Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Helpdeskfraude neemt nog steeds toe

14 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Callcenter bellen telemarketing telefoon telefoneren geld
Ondanks een voorlichtingscampagne begin dit jaar en media-aandacht voor helpdeskfraude lijkt deze vorm van online oplichting nog steeds toe te nemen. Bij de Fraudehelpdesk zijn tot 1 september van dit jaar 1426 meldingen binnengekomen tegen 1605 over geheel 2018, meldt Kassa. Belangrijkste verklaring voor de toename lijkt een nieuwe variant te zijn waarbij gedupeerden onbedoeld zelf contact opnemen met een nep-helpdesk.
Waren er vorig jaar nog maar 87 meldingen van deze nieuwe vorm, tot 1 september 2019 zijn er hierover al 311 meldingen bij de Fraudehelpdesk binnengekomen. "Het oude trucje kennen mensen steeds meer", stelt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk, "dus hebben ze een nieuwe truc bedacht om nieuwe slachtoffers te maken."

Hardnekkig probleem

Oplichters krijgen bij helpdeskfraude toegang tot de bankrekening van nietsvermoedende gedupeerden die denken met de klantenservice van grote bedrijven als Microsoft, Amazon of Google van doen te hebben. Het is al enige jaren een hardnekkig probleem. De oplichters opereren vanuit buitenlandse callcenters en benaderen gedupeerden telefonisch of met pop-ups in het beeldscherm met de mededeling dat ze een computerprobleem hebben dat zij kunnen verhelpen. Bij de nieuwe en geraffineerde variant komen de gedupeerden zelf via Google zoekopdrachten uit bij op het eerste gezicht Nederlandse websites met Nederlandse telefoonnummers.

Zoekresultaten

Nephelpdesks als amazon.helpdesktelefoonnederland.nl of hp.klantenservicenummernederland.nl scoren altijd hoog in de zoekresultaten bij Google en klanten gaan er daarom vanuit met de juiste bedrijven van doen te hebben. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat deze websites ook voortdurend van naam en telefoonnummer veranderen. Nieuwe sites met een iets veranderde domeinnaam en nieuwe telefoonnummers duiken steeds weer op. De buitenlandse oplichters zijn vrijwel ongrijpbaar voor de opsporingsautoriteiten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!