Helft eerstehulpposten kan dicht
27-10-2011
• leestijd 2 minuten
De helft van het aantal eerstehulpposten van ziekenhuizen moet de komende jaren sluiten. Dat staat in rapport van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) dat donderdag is gepubliceerd. De RVZ pleit voor een totale reorganisatie van de zorg die geleverd wordt door huisartsen en medisch specialisten. De afdelingen voor Spoed Eisende Hulp die overblijven, moeten veel betere kwaliteit gaan leveren, stelt de RVZ.
40 afdelingen
Volgens de RVZ blijven, verspreid over Nederland, ongeveer 40 afdelingen voor Spoed Eisende Hulp bestaan, gespecialiseerd in zorg aan mensen die bijvoorbeeld zwaar gewond zijn. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken, dat ze minder goede zorg krijgen, zegt voorzitter Rien Meijerink van de RVZ. ,,Nu is op een ziekenhuispost voor Spoed Eisende Hulp niet eens altijd een dokter aanwezig. In de toekomst mag dat niet meer voorkomen.''
'Koudwatervrees'
Ziekenhuizen zijn bang dat ze niet overleven als ze hun EHBO-posten verliezen. Volgens Meijerink hebben ze last van 'koudwatervrees' en zijn ze bang voor verandering. ,,Ik begrijp dat de ziekenhuizen veel veranderingen te verwerken krijgen. Ik begrijp dat artsen bang zijn inkomen te verliezen. Maar ze moeten anders leren denken. Als ze zich richten op dingen waar ze goed in zijn, hebben ze met hun ziekenhuizen voldoende kansen om te overleven''.
Noodposten
Hoe het netwerk van noodposten in Nederland er uit komt te zien, kan Meijering niet zeggen. Zorgverzekeraars moeten volgens hem op korte termijn stappen nemen om de EHBO-afdelingen die minder goed zijn te sluiten.
Niet eens
De vereniging van ziekenhuizen (NVZ) is het niet eens met het advies van de RVZ. De aanbevelingen en conclusies over spoedeisende hulp gaan voorbij aan regionale verschillen en gaan uit van te veel overheidsbemoeienis, zo meldt de NVZ in een reactie. De vereniging van ziekenhuizen onderschrijft wel de conclusie dat het ziekenhuislandschap de komende jaren flink gaat veranderen.
ANP