Kassa

Helpen bij schuld loont voor gemeenten

15-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eurocenten_17.jpg
Gemeenten die hulp geven aan mensen met schulden, voorkomen kosten op andere terreinen. Elke euro die de gemeenten besteden aan schuldhulpverlening, leidt tot gemiddeld 2 euro aan kostenbesparing op zaken als uitkeringen en huisuitzettingen.
Dit blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht en onderzoeksbureau Regioplan naar de kosten en baten van schuldhulpverlening.
Kortere uitkeringen
De grootste besparingen zitten in kortere uitkeringen. De gemeentelijke sociale dienst bespaart hier per 100.000 inwoners circa 1,4 miljoen euro op. Het voorkomen van huisuitzettingen en daarmee gepaard gaande opvang levert ongeveer 1,1 miljoen euro op.
Andere problemen
Veel mensen met schulden kampen ook met problemen op psychosociaal vlak, verslaving, een tekort aan weerbaarheid of werkloosheid. Het aanpakken van de schulden leidt ertoe dat ze weer sneller de draad kunnen oppakken.
Bezuinigingen
Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten van het onderzoek van belang bij de bezuinigingen waar gemeenten voor staan. Met bezuinigingen op schuldhulp zouden gemeenten zich wel eens in eigen voet kunnen schieten, zo stellen ze.
Hulp
In Amsterdam blijkt de Vroeg-eropaf-methode goed te werken. Wie twee maanden zijn huur niet betaalt, krijgt de gemeente op bezoek voor hulp. Daarmee werd vorig jaar in ruim 70 procent van de gevallen voorkomen dat mensen hun huis uit moesten. Wethouder Freek Ossel (Armoede) wil deze methode verder uitbreiden in de stad, aldus een woordvoerster. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!