Kassa

Helft van de Nederlanders denkt dat buitenland verkiezing wil beïnvloeden

05-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Stemmen ja nee
Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) denkt dat er vanuit het buitenland geprobeerd zal worden invloed uit te oefenen op de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder 27.000 leden van het eigen opiniepanel.
Van die 49 procent denkt driekwart dat vooral Rusland gaat proberen zich te mengen in de Nederlandse verkiezingen. Op de tweede en derde plek staan China (59 procent) en Turkije (58 procent). 35 procent denkt dat de Verenigde Staten invloed gaan proberen uit te oefenen.

Politieke instabiliteit

De landen zouden volgens het panel uit zijn op het veroorzaken van politieke instabiliteit of het vergroten van de invloed van Nederlandse politieke partijen die achter hun handelsbelangen staan. Turkije zou als doel hebben de macht van de islam in Nederland te vergroten en Turkse Nederlanders betrokken te houden bij Turkije.

Nepnieuws

De beïnvloeding zal volgens de ondervraagden vooral plaatsvinden via trollen en nepnieuws op sociale media. 26 procent denkt dat de pogingen een "groot effect" zullen hebben op de verkiezingsuitslag. 24 procent denkt dat de samenstelling van de coalitie erdoor zal worden beïnvloed.
Verder vindt het grootste deel van de ondervraagden (69 procent) dat de verkiezingen in maart moeten doorgaan, ook als de corona-epidemie in Nederland dan nog niet voorbij is. 45 procent vindt stemmen per post een goede optie. Een bijna even grote groep vindt dat geen goed idee, omdat ze menen dat stemmen per brief te fraudegevoelig is. ANP

Meer over:

verkiezingen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz5 sep. 2020 - 19:38

Hoe dom moet je zijn om in nepnieuws te trappen? is dit dan diezelfde groep die ook in advertenties van dropshippers trappen? of in telefoontjes van die "Migrosuft techzupurt"

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!