Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helft leerlingen praktijkonderwijs haalt diploma

12-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
student930x520
Het lukt bijna een op de vier leerlingen die praktijkonderwijs hebben gevolgd om daarna een mbo-2-diploma of hoger te halen. Dat percentage (23 procent) is boven verwachting hoog. Een dergelijk diploma geldt op de arbeidsmarkt als startkwalificatie.

Toch een diploma

Jongeren op een praktijkschool zitten vaak in een kwetsbare positie en hun kansen op de arbeidsmarkt zijn minder rooskleurig. Het onderwijs richt zich doorgaans op leerlingen waarvan wordt vermoed dat ze überhaupt geen diploma behalen. Maar van de leerlingen die de school in 2013 verlieten, blijkt dat ruim de helft (52 procent) er drie jaar later -in 2016- toch in is geslaagd een diploma te halen, soms dus zelfs mbo-2.

30.000 leerlingen

In het afgelopen schooljaar stonden bijna 30.000 leerlingen ingeschreven in het praktijkonderwijs, meer jongens dan meisjes, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het komt neer op 3 procent van het totaal aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs.
Praktijkonderwijs is bedoeld voor kinderen die moeite hebben met theoretische vakken en vaak beter zijn in het opdoen van praktische kennis. Om te worden toegelaten gelden eisen voor het IQ (intelligentie) en daarnaast mag een eventuele leerachterstand van het kind niet te groot zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!