Winkelketen Hema heeft dinsdag de Sofprijs der Nederlandse taal 2010 gewonnen. Dat is een prijs die de stichting Nederlands jaarlijks uitreikt aan een persoon of instelling die de Nederlandse taal op een afkeurenswaardige manier heeft gebruikt. Hema krijgt de prijs, omdat het winkelbedrijf zijn cosmeticaproducten niet voorziet van ,,een deugdelijk Nederlands opschrift'', aldus de stichting.
De Sofprijs 2009 ging naar Albert Heijn, omdat het Nederlands op de verpakkingen van het goedkope Euroshoppermerk ver te zoeken was. De grootgrutter weigerde de prijs en was niet de enige die dat deed. Eurocommissaris Neelie Kroes en ex-premier Jan Peter Balkenende gingen Albert Heijn voor. Voormalig minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven nam de prijs wel aan.
Een woordvoerster van Hema weet nog niet of het winkelbedrijf de prijs in ontvangst neemt. Hema kiest volgens de zegsvrouw vaak voor Engelse etiketten, omdat het een internationaal bedrijf is. ,,Veel Nederlanders zijn het Engels wel machtig. Bovendien staat de naam van het product vaak wel op de achterkant in het Nederlands.''
Voorzitter van stichting Nederlands Arno Schrauwers benadrukt dat de Sofprijs ,,geen afzeikprijs is, maar juist een aanmoedigingsprijs.''
De Vlaamse nieuwslezeres Martine Tanghe krijgt van de stichting de Lofprijs der Nederlandse taal 2010, omdat zij in een nieuwsuitzending haar afkeuring liet blijken over de Engelse naam voor een Vlaams overheidsinitiatief, Flanders Synergy. De Lofprijs ging eerder naar onder anderen dichter Gerrit Komrij, historicus Thomas von der Dunk en de ChristenUnie.
De Sof- en Lofprijs worden sinds 2004 jaarlijks uitgereikt. De winnaars krijgen een kunstwerk en een oorkonde. Bezoekers van de site van de stichting Nederlands kozen de winnaars van 2010 uit een lijst met maandwinnaars die een werkgroep van de stichting eerder had uitverkoren.
ANP