Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Herstel horeca zet door'

30-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cafe.jpg
De horeca zal dit jaar weer positieve cijfers laten zien, verwacht het ING Economisch Bureau. Hoewel de groei nog beperkt zal zijn, is het een welkome ontwikkeling na drie jaar van krimp, concludeert de bank in zijn woensdag gepubliceerde kwartaalbericht over de horeca.
Vooral de positieve ontwikkeling van de hotelsector bepaalt de opwaartse trend, net zoals dat in de tweede helft van 2010 al het geval was. De omzetverwachting voor de totale horeca is met een stijging van 0,6 procent 'gematigd positief', stelt ING.
Huishoudens gaan in 2011 en vooral ook in 2012 meer besteden. Ook de horeca zal daarvan de vruchten plukken. De sector en vooral de hotellerie zal bovendien profiteren van het toenemende aantal buitenlandse gasten in Nederland. De relatief lage euro maakt Nederland immers extra aantrekkelijk voor mensen van buiten de eurozone.
De oplopende voedselprijzen blijven wel een onzekere factor. Het hangt af van de omvang van de stijging en van de doorberekening in de prijzen van de groothandel en supermarkt, aldus het economisch bureau. De hotellerie zal minder hinder ondervinden van stijgende voedselprijzen dan cafés en restaurants. De inkopen maken voor de hotelsector een geringer deel uit van de totale kosten.
Hoewel de horeca zwaar is getroffen door de crisis bleef het aantal faillissementen beperkt, signaleert het kwartaalbericht. Ondernemers waren dankzij hoge winsten in voorgaande jaren in staat de nodige reserves op te bouwen. Bovendien zijn openingstijden aangepast, waarmee creatief is ingespeeld op het afnemende horecabezoek. Ook zijn de kosten gedrukt door te werken met oproepkrachten in plaats van vast personeel.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!