Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helft Senaat wil hypotheekrenteaftrek herzien

10-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1108076_monthly_fee_2_05.jpg
Zeven partijen in de Eerste Kamer willen dat het kabinet volgend jaar komt met een geheel nieuwe visie op de woningmarkt en daarbij ook uitgaat van een beperking van de hypotheekrenteaftrek.
De zeven partijen die daarover dinsdag een motie indienden vertegenwoordigen 37 van de 75 zetels in de Senaat. De regeringspartijen CDA en VVD (samen 35 zetels) zijn tegen. Of de motie, die door staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is ontraden, het volgende week dinsdag bij de stemmingen haalt, is nu afhankelijk van Eerste Kamerlid Henk ten Hoeve van de Onafhankelijke Senaatsfractie.
De motie werd dinsdag in het debat over de miljoenennota van afgelopen Prinsjesdag ingediend door de ChristenUnie, met steun van de PvdA, de SP, GroenLinks, D66, de PvdD en de fractie-Yildirim. De regeringspartijen VVD en CDA waren fel tegen, maar zij missen in de Eerste Kamer de PVV om hun aan een meerderheid te helpen. Ook de hulp van de SGP is dan nog niet voldoende.
De ene zetel van de Onafhankelijke Senaatsfractie, een samenwerkingsverband van een aantal regionale partijen, maakt volgende week bij de stemming het verschil. Senator Ten Hoeve was dinsdag bij het debat niet aanwezig.
De motie vraagt het kabinet om voor eind volgend jaar te komen met een ,,integrale herziene visie op de woningmarkt van zowel koop- als huurwoningen''. In die visie moet wat de indieners betreft ook worden gekeken naar mogelijkheden om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Het kabinet is daar fel op tegen en wil juist rust op de woningmarkt en niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek. In de Tweede Kamer heeft het kabinet steun van een meerderheid voor dat standpunt.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!