Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Het nieuwe radio luisteren: maakt DAB+ de ‘ouderwetse’ FM overbodig?

26-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
17807 keer bekeken
  •  
Muziek radio geluid volume

"De strippenkaart werd de ov-chipkaart. De videotheek werd streaming... En FM wordt DAB+." Commercials met deze boodschap worden al een tijdje op de radioluisteraar afgevuurd. Wordt het inderdaad tijd om FM-radio vaarwel te zeggen? Of loopt het zo’n vaart niet en kun je nog wel even wachten met de overstap naar digitale radio via DAB? 

“Ben jij al om?" Radiospotjes met deze uitdagende vraag komen op gezette tijden voorbij. De afzender van deze DAB+-promotie is Digital Radio NL. Een samenwerkingsverband van onder meer negen commerciële radiozenders, de NPO en het ministerie van Economische Zaken (EZ). “We zien dat digitale radio in opkomst is. En DAB is in de toekomst de standaard daarvoor”, verklaart een woordvoerder van het ministerie het waarom van de campagnes. 

Overgang van analoog naar digitaal

De luisteraar wordt gevraagd of hij/zij als “om” is, alsof er sprake is van een noodzakelijke switch. Maar van zachte dwang richting DAB is volgens de woordvoerder van EZ geen sprake. “We zijn in de overgang van AM- en FM-radio naar digitale radio via de ether. Dat willen we duidelijk maken.” 

“Zo'n verandering is in het verleden ook gebeurd met televisie. Vroeger had je een antenne op je dak. Nu kijk je digitaal via je een kastje onder je tv en kun je tientallen zenders ontvangen."

Wat is het verschil tussen FM en DAB?

Wat is DAB? En wat zijn de voordelen en nadelen ten opzichte van de ouderwetse FM-radio?

FM-radio

Met FM-radio is iedereen wel vertrouwd. De radio-ontvangst via de antenne bestaat al vele decennia. Het analoge signaal wordt via radiogolven door de ether verstuurd. Met een antenneradio vang je het op en kun je naar muziek en gesproken woord luisteren in hoge kwaliteit.

DAB-radio

Digital Audio Broadcasting (kortweg DAB) is in de jaren '80 ontwikkeld. De 'plus' volgde later toen de techniek werd doorontwikkeld. DAB+ is radio die net als FM via de ether gaat, maar dan in digitale vorm.

Voordelen en een nadeel

Een voordeel van digitale radio is dat je geen ruis hoort. Een FM-zender kan hinderlijk kraken en ruisen als de antenne het signaal niet goed oppikt. Bij DAB+ heb je dat niet. Ook kan er bij digitale radio makkelijke tekstuele info worden meegezonden door de radiozender, die de luisteraar op bijvoorbeeld het schermpje van de autoradio kan aflezen.

Met de digitale radio van DAB+ heb je geen last van ruis. Maar daar kan zich wel een ander probleem mee voordoen: als je op een plek slecht bereik hebt, valt het geluid in compleet weg. In sommige appartementen of woningen zijn verstorende elementen aanwezig, zoals staalconstructies, die de ontvangst negatief beïnvloeden. 

DAB+ alleen te ontvangen met speciale radio

Als je de radio aanzet, kun je niet zomaar zenders ontvangen in DAB-kwaliteit. Je hebt er een speciale radio voor nodig die het digitale signaal uit de ether oppikt. Veruit de meeste nieuwe auto’s bieden al autoradio’s met een ingebouwde ontvanger voor digitale radiozenders. Thuis heb je ook een radio nodig die het DAB+-signaal kan ontvangen. Maar naar de winkel hollen om er een te kopen, is niet nodig, verzekert de woordvoerder van EZ. “Er wordt nog volop uitgezonden via FM. We hadden eerder het beeld dat de transitie naar DAB sneller zou gaan. In landen als Noorwegen is digitale radio al standaard geworden. Zover zijn we in Nederland nog lang niet.”

Einde FM nog niet in zicht

Of en wanneer het analoge FM stopt, ten faveure van het digitale DAB is niet bekend. “Daar hebben we nog geen termijn voor vastgesteld”, verklaart de woordvoerder van Economische Zaken. ”Luisteraars hebben nog voldoende animo en hetzelfde geldt voor radiozenders. Die hebben nog steeds interesse om via FM uit te zenden. Voor het einde van FM in de Nederlandse ether is geen einddatum te noemen.”

Digitaal luisteren? Er zijn meer opties

De meeste radiostations zijn niet alleen via de ether (AM/FM of DAB+) te beluisteren, maar ook via internet. Wil je kiezen voor een digitale luisterervaring, maar niet voor DAB+? Dan kun je online eindeloos veel radiostations vinden, uit Nederland maar ook ver daarbuiten. Te beluisteren via je pc, laptop of smartphone. Daarnaast bieden providers als Ziggo, Tele 2, T-Mobile en KPN ook digitale radio aan, aan klanten die een digitaal tv-abonnement afsluiten.

bron: Digitalradio.nl / Mediamagazine

Kassa-forum Vraag & Beantwoord

Heb jij een vraag over je (digitale) radio? Stel deze dan hier op Kassa's Vraag & Beantwoord! Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Geert Niks
Geert Niks9 okt. 2022 - 11:19

Herplaatsing in verband met persoonsgegevens Sinds vorige week heb ik een digitale tuner: de Albrecht DR 463 Internetradio/DAB+/FM-adapter met Bluetooth. Ik ben al lange tijd bezig om een alternatief te vinden als de FM van de kabel verdwijnt. Volgens berichten is Ziggo de laatste aanbieder van FM via de coax-kabel. Ik maak gebruik van de diensten van Caiway (biedt ook nog radio via de coax). Maar op mijn vraag bij Caiway hoe het verder gaat met de FM-radio krijg ik het antwoord dat ik veel zenders kan blijven ontvangen via de TV. Maar dat ga ik niet doen; ik zet de TV niet de hele dag aan om naar de radio te luisteren. Ik wil gewoon radio kunnen luisteren via mijn prima geluidsinstallatie! Na veel omzwervingen, internet en artikel van de Consumentenbond (Digitaalgids nov/dec 2021) ben ik de digitale weg ingeslagen. Met mijn tunerversterker (Onkyo TX-8150) kan ik DAB+ ontvangen en radio via internet. Dab+ is echter niet stabiel in Oldenzaal en internet is heel omslachtig wat betreft het aanleggen van een favorietenlijst. Ik heb de Albrecht nu meer dan een week in gebruik: geluid is goed en stabiel, opzoeken zenders en toevoegen aan favorietenlijst gaat vrij eenvoudig. Kortom: mocht FM van de kabel verdwijnen dan ben ik gered met een mooie oplossing. Voor de handleiding verwijs ik naar: Albrecht DR 463 handleiding Nederlands Geert Niks

henryw210
henryw2108 okt. 2022 - 12:24

thuis gewoon via de het kabelnetwerk luisteren op je pc of op je audio set en in de auto via het 4g netwerk via de telefoon dan luister je perfect alle zenders via tuneln radio dab werkt nog niet goed genoeg

Buitenlicht
Buitenlicht2 okt. 2022 - 12:31

Even een kabeltje kopen +/- € 7 a 8,- bij een gespecialiseerde kabel leverancier (op Internet) en dan verbinding maken tussen de mediabox van Ziggo en de kamer -stereo installatie . (Geluid net zo goed als de voormalige FM ) Succes

IDMB
IDMB29 sep. 2022 - 19:14

DAB+ is inderdaad nutteloos vanwege de ongelooflijke slechte ontvangst. FM en internetradio zijn prima.

28 sep. 2022 - 18:27

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

Adeevee
Adeevee26 sep. 2022 - 21:18

Dab+? Hier in ons huis niks te ontvangen, kabel Ziggo doet niks meer. Internet tuner gekocht, geweldig, ontelbare zenders, storings vrij. Dab is nog lang niet wat het moet zijn

Franske1958
Franske195826 sep. 2022 - 11:47

Met een DAB+ radio of tuner versterker heb je eigenlijk hetzelfde probleem als met een normale FM radio of tuner versterker. Met een draad antennetje binnenshuis ontvang je ofwel niet ofwel slechts een paar stations. er bestaan regionale, landelijke en commerciele FM en DAB+ zenders. ieder met hun eigen zender ergens in Nederland. Wat ook niet helpt is dat sommige radio's wel een spriet antenne hebben maar geen aansluiting voor een externe antenne. Echter iemand die aandacht besteed aan een fatsoenlijke antenne, Liefst buiten of anders op zolder indien mogelijk. Wat prima werkt zijn die oude antenne's die vroeger werden gebruikt voor die politie scanners. Zo eentje heb ik hier in midden-Brabant op zolder staan. Met als resultaat dat ik ongeveer 100 stations ontvang met mijn DAB+ tuner versterker. Echter voor iemand die geen externe antenne wil of kan gebruiken is de ontvangst erg beperkt en kan beter op zoek naar een ander alternatief zoals luisteren via de kabel of via internet.

thieu
thieu26 sep. 2022 - 9:57

Slechte ervaringen met DAB tot nu toe, zéker in huis waar je omringd bent door beton met stalen wapening. Dat zorgt voor de "kooi van Faraday" die dit soort signalen afschermt. Daarom geen Ziggo-kastje, maar een internetradio met vele tientallen zenders. DAB=waardeloos.

RBak
RBak26 sep. 2022 - 9:29

Bij Ziggo is het al een hele tijd dat je via de kabel geen fm radio kan ontvangen daar ze zijn overgestapt op digitaal signaal ..kan wel via los ontvangen kabeltje van Ziggo maar dat is echt geen optie ..erg slecht signaal ...dus eigenlijk wordt je toch gedwongen om of bij Ziggo een digitaal kastje voor radio te huren / kopen of zelf een DAB ontvanger aan te schaffen ...

mariodings
mariodings26 sep. 2022 - 9:26

Mooie techniek, maar thuis zal men snel via internet / de kabel naar de (digitale) radio luisteren. En onderweg gaat de autoradio aan, en die is analoog. En het heeft weinig zin om een dure inbouw te vervangen. Dus gaan we niet "om". De vraag is zelfs of we tegen die tijd niet allemaal digitale radio hebben via ons onbeperkte internet. De tijd zal het leren. Weet iemand waar die brede gleuf voor dient in de autoradio? :)

3 Reacties
thieu
thieu26 sep. 2022 - 9:53

Ligt er aan hoe oud die radio is, maar kan een CD/ DVD-speler zijn waar je dus CD's mee kunt luisteren. Tegenwoordig heb je ook een USB-ingang en kun je de muziek op je telefoon middels BlueTooth op je autorado afspelen.

john1
john126 sep. 2022 - 10:56

Voor je cd in tgestoppen en kan je cd draaien

@qwerty@
@qwerty@26 sep. 2022 - 15:09

"Weet iemand waar die brede gleuf voor dient in de autoradio? :)" Is een grap....toch ?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!