Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Het IMEI-nummer van je smartphone: wat is het en wat kan je ermee?

07-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
20984 keer bekeken
  •  
IMEI 1127
Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen een smartphone. Niet gek, want ze bieden veel meer mogelijkheden dan de ouderwetse telefoon. Veel mensen nemen ook een verzekering op hun toestel voor het geval dat die kapotgaat. Je stuurt het toestel op naar de fabrikant, waarna je het weer in goede staat thuisgestuurd krijgt... Maar hoe onthoudt de fabrikant dat dit jouw toestel is? Daarvoor gebruiken zij het zogenaamde ‘IMEI-nummer’ van je telefoon. En wat blijkt: dit IMEI-nummer heeft nog meer handige toepassingen waar je zelf ook wat aan hebt!
De ‘International Mobile Equipment Identity’, ofwel IMEI, is een uniek nummer dat aan elke mobiele telefoon is gekoppeld. Het nummer bestaat uit vijftien cijfers en geen enkel IMEI-nummer is hetzelfde. Het idee erachter is dat zodoende elk individueel toestel geïdentificeerd kan worden. In feite is het dus een soort serienummer. 

Hoe is het IMEI-nummer opgebouwd?

De vijftien cijfers zijn echter niet willekeurig geplaatst, want er zit een hele logica achter. De eerste acht cijfers vormen een zogeheten ‘Type Approval Code’ (TAC). Daarbij verwijzen de eerste twee cijfers naar het land waarin het apparaat is toegelaten; ze vormen een landcode. De volgende zes cijfers vormen de code waarmee het toestel daadwerkelijk toegelaten wordt in het land… Zie dit als een soort streepjescode die producten in de winkel ook hebben. Tot dusver deel één van hoe de code is opgebouwd.
Het tweede deel van de code bestaat uit zes cijfers en is het daadwerkelijke serienummer van jouw mobiel. Tot slot blijft dan nog één cijfer over: een controle cijfer. Al met al dus een complexe code die als doel heeft om ieder mobieltje op de gehele wereld te kunnen identificeren. Maar wat kan je als gebruiker doen met deze code? 

Verzekering en diefstal

De code is dus in staat om elk apparaat te identificeren. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen; want hoe hou je twee apparaten uit elkaar als zij beide van hetzelfde merk en model zijn? Daarvoor wordt het IMEI-nummer gebruikt. Op het moment dat jij naar de winkel van een telecomprovider gaat en besluit om een toestel te kopen, dan zullen zij ook het IMEI-nummer verbinden aan je klantdossier. De winkel weet op die manier precies welk toestel je hebt en wanneer deze is geproduceerd en uitgegeven. Dit komt vooral van pas bij het bepalen van garanties en verzekeringen.
Doorgaans heb je een garantieperiode waarbij je kosteloos defecten kan laten repareren. Hiervoor kan de provider of winkel het IMEI-nummer controleren, waardoor ze altijd precies weten hoe lang de garantie nog geldt. Maar het IMEI heeft nog een belangrijk voordeel: wanneer het apparaat wordt gestolen, dan kan door middel van het IMEI-nummer een ‘zoek mijn telefoon-applicatie’ worden gebruikt zodat te zien is waar de telefoon ligt. Het IMEI is namelijk ook verwerkt in de codering van apparaat! Zodoende kan je het toestel alsnog terugvinden.
Via het IMEI-nummer kan zelfs een sms’je worden verstuurd naar het apparaat, ook wanneer de simkaart eruit is gehaald
Ook kan de politie in dat geval het IMEI opvragen, zodat deze op een zwarte lijst kan worden geplaatst om heling te voorkomen. Sterker nog: via het IMEI-nummer kan zelfs een sms’je worden verstuurd naar het apparaat, ook wanneer de simkaart eruit is gehaald. Hiermee kan de boef op de hoogte worden gebracht dat het apparaat gemeld is als gestolen en dat doorverkopen misschien toch niet zo verstandig is.

IMEI-nummer te gebruiken voor deblokkeren smartphone

Naast de belangrijke functies van het IMEI zijn er ook nog enkele functies die vooral handig zijn voor de gebruiker. Bijna iedereen overkomt het weleens dat je bijvoorbeeld het ontgrendelingspatroon van je mobiel een paar keer achter elkaar verkeerd hebt, waardoor je even moet wachten. Soms kan het apparaat hierdoor zelfs geblokkeerd worden. In dat geval kan het IMEI-nummer ook gebruikt worden om het toestel te deblokkeren. Vaak kan dit gemakkelijk worden gedaan via de klantenservice van de provider of fabrikant.
Raak je het toestel kwijt? Dan kan je op dezelfde manier je toestel laten blokkeren. Een handige functie voor gebruikers. Het is dus zeker de moeite waard om dit nummer ergens te noteren. Maar waar vind je het?

Waar vind je het IMEI-nummer?

Het IMEI-nummer staat op meerdere plekken vermeld en de plek kan per merk verschillen. In het algemeen zul je het nummer vaak op de doos van de telefoon of in de handleiding kunnen vinden. Ben je deze kwijt? Dan zijn er nog een paar manieren waarop het nummer alsnog te vinden is. Een van deze manieren is door in de instellingen van je telefoon te zoeken naar informatie over het apparaat, want hier staat het IMEI ook altijd vermeld.
Je kan ook altijd naar de plek gaan waar je een telefoonnummer kan intypen om te bellen. Als je daar dan *#06# intypt, zal het IMEI-nummer in beeld verschijnen. Lukt dit allemaal niet? Dan kan je natuurlijk ook altijd even de provider bellen, mits je de mobiel daar hebt gekocht natuurlijk. 
Bron: Android Planet, CsPsProtocol, Mobiel.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!