NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Help mensen met leesproblemen en schulden'

4 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
lezen_01.jpg
Mensen die slecht kunnen lezen en schrijven en in de schulden zitten, moeten hulp krijgen van de overheid. Dat bepleit Nationale ombudsman Reinier van Zutphen, die dinsdag een onderzoek in ontvangst nam over deze problematiek.
Uit eerder onderzoek, van onder meer de Stichting Lezen & Schrijven, is gebleken dat ongeveer de helft van de mensen die kampen met financiële problemen ook laaggeletterd zijn. In het nu gepresenteerde vervolgonderzoek zijn barrières in kaart gebracht, zoals een gebrek aan begrip en ondersteuning in contact met instanties en het niet begrijpen van formulieren en brieven. ,,Dit leidt tot fouten en gemisten kansen, veel stress en onzekerheid, waardoor mensen hun post niet meer openen."

Aandacht en begrip

Stichting Lezen & Schrijven hoopt dat het onderzoek leidt tot meer aandacht en begrip voor deze groep mensen. ,,Veel ellende kan mensen bespaard blijven als instanties meer aandacht hebben voor laaggeletterdheid. Meer persoonlijk contact bij deurwaarders en schuldhulpverleners en duidelijker communiceren", adviseert Geke van Velzen, directeur van de stichting. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!