Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helft minder sociale huurwoningen door verhuurdersheffing gebouwd

01-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
bouw 2 1127
In 2013 werd een verhuurdersheffing ingevoerd. Hierdoor hebben woningcorporaties de helft minder sociale huurwoningen kunnen bouwen. Het gaat in totaal om 93.500 woningen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van branchevereniging van woningcorporaties Aedes, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en huurdersvereniging Woonbond.
Verhuurders betalen sinds 2013 belasting over sociale huurwoningen. Tussen 2013 en 2023 betaalt de corporatiesector hierdoor een bedrag van meer dan 16,7 miljard euro aan verhuurdersheffing. Met dat geldt hadden corporaties twee keer zo veel nieuwbouwwoningen kunnen bouwen. Dat komt neer op 93.500 extra woningen. Anderzijds hadden huurders gemiddeld een 70 euro lagere huur kunnen bieden. Dat zou een besparing van 840 euro per jaar kunnen opleveren per huishouden. Dit alles staat in het rapport. 

Verhuurdersheffing onbegrijpelijk in verband met wooncrisis

Tijdens de economische crisis werd deze verhuurdersheffing ingesteld om zo het begrotingstekort te verminderen, aldus Aedes, VNG en de Woonbond. Maar deze crisisheffing staat nu nog structureel in de rijksbegroting en stijgt ook nog steeds. Volgens de organisaties is het ongelooflijk dat het kabinet hier nog aan vasthoudt, terwijl er sprake is van een wooncrisis.
De organisaties denken dat de heffing ook ten koste gaat van verduurzaming, terwijl dit wel een van de ambities van het overheidsbeleid is. Het is van belang dat woningcorporaties kunnen investeren in woningbouw. "Te veel mensen wachten op een betaalbare woning", zegt Albert Vermuë van de VNG. Paulus Jansen, directeur van de Woonbond, zegt dat de verhuurdersheffing in feite een huurdersbelasting is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!