Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hemelsbrede afstand telt bij vertraging vlucht

07-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vlucht vertraging 930x520
De compensatie bij langdurige vertragingen bij aansluitende vluchten moet worden berekend over de hemelsbrede afstand tussen de luchthavens van vertrek en aankomst. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat niet de werkelijk afgelegde afstand telt.
250 euro
Drie passagiers van Brussels Airlines waren naar de rechter in Hamburg gestapt omdat hun vlucht van Rome naar Hamburg met een tussenstop in Brussel drie uur en vijftig minuten vertraging opliep. Volgens de EU-regels hadden zij daardoor recht op een vergoeding. Die bedraagt 250 euro voor vluchten tot een afstand van 1500 km en 400 euro voor langere vluchten tussen twee lidstaten bij annuleringen en vertragingen van meer dan drie uur.
Vluchtafstand
De drie vorderden elk 400 euro. De afgelegde afstand bedroeg immers 1656 km (1173 km voor Rome naar Brussel en 483 km voor Brussel naar Hamburg), betoogden zij. De Duitse rechter vroeg het hof om opheldering. Dat stelt nu: ,,Het feit dat de werkelijk afgelegde vluchtafstand langer is, heeft geen invloed op de berekening van de compensatie." De drie hebben wel recht op een vergoeding van 250 euro, op basis van de hemelsbrede afstand tussen Rome en Hamburg van 1326 kilometer. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!