Kassa

Hersenbeschadigingen eerder te zien

28-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hersenen_06.jpg
Hersenbeschadigingen zijn met behulp van een nieuwe scantechniek eerder te zien en daardoor kan van een aandoening als dementie wellicht eerder een diagnose worden gesteld. Dat blijkt uit promotieonderzoek van twee Nijmeegse neurowetenschappers. Ze promoveren dinsdag en woensdag op hun bevindingen.
MRI-scanner
De nieuwe scantechniek wordt uitgevoerd met een MRI-scanner en heet diffusion tensor imaging (DTI). ,,Hersengebieden die met andere scans intact lijken, blijken met deze preciezere scan toch kleine beschadigingen te vertonen'', legde Nijmeegs neuroloog Frank-Erik de Leeuw maandag uit. De beschadigingen worden opgelopen als gevolg van stoornissen in de doorbloeding van de hersenen. Bij meer dan 90 procent van de mensen ouder dan 60 jaar is sprake van deze aandoening.
Behandeling
,,Nu de beschadigingen eerder kunnen worden vastgesteld, kunnen de onderzoekers gaan uitzoeken of mensen ook in een vroeger stadium moeten worden behandeld. De aandoening kan hierdoor wellicht uitgesteld worden of misschien zelfs helemaal voorkomen'', aldus De Leeuw.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!