Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helft rokers stopt pas bij een pakje van 60 euro

23-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
roken vrouw 1127

De meeste rokers stoppen niet als de tabaksaccijns fors verhoogd wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht (UM). Pas bij een prijs van 60 euro per pakje zal de helft van alle rokers in Nederland stoppen met roken. Bij prijzen vanaf 12 euro per pakje wil 10 procent van de rokers stoppen.

Een derde van de 1500 ondervraagde rokers vindt het geen probleem om 6 euro per sigaret of 4 euro per gram shag te betalen. Het geeft volgens de onderzoekers niet alleen aan hoe verslavend sigaretten zijn, maar ook hoe betaalbaar. Sigaretten in Nederland zijn bijna twee keer zo betaalbaar als in het Verenigd Koningkrijk, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gemiddelde prijs

UM-onderzoekster Cloé Geboers zegt dat mensen hun consumptie aanpassen wanneer ze het verschil in prijs merken in de portemonnee. "Als het gaat om het ontmoedigen van roken zijn flinke accijnsverhogingen, zoals de verhoging met 1 euro in 2020, dan ook zeer wenselijk".

De gemiddelde prijs van een sigaret in Nederland ligt op 36 cent en die van shag op 22 cent. De gemiddelde prijs waardoor dagelijkse rokers zouden stoppen, ligt tussen de 2 en 3,50 euro per sigaret of shagje. Shagrokers hebben meer moeite met prijsverhogingen dan mensen die sigaretten roken.

Accijnsverhoging

Het Longfonds, de Hartstichting en KWF roepen de politiek op om een accijnsverhoging op tabak door te voeren in 2022. Als er voor 31 december geen wijziging van het Belastingplan 2022 wordt voorgesteld, betekent dit dat de in het Preventieakkoord afgesproken accijnsverhoging niet plaatsvindt. In dat akkoord staat dat de prijs van een pakje sigaretten via accijnsverhoging verder verhoogd kan worden tot 10 euro in 2023.

Uit cijfers van het het RIVM blijkt dat 11 procent van de ondervraagde rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2020. Dat is meer dan de circa 3 procent rokers die gemiddeld per jaar stoppen. Daarnaast is 25 procent van de ondervraagde rokers minder gaan roken. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!