Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Het aantal werklozen neemt af

20 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brainstorming
Het aantal 15-jarigen tot 75-jarigen met betaald werk is in de afgelopen drie maanden gemiddeld 11.000 per maand toegenomen. Het totaal aantal werken in Nederland stond hiermee in mei op 8,9 miljoen. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
Door de stijging in werkenden is uiteraard het aantal werklozen sinds februari ook gedaald. Het aantal werklozen daalde gemiddeld 3000 per maand. Dit aantal kwam in mei uit op 302.000. Dat is zo'n 3,3 procent van de beroepsbevolking. Tussen april en mei is het aantal werklozen overigen wel zo'n 2000 toegenomen. Deze hadden geen betaald werk en gaven recent aan naar werk te hebben gezocht en beschikbaar te zijn.
Er waren in totaal 4,1 miljoen mensen die geen betaald werk hadden om uiteenlopende redenen. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht of bijvoorbeeld niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden hierdoor niet tot de beroepsbevolking gerekend.
Uitkeringsinstantie UWV registreerde eind mei 251.000 lopende ww-uitkeringen. Dat zijn er 7000 minder dan in april. Dit betreft een daling van 2,6 procent. Het aantal lopende ww-uitkeringen daalde in alle sectoren, waarbij de bouw de grootste daling kende ten opzichte van een jaar terug. Ook in de sector zorg en welzijn nam het aantal ww-uitkeringen fors af. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar