neutraal moeten zijn, allemaal van het gas af ! Maar aan deze terreur wordt helemaal niets gedaan, giftige verbrandingsgassen en roet vergiftigen de atmosfeer. Neem een nephaard op zo'n video scherm, dat is ook gezellig, en ook voor je buren. Stop hiermee, verbied dit !

vergeergr
vergeergr19 okt 2020 - 15:28

en het is zo eenvoudig
gewoon die open haarden en hout kachels verbieden
alleen maar kanker verwekkend

harrybre
harrybre19 okt 2020 - 14:41

In onze straat hadden velen een openhaard, doch allen zijn er inmiddels mee gestopt. Gewoon aan de buren denken, heet dat.

1 Reactie
LegendaryCarlos
LegendaryCarlos7 dec 2020 - 23:19

Gefeliciteerd. Hier komen er steeds meer van die ondingen.

En toen ik een buurvrouw erop wees dat ze me gigantische overlast bezorgde, ook vanwege mijn bronchitis, wilde madam mij uitleggen wat ik had, en dat de rook,die van haar dak afrolde,mij geen klachten kon bezorgen.

Asocialiteit kent geen tijd.

Ja-co-bus
Ja-co-bus19 okt 2020 - 13:02

Hier ook regelmatig overlast, zeker als je vergeet je slaapkamerraam op tijd te sluiten vreselijk, dat stookalert werkt niet, in overleg gaan (te minste als je weet wie het is) heb ik ook zo mijn twijfels, volgens mij wat wel werkt is het plaatsen van posters voor op het raam (misschien iets voor het Longfonds) zo is iedereen weer eens gewaarschuwd.

jomagun
jomagun19 okt 2020 - 12:59

volgens mij kent geen van de stokers de rookalert, want alle kachels in de buurt blazen elke dag die rotzooi uit, windstil, mist of niet. antwoord stokers: het ruikt toch lekker?

1 Reactie
hansje klein
hansje klein19 okt 2020 - 14:04

Op het stookalert nemen "de veel-stokers" naar verwachting geen abonnement, zij hebben voor de stooktijd al een houtvoorraad aangelegd.
Het is wèl mijn ervaring, dat een stookalert in het verleden opgepikt werd op publicaties van regionale media en het gemeentenieuws. Kleine stapjes dus.

https://www.rivm.nl/stookalert/vragen-en-antwoorden

hansje klein
hansje klein19 okt 2020 - 10:39

BNNVara kan op het eigen forum nalezen hoelang leden en lezers zich al druk maken over de giftige houtstook. Bij navraag blijkt bovendien, dat in de nieuwbouw nog steeds, zonder vergunning, een openhaard mag/kan worden ingebouwd.

We moeten àf van een verkeerd luxe-gevoel, dat helemaal niet past in dichtbevolkte gebieden zonder andere bewoners lastig te vallen. Onvrijwillig moeten meeroken is ook hier de boosdoener, zoals ook ooit in ruimtes waar gerookt mocht worden.

nico van lier
nico van lier16 okt 2020 - 18:17

Enkel .... het is een kwestie van een hele lange adem. Na zeven jaar (!!) eindelijk een stookverbod. Zo wel woningcorporatie (ondanks steun van huurcommissie), gemeente, handhaving, GGD, provincie konden niets voor me betekenen. Uit eindelijk wordt je op kosten gejaagd om een advocaat in de arm te nemen. Ondanks de goede voornemens landelijk, komt er maar weinig van de grond.

1 Reactie
Anne-Marie Kuipers
Anne-Marie Kuipers18 okt 2020 - 7:56

Wij strijden al sinds 2017 tegen rookoverlaat. Onze buurman kreeg gratis snoeihout van deze gemeente Oldenzaal. Inmiddels is dat gestopt door tussenkomst van onze jurist.

Hij mag van onze gemeente 14 uren per dag stoken. Absurd!

23 september 2020 waren we bij het eindstation in deze bestuurlijke strijd.

Onze meegebrachte ingezette ingenieursbureau bureau. blauw was mee.

Over 4 weken volgt de uitspraak.

https://www.gelderlander.nl/hetschoneoosten/oldenzaalse-kwestie-juridisch-breekijzer-in-houtstookdiscussie~a181e650/