Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Het gas (deels) achterwege laten met de warmtepomp? Dit is wat je moet weten

18-01-2023
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
42443 keer bekeken
  •  
Warmtepomp 1127

Met het klimaat in ons achterhoofd en aandacht voor de energietransitie waar we in zitten, is het essentieel dat we uiteindelijk allemaal van het gas af gaan. Om dat voor elkaar te krijgen, is het vanaf 2026 verplicht om bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel een hybride waterpomp te laten installeren. Hoe werkt dat apparaat nou precies? Welke soorten zijn er?

Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij, iets wat ontzettend schadelijk is voor het milieu en bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Het is om die reden dat er naar alternatieven gezocht wordt om aardgas te vervangen. De warmtepomp is zo’n alternatief; die werkt op elektriciteit. 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is simpelweg gezegd een middel om je huis, en eventueel ook het water uit de kraan of douche, te verwarmen zonder dat daar aardgas aan te pas hoeft te komen. De pomp kan gezien worden als vervanging of aanvulling op je cv-ketel. 

De belangrijkste soorten: hybride en volledige elektrische warmtepomp

Er zijn een aantal verschillende soorten warmtepompen. De belangrijkste twee soorten zijn een volledig elektrische of een hybride warmtepomp. Een volledig elektrische functioneert niet alleen als verwarming, maar verzorgt ook het warme water in je woning. 

Een hybride warmtepomp vormt als het ware een team met de cv-ketel. De cv-ketel werkt alleen nog maar als het heel koud is, de rest van de tijd voorziet de warmtepomp het huis van warmte. Daarnaast is de cv-ketel dus nog nodig om warm water te regelen. 

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp verzamelt lucht van buiten, uit de bodem of het grondwater en gebruikt deze om jouw huis en het water dat je gebruikt te verwarmen. Ook koude lucht kan door de warmtepomp omgezet worden in warmte. Dit milieuvriendelijke alternatief zorgt ervoor dat je van het gas af kunt, of dat je er in ieder geval minder van hoeft te verbruiken. 

Geluidsoverlast van de warmtepomp?

Een veel gehoord nadeel van de warmtepomp is dat hij, op het moment dat hij een buitenunit heeft, voor geluidsoverlast zou zorgen. Sommige units kunnen inderdaad veel geluid produceren. 

Sinds 2021 gelden dan ook nieuwe eisen voor het maximale geluid dat deze varianten. mogen produceren; 's nachts mag hij maximaal 40 dB en overdag mag hij maximaal 45 dB produceren. Om geluidsoverlast te voorkomen kan het al veel schelen om een warmtepomp met een relatief stille buitenunit en het juiste vermogen aan te schaffen. Daarmee minimaliseer je hoe hard hij moet werken en dus hoeveel geluid hij produceert. Verder kun je nog een geluidsdempende omkasting laten plaatsen om het geluid tegen te houden.

Benieuwd naar meer tips om te zorgen dat je warmtepomp zo stil mogelijk is? Op de website van de Consumentenbond kun je er alles over lezen.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Dit apparaat om op duurzame manier je woning te verwarmen, gaat zo’n vijftien tot twintig jaar mee. De levensduur is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van de pomp en het onderhoud dat eraan wordt uitgevoerd. Sommige pompen gaan wel dertig jaar mee. 

Welk milieuvoordeel bereik je met een warmtepomp?

De hybride en volledige elektrische warmtepomp draaien volledig op elektriciteit en je zult dus meer stroom verbruiken dan je nu al doet. Daar staat tegenover dat je dus óf geen gas meer verbruikt, óf in het geval van een hybride warmtepomp zo’n 60 procent minder gas verbruikt. 

Daarnaast werk het apparaat efficiënt; van 1 kWh wordt zo'n 2 tot 5 kWh warmte gemaakt. Je kunt ervanuit gaan dat je CO2 uitstoot 30 tot 55 procent daalt door het in gebruik nemen van een warmtepomp.  

Is de warmtepomp voordelig nu er een prijsplafond is ingesteld?

Aangezien een warmtepomp op elektriciteit werkt, betekent dit dus dat je stroomverbruik hoger zal liggen dan normaal gesproken. Maar aangezien het apparaat efficiënter werkt, bespaar je tóch op energiekosten. 

Of dat in 2023 met de gestegen energieprijzen nog steeds het geval is? Met een hybride warmtepomp wel, ondanks dat het voordeel niet zo groot is als normaal gesproken. 

Milieu Centraal geeft op hun website een voorbeeld waarin ze laten zien wat je met het gebruik van een hybride warmtepomp in een normale situatie zou besparen en wat je met het prijsplafond bespaart. Ze zijn daarbij uitgegaan van een matig geïsoleerde huurwoning en berekende dat je zo’n 550 tot 1100 euro per jaar bespaart op energiekosten, afhankelijk van de energieprijzen van dat moment. 

Met een volledig elektrische warmtepomp zul je nog meer stroom gaan gebruiken dan met een hybride warmtepomp en met dat verbruik zul je helaas voor het grootste gedeelte boven het prijsplafond vallen. Tenzij je een vast contract of zonnepanelen hebt, ga je in 2023 op financieel vlak dan dus niet besparen met een warmtepomp. 

Op de lange termijn ga je echter óók met een volledig elektrische warmtepomp besparen op je energiekosten. Dit komt dus omdat het apparaat efficiënter werkt en zuiniger is dan je cv-ketel. 

Overige soorten warmtepompen

Naast volledig elektrisch of hybride, zijn er nog meer soorten te onderscheiden wat betreft de warmtepomp. Het gaat er daarin vooral om waar de pomp zijn lucht vandaan haalt en of hij buiten en/of binnen geplaatst wordt.

-Hybride lucht-waterwarmte-pomp:

Deze hybride warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en heeft een buitenunit nodig. Deze unit maakt geluid en het is dus verstandig om deze op een slimme plek te laten installeren, zodat deze geen overlast geeft. 

-Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit:

Deze variant van de waterpomp werkt eigenlijk hetzelfde als die hierboven beschreven, maar werkt dan volledig elektrisch en vervangt dus de cv-ketel. 

-Volledig elektrische warmtepomp met bodembron

De naam zegt het eigenlijk al, deze warmtepomp werkt volledig elektrisch en haalt zijn warmte uit de bodem. Het is voor de aanleg van de bodembron die de pomp nodig heeft, noodzakelijk om diepe gaten in de grond te boren. De pomp heeft daarnaast nog een binnenunit.

-Volledig elektrische warmtepomp met PVT-panelen

Een warmtepomp die met PVT-panelen werkt, haalt zijn warmte uit panelen op het dak. Deze PVT-panelen wekken zonnestroom op en dienen op die manier dus als bron voor de warmtepomp. Daarnaast vangen de panelen de lucht op die voorbij waait. Je hebt hiervoor dus geen unit nodig die buiten staat en geluid maakt. 

-Monoblock-warmtepomp voor binnen (hybride of volledig elektrisch) bui

De monoblock-warmtepomp heeft alle onderdelen in één apparaat zitten, en heeft daardoor maar één binnenunit nodig. Hij wordt dus binnenshuis geplaatst en heeft het formaat van een grote koelkast. Hij haalt zijn lucht van buiten; om dat te verwezenlijken worden er afvoerkanalen aangelegd in het dak of de gevel. 

-Monoblock-warmtepomp voor buiten (hybride of volledig elektrisch)

Deze variant van de warmtepomp werkt exact hetzelfde als die hiervoor besproken is, maar de unit wordt buiten neergezet in plaats van binnen.

Kies je voor een volledig elektrische monoblock-warmtepomp voor buiten? Dan is binnen wel ruimte nodig voor een voorraadvat met warm water ter grootte van een grote koelkast. Dit is noodzakelijk om het water te kunnen verwarmen.

-Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is geschikt voor huizen die een mechanische ventilatie hebben waar lucht mee wordt afgezogen; hij gebruikt namelijk warmte uit de ventilatielucht om de woning mee te verwarmen.  

-Hoge temperatuur warmtepomp

Deze variant van de warmtepomp is alleen geschikt voor woningen die niet goed geïsoleerd kunnen worden. Hij gebruikt namelijk buitenlucht als bron van warmte en kan hogere temperaturen leveren dan een standaard warmtepomp. Dat lijkt positief, maar is ook een stuk minder zuinig en in het geval van goede isolatie helemaal niet nodig. 

-Airco als warmtepomp

Heb je een airco met een buitenunit? In sommige gevallen kan deze omgedraaid worden; hij haalt dan warmte uit de buitenlucht en geeft deze weer af binnen de woning. Een nadeel is dat de airco enkel de ruimte verwarmt waar hij aan de binnenkant geplaatst is. 

Een ander nadeel is dat de warmte van een airco anders kan aanvoelen dan het geval is bij gebruik van de centrale verwarming; je kunt de lucht namelijk ervaren als tocht. 

Win persoonlijk advies in

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp? Je kunt het beste persoonlijk advies aanvragen om er precies achter te komen wat de mogelijkheden zijn en hoeveel het gaat kosten. Op Regionaal Energieloket kun je je postcode invullen om te zien wat er mogelijk is in jouw gemeente. 

Subsidie aanvragen

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je subsidie aanvragen voor een (hybride) warmtepomp. Daar zitten wel een aantal voorwaarden aan vast, zoals dat de warmtepomp volledig nieuw moet zijn en geïnstalleerd is voordat je een aanvraag doet.  

Wil je precies weten aan welke voorwaarden je moet voldoen? Je vindt ze op deze website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vanaf 24 januari 2023 is dit ook de plek waar je weer een subsidieaanvraag kunt doen. 

Welke warmtepomp is geschikt voor mij?

Er zijn dus tal van verschillende varianten van de warmtepomp beschikbaar die hun warmte uit verschillende bronnen halen. Er is dus eigenlijk voor elke woning wel een warmtepomp beschikbaar. 

Mocht je bijvoorbeeld geen ruimte hebben voor een buitenunit van de warmtepomp, dan zijn er dus varianten beschikbaar zonder buitenunit, zoals de warmtepomp met PVT-panelen, ventilatiewarmtepomp of monoblock-warmtepomp voor binnen.

-Warmtepomp in een huurwoning of appartement 

Ook in een huurwoning of appartement is het installeren van een warmtepomp mogelijk. Als je in een appartement woont, heb wel rekening te houden met de Vereniging van Eigenaars. 

Veel onderdelen van appartementen, zoals het dak en de kozijnen, zijn gemeenschappelijk bezit. Voor het aanpassen van gemeenschappelijk bezit en bijvoorbeeld isoleren of het installeren van een warmtepomp, is toestemming van de VvE nodig. 

Gelukkig zijn er ook voor VvE’s subsidies beschikbaar voor het aanleggen van warmtepompen, dus dat kan het proces vergemakkelijken. 

-Warmtepomp in een boven- en benedenwoning

Woon je in huis met boven- en benedenwoning, dan is de situatie iets ingewikkelder. Deze constructie wordt formeel namelijk gezien als appartement; wat wiens eigendom is, verschilt per situatie. 

Over het algemeen zijn vaak alleen de buitenmuren gemeenschappelijk bezit. Het dak behoort vaak toe aan de bovenbewoner(s), de begane grond aan de benedenbewoner(s). 

Dit betekent dus dat de bovenbewoner bijvoorbeeld voor onder andere een warmtepomp met buitenunit en PVT-panelen kan kiezen. Een benedenbewoner zou, als daar genoeg ruimte voor is, ook voor een warmtepomp met buitenunit kunnen kiezen. 

-Warmtepomp als er een warmtenet wordt aangelegd in de wijk 

Is het laten aanleggen van een warmtepomp een goed idee als er binnenkort een warmtenet (ook wel stadsverwarming) wordt aangelegd in jouw wijk? Mocht dat warmtenet nog zo’n tien tot vijftien jaar op zich laten wachten, dan kun je de warmtepomp met een gerust hart aanschaffen. Hij gaat namelijk gemiddeld zo’n vijftien jaar mee, dus die kosten haal je er weer uit. 

Komt het warmtenet er al eerder? Dan kun je daar beter op wachten.

Bron: Milieu Centraal/Engie.nl/Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

hard2008ware
hard2008ware21 feb. 2023 - 9:44

Wat me direct tegen de borst stoot zijn vrijwel de eerste woorden hoe ontzettend schadelijk CO2 voor het milieu wel niet is. Men vergeet blijkbaar vrij gemakkelijk dat CO2 ook onderdeel is van ons eco systeem. Alleen al in Nederland verdwijnt er jaarlijks nog steeds meer groen dan dat er weer bijgeplaatst wordt. Niet te vergeten de sinds jaar en dag al gaande vernietiging van het oerwoud. CO2 hebben we ook nodig. De planten en bomen leven ervan en produceren nevenbij ook nog eens zuurstof daaruit..Tevens het feit dat we natuurkundig gezien in een gesloten systeem ons bevinden. Als er meer en meer co2 bijkomt dan moet er iets anders verdwijnen. De lucht is samengesteld uit diverse componenten en opgeteld is dat 100%, meer als 100% kan het niet worden. het enige wat dat kan zijn dat minder wordt is dan natuurlijk de zuurstof, maar daar hoor je niemand over. We zijn een goedgelovige kudde schapen geworden. Als men het maar vaak genoeg herhaalt dan zal het wel allemaal waar zijn. Het is niet zo zwart wit, de waarheid ligt ergens in het midden. Zelfde geldt voor de stikstof uitstoot, nee correct zou zijn stikstofoxiden uitstoot, dat is ook blijkbaar alleen de schuld van de boeren.

Wadman
Wadman25 jan. 2023 - 15:55

Op bepaalde vlakken zijn we echt toe aan goede onderzoeksjournalistiek. Ik zie namelijk ook hier weer dat gewoon een bron wordt gequoot. Er moet dus eens echt onderzoek worden gedaan naar de vermeende milieuvriendelijkheid van allerlei dingen èn van de haalbaarheid ervan, vóórdat de consument onnodig tot de aanschaf van dit soort dingen wordt gedwongen. Voorbeelden? Van de door een centrale opgewekte elektriciteit gaat de helft verloren voordat het uit ons stopcontact komt! En wat is het rendement van een centrale die draait op gas?Onze infrastructuur kan ook de elektrificatie niet bijbenen! Hoeveel vervuiling hebben we extra door de fabricatie van de warmtepomp en het vroegtijdig vervangen van de cv keltel en alle aanpassingen die je daarvoor moet doen aan je woning? Wat is de invloed van de menselijke aard (verkwisting) wanneer we ervan overtuigd zijn dat we 'goed bezig zijn vor hetmilieu?

Nicdo
Nicdo25 jan. 2023 - 9:55

Het is een kWh stroom maar 2 tot 5 kW aan warmte. Daar zit geen tijdseenheid aan gebonden.

ArieMarkesteijn
ArieMarkesteijn25 jan. 2023 - 8:50

Hybride warmtepomp kan heel goed samenwerken met wijk of buurtverwarming. Stuurt ipv cvketel een klep aan. Wordt al toegepast.

Franske1958
Franske195819 jan. 2023 - 15:00

Ik woon in een sociale huurwoning uit 2007 met een CV ketel voor verwarming en voor warm water. Als mijn ketel uit 2007 in, als voorbeeld 2026 moet worden vervangen. krijg ik daar dan als vervanger weer een normale CV ketel voor in de plaats, of krijg ik dan ook verplicht een hybride warmtepomp, met als gevolg een heleboel extra units en zonnepanelen erbij?? En kan ik de boel dan nog steeds op ECO mode zetten, dus geen water warm houden totdat dat ooit eens een keer nodig is. Ik ben alleenwonend en mijn verbruik is, mede vanwege die ECO stand, slechts 400 m3 gas en 1000 Kwh per jaar. Dat is dus inclusief verwarming en koken en wassen en douchen. Ik ben namelijk bang dat ik met zo installatie veel duurder uit zal zijn aan allerlei meerkosten, zoals extra huur verhoging om die installatie te betalen. Wie geeft mij hier een antwoord op.

agapon1951
agapon195118 jan. 2023 - 18:56

Wat kost warmtepomp in bestaande woning? Een warmtepomp in een bestaande woning laten plaatsen zal gemiddeld €7.000 tot €20.000 kosten. Ook hier ligt de prijs vooral aan het type warmtepomp dat je laat installeren. Hoe wil je dat realiseren met de huidige armen in onze samenleving??? Als het juist is compensatie van 500 bij de goedkoopste pomp. Oude bejaarde met uitkerinkje .......gevolgen??? De armen die nu al afhankelijk zijn van voedselbanken ......???? Wat staat in de grondwet??? Regeringen dienen hun onderdanen van alle zorg te voorzien die zij nodig hebben. In mijn beleving klopt er al jaren iets niet in dat Den Haag. Vele miljoenen mensen zullen dit niet kunnen opbrengen en daardoor gedwongen met slecht functionerende VC ketels door te gaan tot deze het helemaal begeven. Worden dan meteen afgesloten van alle voorzieningen in de eerste levensbehoeftes. V.w.b. de CO 2 uitstoot door boerenbedrijven zijn er een aantal oplossingen doorgestuurd naar het ministerie welk zelfs niet de moeite neemt antwoordt te geven. Er zijn nl manieren waarop de CO2 uitstoot gehalveerd kan worden door een ander koe ras.

gypsyjoy
gypsyjoy18 jan. 2023 - 18:16

Het is nog steeds geen uitgemaakte zaak dat de mens de grootste vervuiler is van CO2, noch de precieze schadelijkheid. Zonder de juiste cijfers is de term crises onzinnig en riekt het naar een verdienmodel, Hetzelfde geldt. voor de zgn stikstof crisis .M a a r dat mag niet gezegd worden,laat staan overwogen/uit gezocht.

2 Reacties
Williebald
Williebald25 jan. 2023 - 6:08

Het is wel een uitgemaakte zaak dat de mens de grootste veroorzaker is. Blijf jij vooral geloven in de rechtse leugens en complottheorieën en ontkennen van de wetenschappelijke bewezen onderzoeken.

hard2008ware
hard2008ware21 feb. 2023 - 9:54

Laat Willibald maar lekker geloven wat hij wil. Ja ik ben van mening dat we als mens de grootste vervuiler zijn maar wetenschappelijk bewezen onderzoeken? er zijn genoeg onderzoeken van gerenommeerde wetenschappers die het tegendeel bewijzen, maar die vind je maar mondjesmaat, want dan weerleg je je eigen theorie (oh ja nu zal ik wel een complot denker zijn) echter wetenschappelijk natuurkundig gezien is het zo dat als men een ook maar op 1 manier een theorie kan weerleggen dan haal je de theorie helemaal onderuit. Zo werkt dit natuurkundig gezien.

jantm
jantm18 jan. 2023 - 11:09

De regeling prijsplafond geldt voor maximaal 2900 kWh en 1200 m3 gas. Bij all electric zonder gas ga je ver over 2900 kWh heen en ben je de klos ondanks dat je veel energie bespaart met de warmtepomp. Bij all electric zou het gasdeel van de regeling omgezet moeten worden van m3 gas naar kWh energie in de verhouding 1 op 10 (energie inhoud van 1 m3 gas is ca. 10 kWh). Dit geeft 2900 + 12.000 = 14.900 kWh volgens de regeling. Deze berekening kan ook gemaakt worden voor GJ's. Kijkt mij een eenvoudig en correct uitgangspunt voor de energieberekening.

Jos Vermeer
Jos Vermeer18 jan. 2023 - 10:29

Besteedt a.u.b. al het geld aan WATERSTOF. Alle gasleidingen zijn geschikt voor waterstof, alle auto’s op waterstof en we zijn verlost van de Russen en van het Groningen probleem.

2 Reacties
Jan_Koll
Jan_Koll18 jan. 2023 - 13:40

Dat waterstof lijkt mij al vele jaren een prima idee, alleen was "de politiek", want in principe vooral technische onbenullen, er nog niet aan toe maar dat lijkt te kenteren. Overigens ben ik al langer bezig met nagaan of ik in mijn huurwoning een (lucht-lucht) warmtepomp mag plaatsen in combinatie met zonnepanelen. Voor bijverwarming blijft dan de huidig installatie gehandhaafd, wat de huisbaas wel zal waarderen. Iets wat ik in dit artikel trouwens mis: de combinatie warmtepomp met zonnepanelen.

Williebald
Williebald25 jan. 2023 - 6:11

Bij het omzetten naar waterstof is het energieverlies meer dan 40% (elektriciteit). Betekent dus ook dat er meer dan 40% extra windmolens of zonnepanelen moeten worden bijgeplaatst om dit duurzaam op te wekken. Die elektriciteit kan beter direct worden gebruikt in warmtepompen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!