Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Het betaald ouderschapsverlof is eindelijk gearriveerd in Nederland

02-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1940 keer bekeken
  •  
vader:ouders:kind

Vanaf vandaag kunnen ouders met betaald ouderschapsverlof. Na een decennialange inspanning door FNV en andere organisaties, feliciteert de vakbond Nederland met de komst. "Hier hebben we vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw keihard voor geknokt."

In het eerste jaar kunnen zij negen weken verlof opnemen waarbij 70 procent van het salaris wordt doorbetaald. Sommige werkgevers zullen dat aanvullen tot 100 procent. Het nieuwe verlof komt bovenop de bestaande verlofregelingen, zoals het partnerverlof en kraamverlof. FNV-bestuurder Bas van Weegberg is blij met de nieuwe regeling. Volgens hem zorgt die voor "meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen", maar ook voor "een betere balans tussen werk en privé".

Gezinnen met lagere inkomens

De vakbondsman ziet wel problemen voor gezinnen met lagere inkomens. "Die kunnen vaak niet met 30 procent minder rondkomen. We roepen werkgevers op om het verlof aan te vullen tot 100 procent." Liever ziet hij dat het kabinet de verlofregeling aanpast, waardoor iedere ouder 100 procent wordt gecompenseerd.

In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof, waarvan dus negen betaald zijn. De betaalde weken gelden voor het eerste levensjaar van het kind. Als deze niet worden gebruikt, dan worden ze toegevoegd aan de resterende onbetaalde weken.

Bron: FNV/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!