Het einde in zicht voor peertjes van 100 watt
17-08-2009
• leestijd 2 minuten
De ouderwetse gloeilamp nadert zijn einde. Alle matte peertjes en alle lampen van 100 watt verdwijnen als eerste. Drie jaar later mag geen enkele gloeilamp meer worden verkocht. Iedereen moet dan energiebesparende lampen gebruiken.
Op 1 september gaan de lampen met het grootste vermogen en het meeste energieverbruik als eerste uit de schappen. Dat betekent niet dat ze vanaf die datum niet meer te koop zijn. De voorraden mogen nog worden opgemaakt.
Volgens de brancheorganisaties zijn mensen nog niet aan het hamsteren. Winkels schaffen bovendien nauwelijks extra voorraden aan, lieten de Stichting LightRec en de Nederlandse Licht Associatie (NLA) weten. Ook eigenaar Piet de Borst van de lampenzaak aan de Grote Markt in Den Haag zag nog niet veel klanten massaal lampen inslaan. ,,Als de 100 watt niet meer te koop is, kan iemand altijd nog een lampje kleiner pakken.''
Hij krijgt de laatste tijd veel vragen van klanten. Keer op keer informeerde hij ze over de uitfasering. Een enkeling wist nog niet dat de klassieke gloeilampen er geleidelijk uit gaan en mensen over moeten op de spaarlamp of led-verlichting.
De gloeilamp verdwijnt in vier stappen uit de winkels. Vanaf volgend jaar september zijn de peertjes van 75 watt niet meer te koop. Een jaar later gaan die van 60 watt uit de handel en in 2012 alle overige peertjes. De meeste typen halogeenverlichting blijven tot 2016 toegestaan.
De discussie over de gloeilamp speelt al enkele jaren. Europa besloot in februari definitief om de ruim honderd jaar oude gloeilamp in de ban te doen. Dit moet een flinke energiebesparing opleveren die gelijk is aan het energieverbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen. Bovendien vermindert de CO2-uitstoot met 15 miljoen ton. Ook bespaart de consument jaarlijks enkele tientjes op de energierekening.
,,Momenteel zijn er nog ruim 230 miljoen gloeilampen aanwezig. Deze moeten de komende jaren worden vervangen'', zei Martin de Jager van LightRec. Veel Nederlanders hebben al enkele spaarlampen in huis. Een gezin heeft gemiddeld negen van dit soort lampen in huis. Daarmee is Nederland in Europa koploper. In tegenstelling tot de gloeilamp mag een spaarlamp niet bij het huisvuil omdat er een kleine hoeveelheid kwik in zit.
Bron: ANP