Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Het licht gaat uit voor de 60 wattlamp

22-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gloeilamp_08.jpg
Op 1 september vorig jaar gingen de heldere gloeilampen van 75 watt of meer in de ban, op 1 september van dit jaar wacht de populaire heldere 60-wattlamp datzelfde lot. Na 1 september volgend jaar is het helemaal over en uit voor de gloeilamp.
Geen grote voorraden
Volgens een woordvoerder van bouwmarkt Gamma zijn de 60-wattlampen nog wel te koop, maar zijn er niet veel meer. ,,We faciliteren geen hamstergedrag.'' De winkels hebben geen grote voorraden aangehouden om juist te anticiperen op de aanstaande ban.
Leven zonder gloeilampen
Gamma meent ook dat consumenten steeds meer gewend zijn aan een leven zonder gloeilampen. ,,Een paar jaar geleden hadden we een schap vol gloeilampen met hier en daar een spaarlamp of led-lamp, nu is dat andersom.''
Slecht voor het milieu
De Europese Commissie besloot in 2009 dat de gloeilamp in fasen afgeschaft moest worden omdat de lamp energie vreet en daardoor nadelig is voor het milieu. Dat komt doordat gloeilampen het grootste deel van de energie omzetten in warmte in plaats van in licht.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!