Kassa

Helft Nederlanders is financieel kwetsbaar

29-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1680 keer bekeken
  •  
1127geld

Uit onderzoek van adviesbureau Deloitte, ING, Nibud en de Universiteit Leiden blijkt dat de helft van de Nederlanders financieel kwetsbaar is. Voor het onderzoek zijn vijfduizend huishoudens onderzocht. Slechts 27 procent is "financieel gezond". Dit meldt Het Financieele Dagblad (FD).

De onderzoekers geven aan dat het een belangrijk onderzoek is, omdat in Nederland een zwart-witte tweedeling zichtbaar is waarbij financiële problemen zouden betekenen dat je financieel ongezond bent en zonder problemen ben je financieel gezond. “Dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid.”

Ook situatie en houding bekeken

Zodoende is voor het onderzoek niet enkel gekeken naar de financiële situatie, maar ook naar zaken zoals de situatie en gevoelens rondom inkomsten, uitgaven, sparen en lenen. Ook is gekeken naar financiële kennis. 

slechts 27 procent

Volgens het onderzoek blijkt dat "financiële gezondheid" betekent dat iemand zich comfortabel voelt met zijn geldzaken en het gevoel heeft controle te hebben. Ook inzicht in geldzaken en de mogelijkheid om te plannen valt daaronder. Dat is bij slechts 27 procent van de huishoudens het geval. 

Bron: ANP/FD

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

harmsen
harmsen2 dec. 2021 - 8:01

En wat doen we hieraan? Dit kabinet doet net alsof iedereen één miljoen euro op de bank- of spaarrekening heeft staan. Ze kijken "gewoon" weg! Als je meer bruto-inkomen gaat verdienen, krijg je minder toeslagen of moet je die terugbetalen! Je gaat er op achteruit. Dat is ook de bedoeling van dit rotkabinet dat ook nog veel vaker steken heeft laten vallen!! De toeslagenaffaire, weet u nog?

gerardvantol
gerardvantol30 nov. 2021 - 15:39

De doelstelling van de diverse clubjes onder Rutte is bijna bereikt. De gewone man moet straks weer netjes met de pet in de hand vragen of hij een baantje mag krijgen, zodat zijn kinderen niet doodgaan van de honger. Terug naar de 19e eeuw is het ultime doel van de VVD.

Helen 66
Helen 6630 nov. 2021 - 14:40

Er IS armoede in Nederland. Dat is niet te ontkennen. MAAR, als ik dan TV programma's zie waar mensen geholpen moeten worden ivm torenhogr schulden en wel 3 kleine kinderen, 2 honden of katten hebben en onder de tattoos zitten en roken en drinken dan vraag ik me ook wel eens af of ze niet beter begeleid kunnen worden in hun uitgavenpatroon dan weer schuldsanering op kosten van de samenleving. Of die 2 meiden met menstruatie armoede, die hun "geld liever uitgeven aan kleding en leuke dingen" (citaat!). Waarom moet de maatschappij opdraaien voor maandverband/tampons? Bij een alleenstaande moeder met 3 dochters in de tienerleeftijd kan ik me het voorstellen, maar jonge meiden die liever winkelen? Ik wil ook liever leuke dingen doen dan mijn energierekening te betalen. Is daar ook een potje voor?

rinuszwam
rinuszwam29 nov. 2021 - 15:44

Er is de afgelopen jaren bewust een Financiële tweedeling in Nederland gecreëerd ! Super rijken , Gewone rijken Versus Armoede met zijn schandalige Voedselbanken !! dank zij het al 13 jarig Neoliberale beleid van VVD en CDA !!!

matseat
matseat29 nov. 2021 - 10:29

Dat krijg je als je leent en oft als de idioten en woont in te dikke kasten wat ze niet kunnen betalen,zit dan maar op de blaren,de tijden dat de bomen tot in de hemel groeiden die zijn voorbij. Geld lenen kost geld daar denkt niemand bij na,de grootste ziekte in dit land is de ogen groter als de portemonnnee

2 Reacties
Kosgr
Kosgr29 nov. 2021 - 12:02

Beste matseat, Je moet niet zo algemeen praten over mensen. Mensen met genoeg inkomen kunnen tegenslagen beter incasseren, maar voor de zwakke inkomens het effect is veel groter. Er zijn natuurlijk ook mensen die te ver gaan, maar er zijn de meeste door onverwacht gebeurtenissen als woeker polissen, ontslagen, door corona minder inkomen (bijv. Horeca), door echtscheiding of andere reden nu hebben onverwacht minder inkomen en hebben moeite om rond te komen.

JannieBoe
JannieBoe29 nov. 2021 - 13:45

Zo is het @Kosgr.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!