Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Helft Nederlanders maakt zich zorgen over droogte

22 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
droogte 930
Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over problemen door watertekort. Zij vrezen vooral voor de gevolgen voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken. Dat meldt de Unie van Waterschappen na een peiling onder 2.268 Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Citisens.
Van de deelnemers geeft 68 procent aan weleens last te hebben gehad van problemen door de droogte. Zo merkten mensen dat het gras en planten in hun tuin leden onder de droogte en moesten ze sproeien. Heel regionaal, in Gelderland en omstreken, hebben ze ook een lagere waterdruk gehad.

Vaker overlast

Bijna de helft van de ondervraagden verwacht vaker overlast te ervaren door watertekort en 44 procent is bereid zelf maatregelen te treffen om schade te voorkomen. Hierbij geeft driekwart de voorkeur voor het installeren van een regenton. De aanleg van meer groen wordt genoemd door ruim 60 procent.

Extremer weer

Ook na een regenachtige start van de zomervakantie kampen de natuur en de landbouw in het oosten en zuiden van het land nog altijd met droogte, aldus de Unie. "De droge zomers van 2018 en 2019 hebben zichtbaar gemaakt dat klimaatverandering bittere realiteit is in Nederland. Ook deze zomer maken veel waterschapsmedewerkers weer overuren om de problemen door de droogte zo beperkt mogelijk te houden", aldus bestuurslid van de Unie Dirk-Siert Schoonman.
Het weer in Nederland is volgens Schoonman steeds extremer geworden. "We zien hevigere hoosbuien, maar ook steeds langere perioden van droogte." Om de gevolgen hiervan te beperken, moet Nederland volgens hem klimaatbestendiger worden. "Dat moet op landelijk niveau gebeuren. Er zijn grote investeringen nodig om het land anders in te richten, maar ook op kleine schaal kunnen kleine ingrepen helpen. Tegel eruit, groen erin bijvoorbeeld." Ook het gebruik van regentonnen juichen de waterschappen toe. ANP

Meer over:

droogte

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar