Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Het DBC-systeem faalt

07-10-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Ruim 7.000 euro moeten betalen voor een ziekenhuisbehandeling die niet heeft plaatsgevonden. Dat kan sinds er in 2005 een nieuw bekostigingssysteem is ingevoerd voor ziekenhuiszorg met de Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s)*
Meneer Zwaan kwam 's nachts op de EHBO van ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom terecht. Hij bleek een hersenberoerte te hebben. De dienstdoende arts maakte alleen een hart/longfoto en besloot hem op te laten opnemen op zaal bij neurologie zodat hij de volgende dag behandeld kon worden. De patiënt haalde helaas de ochtend niet. Het ziekenhuis heeft vervolgens wel de volledige behandeling van 7.172,97 euro in rekening gebracht bij de zorgverzekeraar, terwijl die niet heeft plaatsgevonden. Is hier sprake van creatief boekhouden?
Ziekenhuis Lievensberg zegt dat ze niet anders heeft kunnen handelen omdat ze anders fraude zou hebben gepleegd. Het Ministerie van VWS, de Nederlandse Zorg Autoriteit, de Vereniging van Ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland en DBC-Onderhoud zijn het daar mee eens, de rekening is terecht ingediend. Gemiddeld staan er 14 opnamedagen voor de betreffende DBC, de ene patiënt heeft 1 dag nodig en een ander 20 dagen, in alle gevallen blijft het dezelfde prijs.
Dat de declaratie in dit geval wel conform de DBC-regels is, maar niet conform de geleverde zorg in de praktijk, is echter niet wenselijk. Maar binnen het DBC-systeem is het op dit moment niet mogelijk om een declaratie achteraf aan te passen zolang de diagnose ongewijzigd blijft.
Dit soort rare praktijken in het DBC-systeem en andere kinderziektes zijn al langer bekend bij de betrokken instanties. Ze zijn op dit moment bezig te onderzoeken wat op welke wijze verbeterd zou kunnen gaan worden.
De nabestaanden vinden het zeer merkwaardig. De zorg die bij de DBC-declaratie hoort, is door omstandigheden nooit geleverd maar moet wel volledig betaald worden. Bureaucratie ten top dat daar dan toch zoveel geld voor moet worden betaald en niet gewoon één opnamedag voor kan worden gerekend.
Edith Schippers, Tweede Kamerlid voor de VVD, vindt het ook waanzin dat de DBC volledig wordt berekend, terwijl er geen levering heeft plaatsgevonden. De declaratie moet gewoon te niet gedaan kunnen worden in zo’n geval. Ze vindt het DBC-systeem een regeling waar een deugdelijke redenering achter zit, maar dit is een voorbeeld van een toepassing in de praktijk die zo vreemd star is waardoor de plank volledig wordt misgeslagen. Het hele systeem moet veel simpeler en duidelijker. Ze gaat er Kamervragen over stellen want de wijzigingen laten op deze manier veel te lang op zich wachten.
* In het DBC-systeem worden voor elke diagnose en bijbehorende behandeling de gemiddelde kosten bij elkaar gebracht, inclusief algemene kosten van het ziekenhuis. Dat bedrag wordt vervolgens over alle patiënten met die bepaalde diagnose omgeslagen. Vandaar dat er op de nota’s alle mogelijke kostenposten worden opgevoerd zonder dat een patient daadwerkelijk alles heeft ondergaan. (zie http://www.minvws.nl/dossiers/dbc/ en http://www.dbconderhoud.nl/ ) Sindsdien krijgen verzekerden zeer hoge en totaal onbegrijpelijke declaraties. Op 18 juni 2005 hebben we daar in Kassa al aandacht aan besteed: lees hier meer.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor