Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helft vergiftigingen door geneesmiddelen

25-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pillen_4_06.jpg
Van alle vergiftigingen waarmee mensen zich vorig jaar hebben gemeld bij de arts of het ziekenhuis, is de helft veroorzaakt door het innemen van te veel geneesmiddelen zoals pijnstillers of rustgevende middelen. In 2012 werd dit 25.942 keer gemeld. Dit meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in het Jaaroverzicht 2012.
Doelbewust
Meestal gaat het om vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, die doelbewust zijn ingenomen als zelfmoordpoging.
Vloeistof voor rookmachines
Afgelopen jaar kwam er een opvallend aantal meldingen van mensen die per ongeluk vloeistof voor rookmachines hadden opgedronken. In 2012 gebeurde dit bij acht mensen, de zes jaren daarvoor waren er in totaal maar vier meldingen. Deze rookvloeistof kan een hele hoge concentratie van het zeer giftige diethyleenglycol bevatten. Als iemand dat drinkt, kan het ernstige nierschade en neurologische klachten veroorzaken. Het NVIC heeft dit gemeld bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).
Centraal geregistreerd
Acute vergiftigingen hoeven in Nederland niet ergens centraal geregistreerd te worden. Alleen vergiftigingen waarbij artsen en andere hulpverleners advies nodig hebben, worden bij het NVIC gemeld.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!