Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helft Nederlanders is financieel kwetsbaar

29-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1736 keer bekeken
  •  
1127geld

Uit onderzoek van adviesbureau Deloitte, ING, Nibud en de Universiteit Leiden blijkt dat de helft van de Nederlanders financieel kwetsbaar is. Voor het onderzoek zijn vijfduizend huishoudens onderzocht. Slechts 27 procent is "financieel gezond". Dit meldt Het Financieele Dagblad (FD).

De onderzoekers geven aan dat het een belangrijk onderzoek is, omdat in Nederland een zwart-witte tweedeling zichtbaar is waarbij financiële problemen zouden betekenen dat je financieel ongezond bent en zonder problemen ben je financieel gezond. “Dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid.”

Ook situatie en houding bekeken

Zodoende is voor het onderzoek niet enkel gekeken naar de financiële situatie, maar ook naar zaken zoals de situatie en gevoelens rondom inkomsten, uitgaven, sparen en lenen. Ook is gekeken naar financiële kennis. 

slechts 27 procent

Volgens het onderzoek blijkt dat "financiële gezondheid" betekent dat iemand zich comfortabel voelt met zijn geldzaken en het gevoel heeft controle te hebben. Ook inzicht in geldzaken en de mogelijkheid om te plannen valt daaronder. Dat is bij slechts 27 procent van de huishoudens het geval. 

Bron: ANP/FD

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!