Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hertelling in diverse gemeenten

23-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stemmen 930x520
Diverse gemeenten gaan de stemmen hertellen. In Rijswijk en Venray gebeurt dat omdat er volgens burgemeesters Michel Bezuijen en Hans Gilissen signalen zijn binnengekomen dat er 'onvolkomenheden' of 'vermoedelijke onjuistheden' zijn bij de telling op de stembureaus.

Hertelling in Maastricht

In Maastricht heeft burgemeester Annemarie Penn-te Strake besloten tot een hertelling op maandag naar aanleiding van een verzoek van D66. Deze partij komt bij de verdeling van restzetels een paar stemmen tekort voor een extra zetel in de raad. De betreffende zetel is nu voorlopig toegewezen aan het CDA, waardoor het CDA op 6 zetels uitkomt en D66 op 4 zetels.
,,Deze uitslag is zo bepalend voor de komende vier jaar dat het centraal stembureau Maastricht, om alle twijfel weg te nemen, besloten heeft tot hertelling”, aldus Penn.

Ook hertelling in Beek en Medemblik

Ook in Beek (Limburg) gaat het tellen van de stemmen over. De reden in Beek is dat het verschil bij het toekennen van de restzetel dusdanig klein is (6 stemmen) dat een fout in de telling tot onjuiste toekenning van de restzetel geleid kan hebben.
Medemblik hertelt eveneens alle stemmen. De reden is dat de tweede zetel van GroenLinks in de Noord-Hollandse plaats - en het verdwijnen van de lokale partij BAMM uit de raad - is gebaseerd op één stem. ,,Ik wil honderd procent uitsluiten dat er op de bijna 19.000 stemmen niet per ongeluk een verkeerd aantal is aangekruist”, zegt burgemeester Frank Streng. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!