Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hepatitis is 'silent killer'

28-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis195117_03.jpg
20, 30, 40 jaar kan je ermee rondlopen zonder ook maar iets in de gaten te hebben. En dan is het te laat. ,,Hepatitis B en C worden niet voor niets 'silent killers' genoemd'', zegt Hilje Logtenberg van het Nationaal Hepatitis Centrum. Donderdag is het Wereld Hepatitis Dag, dan wordt aandacht gevraagd voor de leverziekte.
Autochtonen
Naar schatting van het centrum hebben ongeveer 100.000 Nederlanders hepatitis B of C zonder daar weet van te hebben, Elk jaar overlijden er 600 mensen aan. Over het algemeen gaat het om personen die hier niet geboren zijn, maar bijvoorbeeld in China. ,,Bij autochtone Nederlanders komt het nauwelijks voor'', zegt Logtenberg.
De ziekte kan onder meer van moeder op kind worden overgedragen, bij onveilige seks of drugsgebruik. Ook een niet hygiënisch uitgevoerde tatoeage of piercing kan de ziekte veroorzaken.
Nadenken
,,We willen dat mensen gaan nadenken of ze mogelijk drager van de ziekte zijn. Hepatitis C is goed te behandelen en zelfs te genezen, het hepatitis B-virus is te onderdrukken.'' Behandeling is sowieso belangrijk, zegt Logtenberg. ,,Je voorkomt verdere achteruitgang van de lever en besmetting van anderen.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!