Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hersenen gedragen zich als netwerken

04-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hersenen_03.jpg
Een hersentumor verstoort niet alleen hersenfuncties in zijn directe omgeving, maar ook in andere hersendelen die niet direct zijn aangetast. Dat komt doordat de hersenen zich gedragen als een netwerk. Als één radertje hapert, hindert dat het functioneren van het gehele netwerk.
Dat heeft neuropsycholoog Linda Douw ontdekt aan de hand van onderzoek naar de symptomen van patiënten met hersentumoren en epilepsie. Zij promoveert op maandag 8 november aan het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam.
Douw vergelijkt de werking van de hersenen met die van sociale netwerken als Facebook. Dat bestaat uit lokale, hechte vriendengroepjes, waarvan de leden ook in slechts een paar stappen verbonden zijn met een willekeurig iemand aan de andere kant van de wereld.
Als in een van die lokale netwerkjes de communicatie verstoord is, beïnvloedt dat de communicatie in het hele systeem. Net zoals het uitvallen van een zoekmachine als Google verstrekkende gevolgen heeft voor de vindbaarheid van miljoenen andere websites.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!